Da li ste spremni za završni ispit? Proverite svoje znanje u interaktivnim digitalnim zbirkama zadataka

maj 31, 2022

Ostalo je manje od mesec dana do polaganja završnog ispita u osnovnom obrazovanju. Napetost i uzbuđenje rastu, a mali maturanti se uveliko pripremaju za prvi veliki ispit u dosadašnjem obrazovanju.

Kako bi im olakšala pripreme za maturu, Izdavačka kuća Klett pripremila je digitalne zbirke zadataka za polaganje male mature „Znam za maturu“, imajući na umu da su digitalne tehnologije i savremeni način sticanja znanja bliski današnjim generacijama učenika.

Vodeći se sugestijama praktičara koji generacije osnovaca uspešno pripremaju za ovaj važan, ali i stresan trenutak, autorski, dizajnerski i urednički timovi Izdavačke kuće Klett osmislili su inovativan i funkcionalan koncept digitalnih zbirki. Zadaci u njima uspevaju da obuhvate sve ključne pojmove nastavnih sadržaja očekivanih na testovima u okviru završnog ispita, a da pritom, obimom informacija, ne opterete proces učenja i utvrđivanja.

Srpski jezik i književnost

Tako, u zbirci za srpski jezik ima čak 467 interaktivna zadataka.

Zadaci su podeljeni u 7 odeljaka, u 3 dela. U prvom delu se nalaze vežbe kojima se proverava znanje iz pojedinih oblasti: 

  • Veštine čitanja i razumevanja pročitanog 
  • Pisanog izražavanja 
  • Gramatike, leksike, narodnog i književnog jezika 
  • Književnosti 

Vežbe su podeljene po nivoima znanja prema težini zahteva, a zadaci su po tipu zadaci različiti – ima onih zatvorenog tipa, gde se od ponuđenih odgovora bira tačan odgovor, zadaci gde se tačan odgovor dopisuje i oni koji zahtevaju razvijeniji pisani odgovor. 

Digitalna zbirka zadataka za srpski jezik nije usmerena samo ka završnom testu već ka razvijanju znanja i sistematizaciji naučenog tokom školovanja od petog do osmog razreda. 

Matematika

Digitalna birka zadataka iz matematike osmišljena je sa ciljem da se učenicima olakša priprema za polaganje završnog ispita. Radeći zadatke iz ove zbirke, učenici će obnoviti, utvrditi, sistematizovati i poboljšati znanje koje su stekli tokom dosadašnjeg školovanja. Učenici će moći gradivo da vežbaju iz 1074 zadatka i 25 testova.

Zadaci su podeljeni na 5 oblasti: 

  • Brojevi i operacije s njima 
  • Algebra i funkcije
  • Geometrija 
  • Merenje  
  • Obrada podataka 

Za svaki zadatak jasno je naznačeno na koji standard učeničkih postignuća se odnosi i kom nivou pripada – osnovnom, srednjem ili naprednom, a svakoj grupi zadataka prethodi kratak pregled teorije, sa odgovarajućim primerima i ilustracijama.

Ono što je posebno važno jeste da će učenici odmah po rešavanju zadatka dobiti povratnu informaciju o stepenu savladanosti gradiva obuhvaćenog njegovim sadržajem.

Ipak, ove zbirke ponudiće našim učenicima neretko i mnogo više od ovakve informacije – kod velikog broja zadataka, naročito kod predmeta prirodno-matematičke orijentisanosti, učenik će biti u prilici da odmah uz zadatak, a po pokušaju njegovog rešavanja, pogleda i dodatna objašnjenja svih postavljenih rešenja i da sazna u kojim još izvorima može pronaći važne informacije o nastavnom sadržaju koje zadatak testira. Time je Izdavačka kuća Klett olakšala i ubrzala proces pripreme završnog ispita koliko samim učenicima toliko i nastavnicima na kojima počiva težak podvig da u kratkom vremenskom periodu pomognu svim svojim učenicima u obnavljanju obimnog nastavnog gradiva i u utvrđivanju znanja stečenog u osnovnom obrazovanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama