Данас почела пријава за бесплатне уџбенике, проширена листа оних који остварују право

28 фебруара, 2022

Данас је почела пријава за бесплатне уџбенике за ученике основних школа које обезбеђује Министарство просвете, науке и технолошког развоја преко Програма набавке наставних средстава за ученике, полазнике и установе.

За набавку бесплатних уџбеника за школску годину 2022/23. годину Министарство просвете, науке и технолошког развоја издвојило је 750.000.000 динара.

Новина од ове године су и бесплатни уџбеници за ученике који се образују по ИОП-у 3, односно за ученике са изузетним способностима, као и за глуве и наглуве ученике који користе електронске уџбенике са видео-садржајима на српском знаковном језику, наводи Министарство.

Право на бесплатне уџбенике имају:

– ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи);

– са сметњама у развоју и инвалидитетом који основно школско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану;

– ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, али имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат);

– ученици основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања;

– ученици основних школа који се образују по ИОП-у 3; глуви и наглуви ученици који користе електронске уџбенике са видео-садржајима на српском знаковном језику.

– Министарство обезбеђује и уџбенике за ове категорије ученика и на језицима националних мањина, као и уџбенике прилагођене деци са сметњама у развоју.

За ђаке од првог до четвртог разреда основне школе комплет који обезбеђује Министарство састоји се од уџбеника за математику, српски (матерњи) језик, свет око нас, природу и друштво и страни језик као обавезни предмет.

Ученицима од петог до осмог разреда додељују се бесплатни уџбеници за математику, српски (матерњи) језик, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.

Тим поводом Министарство је свим основним школама послао Упутство о начину пријаве за бесплатне уџбенике и уносу података ученика у систем. Према Упутству, школе су дужне да обавесте родитеље/старатеље ученика преко одељењских старешина и да прикупе податке и потребна документа, које достављају Министарству до 31. марта 2022. године.

Имајући у виду важност доступности образовања за све, Министарство просвете од школске 2009/2010. године обезбеђује бесплатне уџбенике за ученике основних школа кроз Програм набавке наставних средстава за ученике, полазнике и установе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама