Danas je Svetski dan porodice, a ovo su pravila koja će vam pomoći da kuću ponovo pretvorite u dom

Prosečna porodica danas skoro pa nimalo ne liči na porodicu pre 30 godina. Način života, dinamika, prioriteti, sve se okrenulo za 180 stepeni.

Trudeći se da idu u korak sa očekivanjima društva, da dostignu neke ciljeve po pitanju karijere i materijalne sigurnosti, roditelji ponekad zaborave ono što je zaista važno.

Zato vas danas podsećamo i predlažemo neke korake koji mogu pomoći da porodica opet bude centar života, a kuća ponovo dom.

Utvrdite šta je vaša porodična „misija“. To će vas približiti jedne drugima, a deca će odrastati sa jasnom svešću o porodičnim vrednostima. Neka i najmlađi doprinesu, formulišući na svoj način ono što oni doživljavaju kao „misiju“ vaše porodice.

Vodite decu na mesta koja su važna za vašu porodicu. To može biti mesto u kojem su se rodili baka i deka, ali i kafić u kojem su se mama i tata upoznali. Na taj način ojačaćete povezanost vaše porodice.

Pričajte priče o ostalim članovima porodice. Upoznajte decu sa porodičnom istorijom, neka znaju za veselog ujaka šaljivdžiju s bakine strane, za strogu tetku „usedelicu“ sa dedine… Pričajte im šta su ostali članovi porodice radili na dan kad su se oni rodili, kako ste saopštili baki i deki da će dobiti unuče… Takve priče doprinose bliskosti, a deca rastu svesna radosti koju je izazvao njihov dolazak na svet.

Neka deca budu bliska sa bakama i dedama. Pobrinite se da odvojite vreme za posetu baki i dedi, čak i kad ste umorni, čak i kad ne znate gde vam je glava od posla. Ta nežnost koju deca upiju od baka i deda, ostaje tokom celog života izvor ljubavi i sigurnosti, na potpuno drugačiji način od one, takođe dragocene, koju izgrade na roditeljskoj ljubavi.

Organizujte porodične „sastanke“. Jednom nedeljno sedite sa decom i „pretresite“ sve ono lepo i manje lepo što vam se svima dogodilo u prethodnih nekoliko dana, i napravite planove za vikend koji dolazi.

Držite do porodičnih rituala. To može biti odlazak u zoološki vrt subotom pre podne, veče za filmove petkom, odlazak na ručak u omiljeni restoran na ručak prve nedelje u mesecu ili nešto slično. Ali, kad jednom započnete tradiciju, nema odstupanja ni zbog sastanka, ni zbog sređivanja kuće. Neka to bude vaše vreme.

Stavljajte jedni drugima do znanja da cenite sve što onaj drugi radi. Naučite decu da je „hvala“ lepa reč koja nije rezervisana samo za druge ljude, već i za mamu i tatu, brata ili sestru.

Provodite redovno vreme sa decom odvojeno. Bez obzira na uživanje u zajedničkoj igri, deci je potrebno vreme „jedan na jedan“ sa roditeljima, pa se postarajte da im to pružite.

Smejte se zajedno. Šalite se, gledajte komedije, ali iznad svega, naučite decu da se šale na svoj račun. To je dobar način da ojačate povezanost unutar porodice.

Jedite zajedno. Iako to nije uvek lako izvesti zbog obaveza oko posla ili škole, pobrinite se da se bar nekoliko puta u toku nedelje okupite za stolom. To može biti doručak subotom ujutru, kada možete jesti i u pidžamama, ili večera sredom… Kad god možete – ne propuštajte priliku.

Razgovarajte. Ali stvarno razgovarajte. I vi sa partnerom, i vas dvoje sa decom. Bez ometanja u vidu mejlova, poruka, notifikacija ili vesti na televiziji. Slušajte aktivno ono što drugi članovi porodice govore. Tako učite decu da je njihov glas važan, ali i da je važno da umeju da slušaju druge. To je jedna od najdragocenijih životnih lekcija koju možete da im date.

I ljubite se. I vi sa partnerom, jer je važno da deca vide i osete da se mama i tata vole, a ljubite i mazite i decu, što više možete. Dok su mala bar. Čim malo porastu, počeće da se „otimaju“, pa će vam biti žao što to niste češće radili dok su bili mali.