Да могу и умеју, ових 13 ствари би вам ваша деца сигурно рекла

Много је ствари које деца не умеју да нам кажу речима. Па онда, уместо тога, вичу, љуте се, можда праве сцену и хистеришу. Оно што родитељи понекад тумаче као незахвалност, размаженост, безобразлук, заправо је често само неизговорена реч која у грлу стоји, а дете не уме да је препозна и каже.

Foto: Canva

Ово су неке од ствари које би нам, да су емоционално сазрели и вербално способни, деца сигурно рекла:

1. Не вичите на мене. Тад вас се бојим и мислим да ако вичете на мене, сигурно са мном нешто није у реду.

2. Слушајте ме. Кад вам говорим о ономе што ми је важно, погледајте ме у очи. Тад осећам да сам вам ја и моја питања важни.

3. Пустите ме да растем и учим својим темпом. Не терајте ме да радим ствари за које још увек имам времена. Запамтите да сам дете и да свет најбоље откривам кроз игру.

4. Волим кад проводите време са мном. Кад сте расположени, играте се са мном, смејемо се и стварамо лепе успомене у које ћу се као одрасла особа увек вратити кад ми треба утеха.

5. Не упоређујте ме с мојом браћом и сестрама или вршњацима. Тада се осећам лоше и почињем да верујем да сам довољно добар само ако сам као неко други. И почињем да зависим од ваших похвала.

6. Загрлите ме кад сам тужан. Пустите ме да плачем. Немојте ми говорити да дечаци не плачу, да сам плачљивко и да би требало да будем добро расположен. Моји су осећаји стварни, ништа мање него ваши.

7. Научите ме да се бринем о својим потребама тако што ћете ви бринути о својим. Одспавајте, одморите се, бавите се својим интересовањима, упознајте пријатеље. Покажите ми да бити родитељ и проводити време с дететом може бити извор радости. Заиста не желим да видим како патите и жртвујете се за мене, како сте фрустрирани јер немате времена ни за шта. Тада се бојим да је то због мене.

8. Останите са мном кад се бојим. Не исмевајте моје дечје страхове. Реците ми да сте се и ви једном бојали мрака и пустите ме да држим батеријску лампу крај кревета.

9. Волите ме јер сам то што јесам. Не зато што брзо трчим, рецитујем песме и “пристојан сам”. Волите ме и кад погрешим и тражим вашу подршку. Потребно ми је да будем сигуран да ме волите чак и кад ствари крену по злу.

10. Покажите љубав једно према другом. Од вас учим да решавам сукобе, носим се с тешким ситуацијама и разумем шта је права љубав.

11. Сетите се да ћу највероватније усвојити ваша уверења о себи, о другим људима, о животу. Одвојте време да размислите јесу ли ваша уверења истинита и хоће ли ми чинити добро. Ако мислите да су људи углавном лоши и искоришћавају друге, живот ће ми бити тежи и бићу неповерљив. Ако мислите да сам ја неспретан или безобразан, то ћу и ја о себи мислити. А онда ће ми бити тешко да постанем бољи.

12. Знам да ме волите и дајете све од себе за мене. Покажите ми да су лоши дани и мали пропусти део живота. Извуците закључке, водите рачуна о својој добробити и опростите себи. Захваљујући томе научићу и ја себи да опростим кад нешто погрешим и да се подигнем кад лош дан наиђе.

13. Насмешите ми се. Умирује ме ваш искрени осмех. Тада се осећам сигурно и вољено.

С љубављу, ваше дете.