Да ли су клима-уређаји безбедни за малу децу?

23 јуна, 2017

Како температуре расту, тако желимо на било који начин да се расхладимо, али родитељи углавном брину да ли су клима уређаји безбедни за бебу?
Како температуре расту током лета, тако смо у потрази да се на било који начин расхладимо, али родитељи углавном брину да ли су клима уређаји безбедни за бебу? Већина није сигурна како да правилно користе климу када је беба у близини, па их потпуно избегавају. Међутим, ако се придржавате одређених правила и савета моћи ћете да уживате у расхлађеној просторији.
Како правилно користити клима уређај у просторији у којој борави беба?
Пре укључивања клима уређаја добро проветрите просторију, а затим затворите прозоре, али врата нека остану отворена.
Будите веома пажљиви када се ради о температури. Ако је беба активна или будна, пријатно ће јој бити ако је у соби 26-27°С. Такође, родитељи треба да воде рачуна пре свега о разлици између температуре у затвореном и отвореном простору, која не сме да буде већа од 10°С, јер у супротном организам може доживети шок. Уколико беба спава температура треба да буде нешто виша, око 27-28°С и запамтите да бебу ипак мало покријете неким тањим пешкиром, јер се тело за време сна свакако хлади.

Када искључити клима уређај

Сат времена пре него што намеравате да изађете напоље искључите клима уређај. Температура ће постепено расти и дете ће се постепено навикавати на вишу температуру. Такође, ако планирате да купате бебу угасите климу сат-два пре купања и немојте је укључивати одређено време након купања.
Три корисна савета за коришћење клима уређаја
1. Температура у соби не сме да буде сувише ниска и не би требало нагло и брзо спуштати температуру.
2. Отворите или барем одшкрините прозор када се користи клима, како би се мешао ваздух из просторије са спољашњим, јер је веома често лош квалитет ваздуха у климатизованим просторијама, што може негативно да утиче на здравље бебе (инфекције горњих респираторних путева, кашаљ и други респираторни проблеми). Због тога је веома важно редовно одржавање и чишћење уређаја.
3. Обратите пажњу и на влажност ваздуха, јер бебама које често бораве у климатизованој просторији може постати сува кожа, као и уста. Уколико сте у могућности набавите овлаживач ваздуха, а од користи је и јонизатор који уклања алергене.
Извор: Бебац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Да ли су клима-уређаји безбедни за малу децу?"

  1. Jole каже:

    A klima u autu? Kada sam sâm u autu, klimu držim na 22.5ºC, ali kada je napolje 35ºC a dete u autu, podignem na 24ºC da razlika ne bude preterana. Gašenje klime nije moguće pogotovo nakon što je auto stajao na suncu i temperatura unutra je verovatno preko 40..

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама