Darija Kisić o povećanju dečjeg dodatka i produženju porodiljskog odsustva tako da bude duže od 11 meseci

15 novembra, 2022

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je da bi trend smanjenja broja stanovnika trebalo da stane i navela da je za obnavljanje stanovništva potrebno da prosečan broj dece po ženi bude 2,1, dok je u Srbiji sada 1,5.

Darija Kisić Tepavčević

Kisićeva je podsetila da je država uradila mnogo i prethodnih godina kako bi stimulisala mlade ljude da se rađa što više dece. U tom smislu pomenula je da je prošle godine dva puta promenjen zakon kojim su povećana finansijska izdavanja za porodilje i trudnice, novorođenu decu. – Imamo po prvi put jednokratnu pomoć za drugo i treće dete. Za treće dete dobija se 1,7 miliona podeljeno na 10 godina, a za četvrto 2,5 miliona dinara podeljeno na 10 godina. Imamo i subvenciju za stanove za majke koje nemaju nekretninu na teritoriji naše zemlje, a to je do 20.000 evra – kazala je ministarka.

Kisić je istakla da se razmatraju načini za rešavanje pitanja porodiljskog odsustva tako da ono traje duže od nepunih 11 meseci, koliko je sada. – Majke traže druge načine da odsustvuju sa posla, uzimaju neka druga bolovanja, a znamo i da su za upis u vrtić potrebne vakcine koje mogu da se prime tek posle 12 meseci života. Trebalo bi razmotriti pomeranje tačke u odnosu na ono kada je dete došlo na svet, a posebno kod prevremeno rođene dece, gde se mora uzeti u obzir dužina hospitalizacije deteta. Gledaćemo i da sprovedemo neke konkretne korake – najavljuje ministarka.

Kaže da ima prostora i za poboljšanje uslova preduzetnicama, odnosno za njihovo izjednačavanje sa majkama koje su u radnom odnosu i to počev od perioda kada su na trudničkom, pa do porodiljskog bolovanja. Navela je i da je potrebno da očevi primaju naknadu kada majka mora da se vrati na posao, a oni ostaju da brinu o detetu.

Na pitanje o povećanju dečjeg dodatka Kisićeva kaže da je apsolutna vrednost novca mala, ali da je cilj prevashodno da ima što manje dece koja žive u porodicama kojima je potreban dečji dodatak. – Napominjem, apsolutna vrednost jeste mala, ali uz različite druge podsticajne mere trudićemo se da podrška za takve porodice bude što veća – kazala je Kisić.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Darija Kisić o povećanju dečjeg dodatka i produženju porodiljskog odsustva tako da bude duže od 11 meseci"

  1. "Bezimena" kaže:

    Evo imam ja pitanje,ne komentar!Sta je sa onjm majkama koje vec imaju cetvoro i vise dece,a zakon ih nije kacio datumom detetkvog rodjenja da bi primale roditeljske dodatke?Sta je sa nama koje smo nezaposlene,koje nemamo primanja,koje socijalne uslove ne ispunjavamo po papirologiji czsr,a zivotno smo na ivici egzistencije,sta je sa nama koje nemamo roditeljske dodatke i ostale pomoci,koje dobijamo deciji samo za cetvoro dece,a ne za svu decu koju smo rodile?Sta je sa majkama i decom koja postoje pre donosenja zakona,a kojih je znatno vise???

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama