Да ли знате шта су „дугине бебе”?

2 новембра, 2015

За оне који можда не знају, дугина беба је дете које је рођено након губитка детета – рођеног или нерођеног. Дуга после кише. Ја имам двоје деце и обоје су дугине бебе. Моја ћерка је рођена након што сам изгубила прво дете које је тада имало 17 месеци, а мој син је зачет и рођен након једног спонтаног побачаја. Тако да имам више искуства у томе него што бих иједној мами пожелела. 

Зашто баш дугина беба? Па, кад се дуга појави, тако дивна и посебна, након олује и кише, не значи да кише није било. Не значи да се и даље не боримо с траговима које је олуја оставила. Не значи да смо је заборавили. Значи да се нешто дивно појавило, усред облака и мрака. Олуја можда није заборављена, њени трагови су још ту, али нам дуга помаже да се с њима лакше изборимо.

Драга Дугина мама,
Честитам на твојој беби! Знам колико ти је тешко да се сада радујеш овом благослову и колико је компликовано то што сад осећаш, та мешавина неизмерне среће и кривице. Желиш да будеш узбуђена због новог живота, али желиш и да поштујеш онај који није више ту. Ово је стаза којом ћеш морати да се крећеш читавог живота, али ће ипак временом постати мало лакше.

Потпуно је у реду да будеш уплашена. Потпуно је у реду и ако ниси узбуђена. Научила си, на најтежи могући начин, да у животу ништа није загарантовано. Али у реду је надати се, ковати планове. Твоја беба то заслужује, баш као и ти!

Није лако бити мама након губитка бебе. Не постоји безбрижна трудноћа након побачаја нити обичан дечји кашаљ након губитка детета. Буди блага према себи. Прихвати помоћ кад ти понуде и затражи кад ти је потребна. За мене то је значило да замолим неког да буде будан и посматра моје дете (макар оно и спавало) да бих ја могла да одспавам. Ако нисам сигурна да ће неко непрестано бити уз њу, нисам могла да заспим.

Чак и најједноставније ствари постају компликоване. Да ли ћете моћи свом детету да обучете или дате ствари које сте наменили изгубљеној беби? Или ће вас оне само подсећати на то колико живот није фер?

Наравно, биће ту и људи, углавном оних који нису родитељи, који ће мислити да ће с доласком нове бебе све одједном доћи на своје место. неће им бити јасно зашто си и даље тужна. Биће и оних који ће ти судити што сте се одважила да наставиш свој живот, да кренеш даље, као да то што си добили нову бебу значи да си заборавила све што је било. То су људи који никад неће разумети. Игнориши их.

Дан кад се моја ћерка родила био је један од најлепших дана у мом животу. Дан кад смо је донели кући – један од најтежих. Моје емоције, додатно подгрејане хормонима, биле су хаотичне и потпуно су ме преплавиле. Срце ми је расло и пуцало истовремено и то ме је оборило. Молим те, увек имај спремну подршку неког коме верујеш – мама, муж, доктор, друга дугина мама… Обрати им се, ухватиће те и пре него што схватиш да си почела да падаш.

У претходних 6,5 година научила сaм да живот може бити леп (чак диван) и након губитака који остављају неизбрисив траг и ожиљак на срцу.

Сваког дана, моћи ћеш да удахнеш мало дубље. Сваког дана волећеш своју децу – све њих – мало више, све док, једног дана, љубав не постане јача од бола.

Честитам, мама, на дивној дуги који краси твоје небо!

Извор: Thespohrsaremultiplying.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама