Da li su klima-uređaji bezbedni za malu decu?

23 juna, 2017

Kako temperature rastu, tako želimo na bilo koji način da se rashladimo, ali roditelji uglavnom brinu da li su klima uređaji bezbedni za bebu?

Kako temperature rastu tokom leta, tako smo u potrazi da se na bilo koji način rashladimo, ali roditelji uglavnom brinu da li su klima uređaji bezbedni za bebu? Većina nije sigurna kako da pravilno koriste klimu kada je beba u blizini, pa ih potpuno izbegavaju. Međutim, ako se pridržavate određenih pravila i saveta moći ćete da uživate u rashlađenoj prostoriji. Kako pravilno koristiti klima uređaj u prostoriji u kojoj boravi beba?

Pre uključivanja klima uređaja dobro provetrite prostoriju, a zatim zatvorite prozore, ali vrata neka ostanu otvorena.

Budite veoma pažljivi kada se radi o temperaturi. Ako je beba aktivna ili budna, prijatno će joj biti ako je u sobi 26-27°S. Takođe, roditelji treba da vode računa pre svega o razlici između temperature u zatvorenom i otvorenom prostoru, koja ne sme da bude veća od 10°S, jer u suprotnom organizam može doživeti šok. Ukoliko beba spava temperatura treba da bude nešto viša, oko 27-28°S i zapamtite da bebu ipak malo pokrijete nekim tanjim peškirom, jer se telo za vreme sna svakako hladi.

Kada isključiti klima uređaj

Sat vremena pre nego što nameravate da izađete napolje isključite klima uređaj. Temperatura će postepeno rasti i dete će se postepeno navikavati na višu temperaturu. Takođe, ako planirate da kupate bebu ugasite klimu sat-dva pre kupanja i nemojte je uključivati određeno vreme nakon kupanja.

Tri korisna saveta za korišćenje klima uređaja

1. Temperatura u sobi ne sme da bude suviše niska i ne bi trebalo naglo i brzo spuštati temperaturu.

2. Otvorite ili barem odškrinite prozor kada se koristi klima, kako bi se mešao vazduh iz prostorije sa spoljašnjim, jer je veoma često loš kvalitet vazduha u klimatizovanim prostorijama, što može negativno da utiče na zdravlje bebe (infekcije gornjih respiratornih puteva, kašalj i drugi respiratorni problemi). Zbog toga je veoma važno redovno održavanje i čišćenje uređaja.

3. Obratite pažnju i na vlažnost vazduha, jer bebama koje često borave u klimatizovanoj prostoriji može postati suva koža, kao i usta. Ukoliko ste u mogućnosti nabavite ovlaživač vazduha, a od koristi je i jonizator koji uklanja alergene.

Izvor: Bebac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Da li su klima-uređaji bezbedni za malu decu?"

  1. Jole kaže:

    A klima u autu? Kada sam sâm u autu, klimu držim na 22.5ºC, ali kada je napolje 35ºC a dete u autu, podignem na 24ºC da razlika ne bude preterana. Gašenje klime nije moguće pogotovo nakon što je auto stajao na suncu i temperatura unutra je verovatno preko 40..

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama