Дан писмености и 20 најчешћих језичких грешака које треба да исправите већ ДАНАС

Стазу која води до родне куће првог српског лингвисте и реформатора српског језика Вука Караџића у Тршићу, краси мноштво дрвених табли на којима су исписане српске народне изреке, које је управо сакупљао и записао Вук. На једној од њих пише и: „Благо оном тко зна да не зна, а хоће да зна“. Међународни дан писмености је идеална прилика да се поведемо овом изреком и преиспитамо своје знање.

Међународни дан писмености – 8. септембар

Широм света, Међународни дан писмености обележава се 8. септембра, а идеја се родила 1965. године у Техерану, на Светској конференцији министара образовања на тему искорењивања неписмености. УНЕСКО је прихватио предлог и обележавање овог датума почео годину дана касније.

Како се Међународни дан писмености симболично обележава баш на почетку школске године, то је идеална прилика да маме проведу квалитетно време са својим малишанима и у занимљивом дружењу обнове градиво из писмености. Помозите детету да савлада све правописне недоумице и дајте му неке основне упуте: које се речи пишу спојено, које одвојено, које малим или великим словом. Објасните му зашто се „не знам“, „не могу“ и „са мном“ пишу као две речи, зашто се не каже „вишљи“, „оделење“ и „сумљам“, него „виши“, „одељење“ и „сумњам“. Нагласите им да се речца „не” увек пише одвојено од глагола, осим у четири изузетка: „нисам”, „немој”, „нећу” и „немам”, док се уз придеве пише састављено. Помозите им да, са вама, буду чувари нашег језика.

Додајте породичној традицији ново поглавље кроз које ћете заједно учити и развијати се, и бити један од главних ослонаца у учењу својој деци. Будите заједно део промена, које не заобилазе ни матерњи језик, а који је дубоко утиснут у наш национални идентитет. Скувајте себи шољицу прве и праве Ц кафе, сипајте је у ретро шољице са атрактивним ликовима и претворите правопис у игрицу. Нека она буде саставни део ваших дана, баш као што је Ц кафа део ваше свакодневице још од 1976. године, оне године када се другачије говорило, књижевним језиком, када одступања од граматичких и правописних норми нису била пожељна. Ова дама у најбољим и најмудријим годинама ће вас сигурно подстаћи да негујете праве вредности са својом децом.

Уз Ц кафу, исправите најчешће грешке

На Међународни дан писмености, издвојили смо за вас најчешће грешке које деца праве у говору и писању, а које могу да буду полазна тачка у заједничком учењу са децом.

Погрешно – Исправно

1. Најачи – најјачи
2. Не битно – небитно
3. Доћићу – доћи ћу
4. Хвали – фали
5. Са никим – ни са ким
6. Требаш, требам – треба
7. Ти бих – ти би
8. Ми би, ви би – ми бисмо, ви бисте
9. Кући сам – код куће сам
10. Прекључе – прекјуче
11. Инфракт – инфаркт
12. Уствари – у ствари
13. Ауто пут – ауто-пут
14. Одприлике – отприлике
15. Од ничега – ни од чега
16. Са никим – ни са ким
17. Из далека – издалека
18. Два ипо – два и по
19. До касно – докасно
20. Итекако – и те како

Док се арома традиционалне мешавине Ц кафе из ретро шољице шири просторијом и враћа најлепше успомене, обогатите детињство свог детета квалитетним заједничким временом. На тај начин, очуваћете и продужићете животни век нашег прелепог језика, а уједно ћете и створити нову традицију која ће вас заувек спајати.