Да ли сте дете манипулативног родитеља (и како да сами не постанете такав родитељ)

20 септембра, 2021

Манипулативни родитељи користе кривицу, наклоност или лаж како би контролисали своју децу. Они се често крију иза паравана љубави према својој деци и бриге за њихово добро. Ако сте некад имали такве родитеље или ако сте, несвесно, сами постали такав родитељ, није касно да промените ствари.

Да ли је ваш однос са родитељима увек био напет и незадовољавајући, па сумњате да су они, можда, манипулативни? Да ли се често осећате кривим у њиховој близини? Да ли сте збуњени њиховим поступцима, речима и ставовима, а они и даље утичу на вас? Ако је тако, можда сте део несрећне групе људи.

Свако може извршити емоционалну уцену или изгубити живце са другом особом у неком тренутку. Међутим, манипулативни родитељи примењују велики број различитих стратегија. Они намеравају да контролишу своју децу и као резултат тога нарушавају њихово самопоштовање. То је константа која траје.

Суочавање са манипулативним људима увек је штетно и непријатно. Међутим, штета је много дубља, а последице су дуготрајније код оних који су одрасли са таквим родитељима. То је зато што су они главне референтне фигуре и главни узори за обликовање личности.

Иако никада није касно да се склоните од њих, прво морате бити у стању да препознате знакове родитељске манипулације.

Расположење манипулативних родитеља доминира ситуацијом

Сваки породични састанак се врти око расположења овог родитеља. Отворени су, пријатељски расположени када су срећни, али окружење постаје напето и непријатно када су им емоције негативне. Штавише, њихове емоције су непредвидиве и њима се лоше управља. Из истог разлога, други су подређени условима које су поставили у било ком тренутку.

Они не прослављају успех и радост своје деце

Тешко је замислити родитеља који није срећан када му деца напредују. Међутим, манипулативни родитељи су често завидни, огорчени, критични, па чак и цинични. Они сваку позитивну вест увијају у извор кривице или срама.

Одмор, пословно напредовање или чак рођење детета више није радосно и прожето је негативношћу након проласка кроз филтер манипулатора.

Они покушавају да их одвоје од људи који их воле. За очекивати је да је родитељ срећан када њихова деца уживају у разноврсним и здравим друштвеним односима док сарађују са другим људима који их воле.

Штавише, манипулативни родитељ тежи да критикује пријатељства своје деце, омаловажава вредност њихових веза и истиче сваки негативан аспект. Ово је само још један начин покушаја контроле.

Они користе наклоност као средство манипулације

“Да ме волиш, посећивао би ме сваки дан.”

“Не знам како то можеш да ми кажеш, после свега што сам ти дао.”

Наклоност је алат за манипулацију оваквим родитељима, а не само када се ради о утеривању кривице.

На пример, манипулативни родитељи користе ласкање и поклоне као средство да буду на ”страни” своје деце, чак и када их, у ствари, повређују свакаквим негативним радњама и ставовима.

Други видови препознавања манипулативних родитеља

Горепоменути знаци спадају у најчешће. Међутим постоје многи други сигнали који разоткривају токсичне и манипулативне родитеље. Ево неких примера:

– Усвајају став жртве уместо да преузму своје грешке и одговорности

– Не комуницирају јасно, скривају своје праве мотиве и искривљују стварност у своју корист. На пример, мајка инсистира и користи осећај кривице како би натерала своју децу да иду негде са њом. Затим, може сасвим глатко изјавити да су деца са њом јер су тако сама одлучила.

– Њихови приступи и поступци су некохерентни. На пример, манипулативни родитељ може осуђивати своју децу зато што не доводе унуке у посету. Међутим, када унуци, заправо, дођу према њима се понашају лоше или их потпуно игноришу.

Како се носити са манипулативним родитељима?

Први корак, често и најкомпликованији, јесте да препознате и прихватите да ваши родитељи могу бити манипулативни.

То је зато што постоји дубоко укорењено друштвено уверење да родитељ увек жели оно што је најбоље за његову децу. Због тога злостављана деца верују да су они криви за своју нездраву интеракцију са родитељима. Осим тога, манипулатори показују различита лица у зависности од дана и контекста, што може бити заиста збуњујуће.

Међутим, лакше је идентификовати манипулативни контекст у којем сте одрасли и носити се с њим када га препознате. Дакле, постављање граница је од суштинске важности за наставак трпљења оваквих ставова. Морате сами стати на пут манипулативном родитељу и јасно, пре свега својим понашањем, али и речима, дати до знања да нећете толерисати покушаје манипулације.

Ако, пак, осећате да вам је тешко да се сами изборите с тим, препорука је да се консултујете са стручњаком који може са вама да реши емоционалне последице.

Аутор: Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама