Daglas Doman: Vi ste ključna osoba za razvoj inteligencije vašeg deteta!

25 februara, 2015

Fondacija Novak Đoković i Institut za ostvarivanje ljudskog potencijala iz Sjedinjenih Američkih Država organizovali su 22.03. predavanje na temu podsticanja razvoja inteligencije kod beba i dece. Jedna od glavnih poruka je da sa decom treba raditi od prvog dana rođenja da bi se razvio njihov maksimalni potencijal koji je od 0 do 6 godina neverovatan. Verovali ili ne, deca su u tom uzrastu mali geniji a vi možete biti njihov najveći pomagač u maksimalnom razvoju inteligencije.

porodica-deca-partneri-drustvene-igre-1388479127-314931
Na dva predavanja (), Daglas Doman, zamenik direktora Instituta, i Spenser Doman izneli su zanimljive i konkretne primere kako treba, a i kako ne treba, vaspitavati i podizati dete.

Evo šta svaki roditelj treba da zna:

Godinama unazad, roditelji su učili svoju decu raznim stvarima i često su, zahvaljujući njihovoj posvećenosti i trudu, deca bila više nego uspešna u životu. Sve ono što su postigla zdrava deca, kao i mališani sa oštećenjima mozga, postigli su najviše zahvaljujući mamama i tatama koji su sa njima radili kod kuće. Jednostavno, mame i tate su osobe koje najviše vole svoje dete i žele mu najbolje te su oni najbolje osobe za rad sa decom. Svi programi instituta su usmereni na obuku roditelja za što bolji rad sa decom u periodu od 0 do 6 godina.

Na Institutu, i roditelje dece sa oštećenjima mozga širom sveta doživljavaju na isti način – svi su oni preuzeli odgovornost za svoju decu. Zadatak Instituta, kako kaže Daglas Doman, je da ih nauči kako da kroz različite vidove terapije na najbolji način pomognu svojoj deci. Roditelji koji učestvuju u njihovim programima JESU najbolji terapeuti svojoj deci.

Roditelji treba da znaju da su prvi meseci života od vitalnog značaja za razvoj deteta.

Iako se učenje nastavlja i dalje u životu, postoji posebna prilika za obezbeđivanje trajnog razvoja mozga i učenja u prvoj godini života bebe. Ovaj period je najznačajniji za razvoj inteligencije. Što pre beba počne da prima senzorne stimulacije, prilike za kretanje i fizičku aktivnost kao i za jezičko izražavanje, veća je verovatnoća da će njegov mozak i veštine moći optimalno da se razviju.

Kada roditelji razumeju kako se njihovo dete razvija, oni mogu da postanu njegovi učitelji i to najbolji koje će ono ikada imati! Pored toga, ovaj zabavan program zbližava roditelje i decu i obezbeđuje doživotnu povezanost koja se zasniva na učenju i ljubavi.

Sa učenjem treba početi od prvog dana. .

Kretanje je osnov života, ono pospešuje disanje i povećava prisustvo kiseonika u mozgu, dovodeći do poboljšanja moždanih funkcija.

Svaki dan mu čitajte knjige i razgovarajte sa njim na isti način kao što to činite sa odraslima.

. Što je dete mlađe, to će lakše savladati ovu veštinu. Za više informacija, pročitajte “Kako da naučite svoju bebu da čita”.
Loša ishrana može da uspori ili zaustavi mozak da raste i da se razvija.

Budite iskreni i pravedni prema njemu.

Deca su u periodu od 0 do 6 godina mali geniji i sa njima treba tako i učiti. Ne treba ih učiti „taši taši“ pesmicama već da razlikuju velike umetnike, muzičke numere, slova i brojeve.

Deca do treće godine mogu naučiti nekoliko jezika, bilo da se radi o vašem maternjem ili japanskom jeziku. Ovde možete i treba da budete kreativni. Izlaganje dece stranom jeziku putem crtanih filmova, muzike ili slično će kod njih otvoriti prilike za učenje.

S obzirom da se deca danas sve više i u sve ranijem uzrastu upoznaju sa internetom i obožavaju da se igraju sa mobilnim telefonima, pitali smo Daglasa Domana šta on misli o igricama i aplikacijama koje toliko privlače decu i njihovoj upotrebi u edukativne svrhe. On, naravno, prepoznaje potencijal ovakvih uređaja za učenje, Institut i sam razvija aplikaciju koja će još više pomoći roditeljima u učenju i radu sa decom, ali isto tako je svestan lošeg uticaja zračenja. Stoga je njegova preporuka da kada dajete telefon deci za igru, uključite „airplane mode“ kako biste izbegli loš uticaj elektronike.

Roditelji treba da znaju da se mozak razvija upotrebom i da nije ograničen naslednim faktorom. Svako dete kada se rodi ima potencijal da bude najveći genije. Deca mogu da nauče bilo šta – važno je da ih učimo na zabavan način, iskreno i da ih učimo činjenicama. Ona mogu da nauče svaku informaciju koja im je predstavljena na jasan, nedvosmislen i radostan način! Deca koja odrastaju u stimulativnim okruženjima bolje razvijaju svoj mozak. Da biste kreirali najbolje okruženje za vaše dete:

Poštujte inteligenciju deteta
Obratite pažnju na vaše dete
Kreirajte stimulativno okruženje.
Zdrave bebe su pokretne bebe!

Od najranijeg uzrasta ih treba stavljati na stomak kako bi mogle da gmižu na stomaku a onda, čim savladaju puženje (na rukama i kolenima) pustiti ih da to što više rade.

Daglas Doman tvrdi da je period puženja kod beba jako važan za razvoj mozga i inteligencije. Zato ga ne treba preskakati, stavljati bebu u dubak i požiravati da prohoda. Naprotiv, bebi treba obezbediti dovoljno prostora i dati joj prilike da puzi sa golim laktovima, kolenima i stopalima. Ona na ovaj način razvija receptore u mozgu, jača svoj srednji mozak koji povezuje levu i desnu stranu mozga i uči koordinaciji pokreta. Po njegovim rečima, nije važno da li dete prohoda sa 10, 12 ili 14 meseci ali jeste važno da dovoljno puzi.

Kada dete prohoda, oslobodite mu stopala i kada god možete pustite ga da hoda boso! Cipelice ograničavaju kretanje i senzorne signale koji se šalju mozgu. U kući ih držite bose što više, a kada god je to moguće i napolju. I pustite decu da trče jer aerobna aktivnost povećava inteligenciju.

Ne dajte mu da pije gazirana pića, sokove, energetska pića, čokoladno mleko, kafu sa ili bez kofeina.

Ne držite dete u bilo čemu što sprečava dete da se kreće, kao što su ogradice za bebe ili kolica, osim ako ih ne koristite kako biste izveli dete u šetnju.

Izvor: http://www.najboljamamanasvetu.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama