Да ли занемарујемо последице дигиталног вршњачког насиља? У Србији га је доживело више од половине ђака!

У Србији је насиље на интернету доживело чак две трећине средњошколаца и сваки други ђак основне школе, изјавио је данас председник Народне скупштине Србије и председник Одбора за права детета Ивица Дачић, а преноси Танјуг.

На конференцији „Вршњачко дигитално насиље – како му стати на пут?“, Дачић је рекао да су то ужасавајући подаци који јасно показују да је цела наша млада популација практично била изложена неком виду насиља у дигиталном простору.

„Ово нису спорадични инциденти, а још мање су појаве за које можемо да помислимо да ће нестати као што су и дошле. То се неће десити“, рекао је Дачић на конференцији одржаној у Народној скупштини.

Подсетио је да је дигитални свет за наше младе свет у којем живе и у којем су се чак и школовали последње две године због пандемије корона вируса.

Како је рекао, ми не можемо да размишљамо о враћању тог точка уназад, али зато можемо да дигитални простор учинимо максимално безбедним за нашу децу као што бринемо о њиховој безбедности на улици у саобраћају, на спортским теренима… свуда у реалном животу.

Дачић је истакао да су се у протеклом периоду наше друштво и посебно државне институције веома озбиљно позабавиле овим проблемом.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић подсетио је да живимо у времену технолошког напретка и додао да је важно да то схватимо као алат за бољитак, а не да дођемо до дехуманизације образовног система или читавог друштва.

Навео је да наш образовни систем има изграђене механизме за заштиту деце од свих облика насиља и дискриминације.

„Законска регулатива у овој области је посебно уређена и прописује јасне процедуре и кораке у превенцији и реаговању на насиље, злостављање, занемаривање у образовно-васпитним установама“, рекао је Ружић и додао да ће се наставити са пружањем подршке развоју различитих превентивних ресурса и оснаживањем установа за њихову примену.

Извор: Танјуг