Da li način ishrane utiče na razvoj mozga kod deteta

septembar 14, 2016

Još jedan razlog da ozbiljno povedete računa o načinu ishrane vašeg deteta.
roditelji-deca-rucak-razgovor-1361477370-271689
Roditelji rade razne stvari ne bi li njihova deca bila dobri đaci. Proveravaju domaće, uče zajedno sa decom, u starijim razredima angažuju i privatne profesore… Sve to je i ok, i nije ok, zavisi kako posmatrate, ali, ono što bi roditelji svakako trebalo da uzmu u obzir su rezultati novog istraživanja sprovedenog u Finskoj.
Opsežna studija trajala je tri godine, a cilj je bio da se utvrdi da li način ishrane dece utiče na njihove akademske sposobnosti. Ispostavilo se da deca u čijoj ishrani dominiraju voće, povrće i proizvodi od integralnih žitarica imaju u školi postižu bolje rezultate od dece koja se ne hrane izbalansirano.
Ono što je važno napomenuti je da su rezultati ovog istraživanja dobijeni nezavisno od socio-ekonomskog statusa, opšteg stanja organizma i tipa telesne građe malih ispitanika.
Izgleda da način ishrane utiče na razvoj našeg mozga na način koji nauka još nije u potpunosti razjasnila.
U istraživanju je učestvovalo 161 dete starosti između šest i osam godina, a zatim je tokom naredne tri godine praćen njihov uspeh u školi. Uporedo sa tim, analiziran je dnevnik ishrane koji su vodili roditelji malih ispitanika, a njihove veštine čitanja, pisanja i razumevanja teksta praćene su standardizovanim testovima.
Najbolje rezultate na ovim standardizovanim testovima pokazala su deca čija je ishrana zasnovana pretežno na povrću, voću, integralnim žitaricama, ribi i namirnicama koje sadrže nezasićene masne kiseline, i koja konzumiraju vrlo male količine šećera. Osim toga, deca koja se ovako hrane pokazivala su i najveće “skokove” u napredovanju iz razreda u razred.
“Ono što je važno napomenuti je da se ispostavilo da su ovi rezultati dobijeni nezavisno od socio-ekonomskog statusa i stepena fizičke aktivnosti deteta”, navodi se u studiji.
 
Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama