Dan pismenosti i 20 najčešćih jezičkih grešaka koje treba da ispravite već DANAS

Stazu koja vodi do rodne kuće prvog srpskog lingviste i reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića u Tršiću, krasi mnoštvo drvenih tabli na kojima su ispisane srpske narodne izreke, koje je upravo sakupljao i zapisao Vuk. Na jednoj od njih piše i: „Blago onom tko zna da ne zna, a hoće da zna“. Međunarodni dan pismenosti je idealna prilika da se povedemo ovom izrekom i preispitamo svoje znanje.

Međunarodni dan pismenosti – 8. septembar

Širom sveta, Međunarodni dan pismenosti obeležava se 8. septembra, a ideja se rodila 1965. godine u Teheranu, na Svetskoj konferenciji ministara obrazovanja na temu iskorenjivanja nepismenosti. UNESKO je prihvatio predlog i obeležavanje ovog datuma počeo godinu dana kasnije.

Kako se Međunarodni dan pismenosti simbolično obeležava baš na početku školske godine, to je idealna prilika da mame provedu kvalitetno vreme sa svojim mališanima i u zanimljivom druženju obnove gradivo iz pismenosti. Pomozite detetu da savlada sve pravopisne nedoumice i dajte mu neke osnovne upute: koje se reči pišu spojeno, koje odvojeno, koje malim ili velikim slovom. Objasnite mu zašto se „ne znam“, „ne mogu“ i „sa mnom“ pišu kao dve reči, zašto se ne kaže „višlji“, „odelenje“ i „sumljam“, nego „viši“, „odeljenje“ i „sumnjam“. Naglasite im da se rečca „ne” uvek piše odvojeno od glagola, osim u četiri izuzetka: „nisam”, „nemoj”, „neću” i „nemam”, dok se uz prideve piše sastavljeno. Pomozite im da, sa vama, budu čuvari našeg jezika.

Dodajte porodičnoj tradiciji novo poglavlje kroz koje ćete zajedno učiti i razvijati se, i biti jedan od glavnih oslonaca u učenju svojoj deci. Budite zajedno deo promena, koje ne zaobilaze ni maternji jezik, a koji je duboko utisnut u naš nacionalni identitet. Skuvajte sebi šoljicu prve i prave C kafe, sipajte je u retro šoljice sa atraktivnim likovima i pretvorite pravopis u igricu. Neka ona bude sastavni deo vaših dana, baš kao što je C kafa deo vaše svakodnevice još od 1976. godine, one godine kada se drugačije govorilo, književnim jezikom, kada odstupanja od gramatičkih i pravopisnih normi nisu bila poželjna. Ova dama u najboljim i najmudrijim godinama će vas sigurno podstaći da negujete prave vrednosti sa svojom decom.

Uz C kafu, ispravite najčešće greške

Na Međunarodni dan pismenosti, izdvojili smo za vas najčešće greške koje deca prave u govoru i pisanju, a koje mogu da budu polazna tačka u zajedničkom učenju sa decom.

Pogrešno – Ispravno

1. Najači – najjači
2. Ne bitno – nebitno
3. Doćiću – doći ću
4. Hvali – fali
5. Sa nikim – ni sa kim
6. Trebaš, trebam – treba
7. Ti bih – ti bi
8. Mi bi, vi bi – mi bismo, vi biste
9. Kući sam – kod kuće sam
10. Preključe – prekjuče
11. Infrakt – infarkt
12. Ustvari – u stvari
13. Auto put – auto-put
14. Odprilike – otprilike
15. Od ničega – ni od čega
16. Sa nikim – ni sa kim
17. Iz daleka – izdaleka
18. Dva ipo – dva i po
19. Do kasno – dokasno
20. Itekako – i te kako

Dok se aroma tradicionalne mešavine C kafe iz retro šoljice širi prostorijom i vraća najlepše uspomene, obogatite detinjstvo svog deteta kvalitetnim zajedničkim vremenom. Na taj način, očuvaćete i produžićete životni vek našeg prelepog jezika, a ujedno ćete i stvoriti novu tradiciju koja će vas zauvek spajati.