Данас прослављамо Савиндан!

27 јануара, 2020

На данашњи дан, 27. јануар, још од 1840. године обележава се школска слава Свети Сава. Овај дан је за школску славу одабран јер је баш тог датума 1236. године у Србију стигла вест да је Растко Немањић, чије је духовно име било Сава, преминуо у граду Трнову у Бугарској. Како званични подаци говоре, он је заправо преминуо два дана раније, али се литургија одржава на дан када је вест о смрти стигла. Одлуком Совјета Књажества Србског, а на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца, овај празник постаје слава школа у Србији.

Свети Сава био је први српски архиепископ, просветитељ, заштитник средњовековне књижевности и човек близак народу. Рођен је 1169. године као најмлађи син српског жупана Стефана Немање. Одрекао се световног живота и замонашио веома млад, око 1192. године, на Светој Гори, у руском манастиру Свети Пантелејмон.

Занимљиво је и то да су сточари из разних крајева Србије некада ревносно празновали Савиндан, јер се Свети Сава сматрао вучјим пастиром. Из тог разлога, многи српски народни обичаји за Савиндан везани су за стоку и за страх од вукова. Пред празник, стока се није смела терати у шуму, због страха од вукова, а бритве нису отваране, како би и вуковима чељусти остале затворене. Ништа се није смело фарбати у црвено, како се не би пролила крв домаћих животиња.

Као школска слава Свети Сава прослављан је пуних 105 година, да би 1945. Савиндан био укинут одлуком тадашњих власти. Читавих 45 година трајала је забрана, да би тек 1990. Свети Сава поново почео да се прославља у школама широм Србије.

Приредила: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама