Danas je 80 godina od izlaska prvog broja Politikinog zabavnika. Srećan rođendan!

28 februara, 2019

Na današnji dan: 28. februar 1939. godine, izašao prvi broj Politikinog zabavnika, u tiražu od 40.000 primeraka. Štampan je na istom formatu kao i „Politika“, a od 12 strana koliko je imao, četiri su bile otisnute u crnoj i crvenoj boji. Prodavan je po ceni od jedan dinar. Dužnost odgovornog urednika obavljao je Miroslav D. Stevanović.

Na naslovnoj strani prvog broja objavljen je strip „Miki Hrabri krojač“ Volta Diznija. Druga strana bila je posvećena romanu Edgara Alana Poa „Zlatni jelenak“ i stripu „Rista sportista“ Mome Markovića, rađenom prema tekstu Ljubinke Bobić i Miće Dimitrijevića, dok su treću stranu ispunjavala dva stripa: geg-tabla „Paja Patak“ i prvi nastavak stripa „Bojažljivi Ćira“, oba iz produkcije američkog umetnika Volta Diznija.

Kada se pojavio 1939, „Zabavnik” je izlazio dva puta nedeljno (utorkom i petkom) u tiražu od 40. 000, a sa latiničnim i slovenačkim izdanjem 1975. godine dostiže fantastičnih 330. 000 primeraka.

Ideja o pokretanju lista “Politikin zabavnik” začeta je 1935. u krugu novinara, pesnika, prevodilaca i kritičara, okupljenih oko lista “Politika”, koji su činili duhovnu elitu tadašnjeg Beograda i Jugoslavije. Ideja je bila da se pokrene zanimljivo-zabavni list istovremeno namenjen mlađima i starijima, ravnomerno prožet stripom i tekstom, zbiljom i šalom, naučnim činjenicama i uzletima mašte. “Zabavnik” je zamišljen kao pravi građanski list, a njegovi tvorci bili su ljudi školovani u inostranstvu i vrsni poznavaoci svetske baštine. Vladislav Ribnikar, Dušan Timotijević, Marko Ristić, Rastko Petrović, kasnije Ljubinka Bobić, Đorđe Lobačov, i drugi, bili su napredna ekipa koja je započela priču oko ovog lista.

Pred “Zabavnik” su postavljena dva zahteva – da zabavi i pouči. Koncept “Politikinog Zabavnika” bio je izbalansiran odnos između stripova i tekstova, poput romana, priča i zanimljivosti. Trećinu časopisa čine stripovi, dok druge dve sadrže članke o nauci, umetnosti, prirodi, istoriji, muzici, intresantnim događajima iz života, i često su pisani u zabavnom duhu. Slogan časopisa je: Za sve od 7 do 107.

Izvor: Mediasfera.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Danas je 80 godina od izlaska prvog broja Politikinog zabavnika. Srećan rođendan!"

  1. Saša kaže:

    Srećan rođendan! Na mnogo godina…?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama