Дан учитеља – шта јесте, а шта би требало да буде

Светски дан учитеља обележава се 5. октобра од 1993. године са циљем да се свуда у свету истакне њихова улога у образовању деце и нагласе принципи и препоруке о положају наставника. Осим на мале плате, наши учитељи жале се на споре реформе и недостатак поштовања од државе, ђака и њихових родитеља. Положај наших просветних радника је све лошији. Плате су им, кажу, најмање у региону, а улагања државе у образовање своди се на сређивање и модернизацију школа.

– Заштита права деце отишла је у другу крајност. Дешава се да ђаци гурају наставнике, вичу на њих, а да наставник не сме ништа да каже „да му не би нарушио дечје право“. Родитељи на полугодишту врше притисак због оцена на фин начин, али и уз употребу силе – каже учитељ Горан Дујковић.

Сви ови и многи други проблеми, нажалост чине да данашњи празник обележавамо у не баш најбољом ситуацији по просветне раднике. Ипак, већина њих тај посао ради управо због неизмерног задовољства које пружа осећај да сте неком детету помогли да изађе на прави пут. а учитељи, наставници, професори, како год их ми звали, не очекују да буду најбогатији чланови друштва. Желе да буду цењени и да им се омогући пристојан живот. Онакав какав заслужују.

Тога би требало да се подсећамо сваког дана.

Срећан Међународни дан Учитеља!