Danas počela prijava za besplatne udžbenike, proširena lista onih koji ostvaruju pravo

28 februara, 2022

Danas je počela prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preko Programa nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove.

Za nabavku besplatnih udžbenika za školsku godinu 2022/23. godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvojilo je 750.000.000 dinara.

Novina od ove godine su i besplatni udžbenici za učenike koji se obrazuju po IOP-u 3, odnosno za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i za gluve i nagluve učenike koji koriste elektronske udžbenike sa video-sadržajima na srpskom znakovnom jeziku, navodi Ministarstvo.

Pravo na besplatne udžbenike imaju:

– učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći);

– sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu;

– učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format);

– učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja;

– učenici osnovnih škola koji se obrazuju po IOP-u 3; gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video-sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

– Ministarstvo obezbeđuje i udžbenike za ove kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene deci sa smetnjama u razvoju.

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet koji obezbeđuje Ministarstvo sastoji se od udžbenika za matematiku, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Učenicima od petog do osmog razreda dodeljuju se besplatni udžbenici za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Tim povodom Ministarstvo je svim osnovnim školama poslao Uputstvo o načinu prijave za besplatne udžbenike i unosu podataka učenika u sistem. Prema Uputstvu, škole su dužne da obaveste roditelje/staratelje učenika preko odeljenjskih starešina i da prikupe podatke i potrebna dokumenta, koje dostavljaju Ministarstvu do 31. marta 2022. godine.

Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo prosvete od školske 2009/2010. godine obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola kroz Program nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama