Danas počela prijava za besplatne udžbenike, proširena lista onih koji ostvaruju pravo

Danas je počela prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preko Programa nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove.

Za nabavku besplatnih udžbenika za školsku godinu 2022/23. godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvojilo je 750.000.000 dinara.

Novina od ove godine su i besplatni udžbenici za učenike koji se obrazuju po IOP-u 3, odnosno za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i za gluve i nagluve učenike koji koriste elektronske udžbenike sa video-sadržajima na srpskom znakovnom jeziku, navodi Ministarstvo.

Pravo na besplatne udžbenike imaju:

– učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći);

– sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu;

– učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format);

– učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja;

– učenici osnovnih škola koji se obrazuju po IOP-u 3; gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video-sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

– Ministarstvo obezbeđuje i udžbenike za ove kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene deci sa smetnjama u razvoju.

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet koji obezbeđuje Ministarstvo sastoji se od udžbenika za matematiku, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Učenicima od petog do osmog razreda dodeljuju se besplatni udžbenici za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Tim povodom Ministarstvo je svim osnovnim školama poslao Uputstvo o načinu prijave za besplatne udžbenike i unosu podataka učenika u sistem. Prema Uputstvu, škole su dužne da obaveste roditelje/staratelje učenika preko odeljenjskih starešina i da prikupe podatke i potrebna dokumenta, koje dostavljaju Ministarstvu do 31. marta 2022. godine.

Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo prosvete od školske 2009/2010. godine obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola kroz Program nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove.