Danas preskočite crtani i odvedite dete na predstavu jer, danas je Svetski dan pozorišta!

27 marta, 2018

Već više od pedeset godina širom sveta Svetski dan pozorišta obeležava se 27. marta.

Najnovija istraživanja kažu da se deca i mladi koji učestvuju u aktivnostima pozorišta i drame uče da rešavanju problema pristupaju na kreativan način, da pokazuju bolje rezultate u školskim zadacima, imaju veći stepen empatije i, umesto pasivnih posmatrača, postaju aktivni učesnici… Uče o životu a da to i ne primete. Uče – igrajući se!

(Priče s malog odmora, Milena Depolo, dramska spisateljica)

Ovim povodom preporučujemo vam pet izdanja Kreativnog centra koja će deci približiti daske koje život znače, a učiteljima i nastavnicima ponuditi odlične tekstove za pripremu školskih predstava.

1. Pozorište


Saznaj: kako je nastala pozorišna umetnost, ko sve učestvuje u radu na predstavi, šta je to dobra gluma, kakve sve probe postoje, šta je to mizanscen. Probaj: da napišeš dramsku scenu, da naučiš da glumiš, da organizuješ audiciju, da napraviš raspored proba, da izabereš dekor i kostime…
Svi koji se bave pozorištem znaju da je ono umetnost u koju se lako možemo zaljubiti do ušiju, a ta ljubav, za razliku od ostalih dečjih ljubavi, teško prolazi… I dobro je što je tako! (Jasen Boko, diplomirani dramaturg i autor knjige Pozorište)
Uzrast: mlađi osnovci
 
 

2. Ne bi želeo da budeš glumac u Šekspirovom pozorištu


Za razliku od koncepta istorije koji se sreće u udžbenicima, gde se govori o velikim delima, važnim zbivanjima i velikim ljudima, ova knjiga se zasniva na perspektivi običnih ljudi ili pojedinaca u određenom istorijskom periodu.
Neke uloge baš i ne bi želeo da igraš! Spremi se … da odglumiš svoju ulogu! Kao mlad glumac iz 16. veka baš imaš težak posao. Najbitniji saveti stručnjaka: obuci haljinu; ženama nije dozvoljeno da se bave glumom, pa ćeš ženske uloge igrati ti!; kad zavlada kuga, beži iz Londona, isprobaj sreću kao putujući glumac i igraj s trupom u usputnim gradovima i selima; čuvaj se secikesa – takvi lopovi vrlo lepo rade u gužvi, kao što je ona u pozorištu Gloub; vredno uči, jer ako zaboraviš Šekspirove stihove, budućnost ti neće biti ružičasta.
Uzrast: mlađi osnovci
 

3. Igrokazi za školske i ostale priredbe

Ova zbirka kratkih dramskih tekstova namenjena je voditeljima dramskih sekcija u školama, bibliotekama, kulturnim centrima i drugim ustanovama. Tekstovi su prilagođeni pedagoškom pozorišnom radu s decom različitog uzrasta. Tematski su usklađeni sa senzibilitetom današnje dece. Jednostavni su, duhoviti, zabavni i često poučni. Autor ovih dramskih tekstova je poznati i višestruko nagrađivani pisac za decu Djan Aleksić.
Uzrast: mlađi osnovci
 
 
 
 
 

4. Modra planina

Zbog čega je tužno Plavo Drvo, čega se boji Mrgud Strašni ili kako izgledaju ljubavni jadi jedne busole? Zavirite u knjigu Modra planina i otkrićete magiju lutkarstva i bajki, koja će vas povesti u veliku avanturu stvaranja i čudesni svet igre, mašte i snova. Sastavni deo ove zbirke lutkarskih tekstova jeste i Pozorišni rečnik. On otkriva koji su najpoznatiji tipovi lutaka, predstavlja sve učesnike jedne pozorišne predstave i pravi je mali vodič kroz svet pozorišta i lutkarstva.
Uzrast: mlađi osnovci
 
 
 
 
 

5. Priče s malog odmora

Kada ste poslednji put videli tinejdžera da ide u pozorište? Zapravo, bolje pitanje je – kada ste čuli da se negde daje predstava za tinejdžere?
Zbirka kratkih dramskih tekstova Priče s malog odmora nastala je kao jedan u nizu projekata Programa promocije i afirmacije srpskog dramskog stvaralaštva za decu i mlade kojima asocijacija Asitež Srbija stvara i održava povoljnu klimu za nastanak nove dramske literature i podstiče mlade autore da pišu za najmlađu i mladu publiku.
Nešto više o zbirki priča sa malog odmora, asocijaciji Asitež i tome zašto je važno da tinejdžere podstaknemo da odlaze u pozorište, pročitajte u intervjuu koji smo radili sa Dianom Kržanić Tepavac, glumicom i pozorišnim pedagogom, predsednicom Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbija, i Milenom Depolo, dramskom spisateljicom i članicom Izvršnog odbora ove organizacije.
Uzrast: stariji osnovci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama