Да ли је у реду да шерујем приватне тренутке свог детета на Интернету?

9 децембра, 2017

Људи су данас навикнути на константно дељење прича, фотографија и информација на друштвеним мрежама. Треба ли тако поступати и са приватним, дечијим фотографијама?

Kако увелико знамо да постоји и негативна страна Интернета и друштвених мрежа, требало би с великом пажњом одлучити да ли би требало укључивати и децу у то, посебно уколико су још увек мала и док се не могу томе супротставити.
Шта је то дигитални ДНK када је реч о Интернету и друштвеним мрежама?
“Kористим израз дигитални ДНK за све што шерујемо на интернету. То значи да свака слика, сваки коментар и сваки пост остају заувек забележени. Дакле, родитељи постављају информације о својој деци онлајн не узимајући то у обзир. Деца уопште немају право гласа нити право на приватне моменте”, наводи докторка Kирсти Годвин.
Такође, стручњаци истичу да су многа деца по природи перфекционисти, па тако умрежавање са онлајн светом од малих ногу никако не може имати позитивног утицаја на њих.
“Желимо да наша деца буду природна, зар не? Нико није природан на друштвеним мрежама!”, истиче експерт за родитетљство, Мајкл Грос.
Треба ли затражити дозволу од деце да поделите њихове приватне тренутке са целим светом?
Уколико је ваше дете довољно одрасло да само може да доноси основне одлуке, онда обавезно затражите дозволу од њега. Међутим, уколико није, консултујте се бар са одраслом особом која је била присутна у моменту када је настала фотографија коју желите да шерујтете.
Застаните пре него што дефинитивно шерујете пост на друштвеним мрежама
Ово је примарно правило и осврће се на претходну констатацију о дигиталном ДНK. Размислите: какав ДНK креирате за своју децу и њихову будућност?
“Постоји могућност да ћете поделити одређени моменат са виртуелним светом и да ћете касније зажалити због тога, али онда је већ прекасно. Моменат је заувек забележен.”
 
Извор: yumama. com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Да ли је у реду да шерујем приватне тренутке свог детета на Интернету?"

  1. Mama каже:

    Odlican tekst! Konacno neko skrece paznju na ovaj problem. Mislim da kao roditelji ne razmisljamo dovoljno kad objavljujemo intimne slike svoje dece . Uzivamo u lajkovima , a ne razmisljamo o negativnim posledicama. Mama sam, i ponosna sam na svoju decu, ali nijednu njihovu sliku nisam objavila. Mislim da treba mnogo vise govoriti o ovoj temi, da bismo dobro razmislili pre objavljivanja fotografija. Meni licno nisu potrebni lajkovi, divni komentari ni bilo sta slicno da bih uzivala sa svojom decom. Razgovarala sam sa njima na ovu temu i oni su srecni sto sam njihove fotografije sacuvala samo za blisku porodicu, a sada su sedmi i osmi razred. I sama deca cesto bivaju postidjena objavljenim fotografijama i uce se pogresnim vrednostima. Postaje im previse bitno misljenje drugih ljudi, cak i onih koje nikad u zivotu nisu videli.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама