Дан учитеља – шта јесте, а шта би требало да буде

5 октобра, 2018

Светски дан учитеља обележава се 5. октобра од 1993. године са циљем да се свуда у свету истакне њихова улога у образовању деце и нагласе принципи и препоруке о положају наставника. Осим на мале плате, наши учитељи жале се на споре реформе и недостатак поштовања од државе, ђака и њихових родитеља. Положај наших просветних радника је све лошији. Плате су им, кажу, најмање у региону, а улагања државе у образовање своди се на сређивање и модернизацију школа.

– Заштита права деце отишла је у другу крајност. Дешава се да ђаци гурају наставнике, вичу на њих, а да наставник не сме ништа да каже „да му не би нарушио дечје право“. Родитељи на полугодишту врше притисак због оцена на фин начин, али и уз употребу силе – каже учитељ Горан Дујковић.

Сви ови и многи други проблеми, нажалост чине да данашњи празник обележавамо у не баш најбољом ситуацији по просветне раднике. Ипак, већина њих тај посао ради управо због неизмерног задовољства које пружа осећај да сте неком детету помогли да изађе на прави пут. а учитељи, наставници, професори, како год их ми звали, не очекују да буду најбогатији чланови друштва. Желе да буду цењени и да им се омогући пристојан живот. Онакав какав заслужују.

Тога би требало да се подсећамо сваког дана.

Срећан Међународни дан Учитеља!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Дан учитеља – шта јесте, а шта би требало да буде

  1. Учитељ каже:

    И ове године Дан учитеља на овој страници прође незапажено.Многи и не знају за овај дан,а знају пуно тога што им не користи.Бити некоме учитељ је широк и свеобухватан појам,али га изгледа и они који мисле да то јесу, не разумеју.Веома је опасно учити друге да поштују старије,говорити им о правима,а истовремено их не упућивати на обавезе и одговорност према себи.Ја сам просветни радник који се тиме поноси,поштује прво себе па остале према ,наравно према заслугама и вредностима које их красе.Бити УЧИТЕЉ са великим У ,е то је права ствар.Овај дан је дан таквих ,а њих као да нема,или су изумрли.Ја сам још жива и хвала Зеленој учионици на честиткама и на томе што нас не заборавља.

  2. Bosa Novicic каже:

    Ja sam srecna majka jer je moje dete imalo najbolju uciteljicu Marijanu Vasojevic iz Ugrinovaca.Majka, najbolja drugarica pa uciteljica. Covek, kojoj su bitna samo ta deca i nista vise.Primer kolegama kakav ucitelj treba da bude. Postavlja cvrste temelje ne samo za dalje skolovanje, vec za citav zivot.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама