Dan učitelja – šta jeste, a šta bi trebalo da bude

5 oktobra, 2018

Svetski dan učitelja obeležava se 5. oktobra od 1993. godine sa ciljem da se svuda u svetu istakne njihova uloga u obrazovanju dece i naglase principi i preporuke o položaju nastavnika. Osim na male plate, naši učitelji žale se na spore reforme i nedostatak poštovanja od države, đaka i njihovih roditelja. Položaj naših prosvetnih radnika je sve lošiji. Plate su im, kažu, najmanje u regionu, a ulaganja države u obrazovanje svodi se na sređivanje i modernizaciju škola.

– Zaštita prava dece otišla je u drugu krajnost. Dešava se da đaci guraju nastavnike, viču na njih, a da nastavnik ne sme ništa da kaže „da mu ne bi narušio dečje pravo“. Roditelji na polugodištu vrše pritisak zbog ocena na fin način, ali i uz upotrebu sile – kaže učitelj Goran Dujković.

Svi ovi i mnogi drugi problemi, nažalost čine da današnji praznik obeležavamo u ne baš najboljom situaciji po prosvetne radnike. Ipak, većina njih taj posao radi upravo zbog neizmernog zadovoljstva koje pruža osećaj da ste nekom detetu pomogli da izađe na pravi put. a učitelji, nastavnici, profesori, kako god ih mi zvali, ne očekuju da budu najbogatiji članovi društva. Žele da budu cenjeni i da im se omogući pristojan život. Onakav kakav zaslužuju.

Toga bi trebalo da se podsećamo svakog dana.

Srećan Međunarodni dan Učitelja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Dan učitelja – šta jeste, a šta bi trebalo da bude

  1. Učitelj kaže:

    I ove godine Dan učitelja na ovoj stranici prođe nezapaženo.Mnogi i ne znaju za ovaj dan,a znaju puno toga što im ne koristi.Biti nekome učitelj je širok i sveobuhvatan pojam,ali ga izgleda i oni koji misle da to jesu, ne razumeju.Veoma je opasno učiti druge da poštuju starije,govoriti im o pravima,a istovremeno ih ne upućivati na obaveze i odgovornost prema sebi.Ja sam prosvetni radnik koji se time ponosi,poštuje prvo sebe pa ostale prema ,naravno prema zaslugama i vrednostima koje ih krase.Biti UČITELJ sa velikim U ,e to je prava stvar.Ovaj dan je dan takvih ,a njih kao da nema,ili su izumrli.Ja sam još živa i hvala Zelenoj učionici na čestitkama i na tome što nas ne zaboravlja.

  2. Bosa Novicic kaže:

    Ja sam srecna majka jer je moje dete imalo najbolju uciteljicu Marijanu Vasojevic iz Ugrinovaca.Majka, najbolja drugarica pa uciteljica. Covek, kojoj su bitna samo ta deca i nista vise.Primer kolegama kakav ucitelj treba da bude. Postavlja cvrste temelje ne samo za dalje skolovanje, vec za citav zivot.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama