Даглас Доман: Ви сте кључна особа за развој интелигенције вашег детета!

Фондација Новак Ђоковић и Институт за остваривање људског потенцијала из Сједињених Америчких Држава организовали су 22.03. предавање на тему подстицања развоја интелигенције код беба и деце. Једна од главних порука је да са децом треба радити од првог дана рођења да би се развио њихов максимални потенцијал који је од 0 до 6 година невероватан. Веровали или не, деца су у том узрасту мали генији а ви можете бити њихов највећи помагач у максималном развоју интелигенције.

porodica-deca-partneri-drustvene-igre-1388479127-314931
На два предавања (), Даглас Доман, заменик директора Института, и Спенсер Доман изнели су занимљиве и конкретне примере како треба, а и како не треба, васпитавати и подизати дете.

Ево шта сваки родитељ треба да зна:

Годинама уназад, родитељи су учили своју децу разним стварима и често су, захваљујући њиховој посвећености и труду, деца била више него успешна у животу. Све оно што су постигла здрава деца, као и малишани са оштећењима мозга, постигли су највише захваљујући мамама и татама који су са њима радили код куће. Једноставно, маме и тате су особе које највише воле своје дете и желе му најбоље те су они најбоље особе за рад са децом. Сви програми института су усмерени на обуку родитеља за што бољи рад са децом у периоду од 0 до 6 година.

На Институту, и родитеље деце са оштећењима мозга широм света доживљавају на исти начин – сви су они преузели одговорност за своју децу. Задатак Института, како каже Даглас Доман, је да их научи како да кроз различите видове терапије на најбољи начин помогну својој деци. Родитељи који учествују у њиховим програмима ЈЕСУ најбољи терапеути својој деци.

Родитељи треба да знају да су први месеци живота од виталног значаја за развој детета.

Иако се учење наставља и даље у животу, постоји посебна прилика за обезбеђивање трајног развоја мозга и учења у првој години живота бебе. Овај период је најзначајнији за развој интелигенције. Што пре беба почне да прима сензорне стимулације, прилике за кретање и физичку активност као и за језичко изражавање, већа је вероватноћа да ће његов мозак и вештине моћи оптимално да се развију.

Када родитељи разумеју како се њихово дете развија, они могу да постану његови учитељи и то најбољи које ће оно икада имати! Поред тога, овај забаван програм зближава родитеље и децу и обезбеђује доживотну повезаност која се заснива на учењу и љубави.

Са учењем треба почети од првог дана. .

Кретање је основ живота, оно поспешује дисање и повећава присуство кисеоника у мозгу, доводећи до побољшања можданих функција.

Сваки дан му читајте књиге и разговарајте са њим на исти начин као што то чините са одраслима.

. Што је дете млађе, то ће лакше савладати ову вештину. За више информација, прочитајте “Како да научите своју бебу да чита”.
Лоша исхрана може да успори или заустави мозак да расте и да се развија.

Будите искрени и праведни према њему.

Деца су у периоду од 0 до 6 година мали генији и са њима треба тако и учити. Не треба их учити „таши таши“ песмицама већ да разликују велике уметнике, музичке нумере, слова и бројеве.

Деца до треће године могу научити неколико језика, било да се ради о вашем матерњем или јапанском језику. Овде можете и треба да будете креативни. Излагање деце страном језику путем цртаних филмова, музике или слично ће код њих отворити прилике за учење.

С обзиром да се деца данас све више и у све ранијем узрасту упознају са интернетом и обожавају да се играју са мобилним телефонима, питали смо Дагласа Домана шта он мисли о игрицама и апликацијама које толико привлаче децу и њиховој употреби у едукативне сврхе. Он, наравно, препознаје потенцијал оваквих уређаја за учење, Институт и сам развија апликацију која ће још више помоћи родитељима у учењу и раду са децом, али исто тако је свестан лошег утицаја зрачења. Стога је његова препорука да када дајете телефон деци за игру, укључите „аирплане моде“ како бисте избегли лош утицај електронике.

Родитељи треба да знају да се мозак развија употребом и да није ограничен наследним фактором. Свако дете када се роди има потенцијал да буде највећи геније. Деца могу да науче било шта – важно је да их учимо на забаван начин, искрено и да их учимо чињеницама. Она могу да науче сваку информацију која им је представљена на јасан, недвосмислен и радостан начин! Деца која одрастају у стимулативним окружењима боље развијају свој мозак. Да бисте креирали најбоље окружење за ваше дете:

Поштујте интелигенцију детета
Обратите пажњу на ваше дете
Креирајте стимулативно окружење.
Здраве бебе су покретне бебе!

Од најранијег узраста их треба стављати на стомак како би могле да гмижу на стомаку а онда, чим савладају пужење (на рукама и коленима) пустити их да то што више раде.

Даглас Доман тврди да је период пужења код беба јако важан за развој мозга и интелигенције. Зато га не треба прескакати, стављати бебу у дубак и пожиравати да прохода. Напротив, беби треба обезбедити довољно простора и дати јој прилике да пузи са голим лактовима, коленима и стопалима. Она на овај начин развија рецепторе у мозгу, јача свој средњи мозак који повезује леву и десну страну мозга и учи координацији покрета. По његовим речима, није важно да ли дете прохода са 10, 12 или 14 месеци али јесте важно да довољно пузи.

Када дете прохода, ослободите му стопала и када год можете пустите га да хода босо! Ципелице ограничавају кретање и сензорне сигнале који се шаљу мозгу. У кући их држите босе што више, а када год је то могуће и напољу. И пустите децу да трче јер аеробна активност повећава интелигенцију.

Не дајте му да пије газирана пића, сокове, енергетска пића, чоколадно млеко, кафу са или без кофеина.

Не држите дете у било чему што спречава дете да се креће, као што су оградице за бебе или колица, осим ако их не користите како бисте извели дете у шетњу.

Извор: http://www.najboljamamanasvetu.com