Даровитост – производ гена или подстицајне средине?

Да ли је Моцартова генијалност у већој мери била производ његовог урођеног талента или систематичне и ране обуке од стране оца Леополда – никада нећемо моћи да докучимо, као што нећемо моћи да разлучимо у којој је мери Теслиној генијалности доприносио његов изузетан генетски потенцијал, а колико инспиративно окружење у којем је растао поред мајке Георгине, која је својим изумима олакшавала живот на селу и оца Милутина, надареног поете који је имао огромну библиотеку.

Моцарт је можда имао изузетан генетски материјал када је у питању музичка надареност, али – да ли би се она развила до мере виртуозности која је и данас синоним за генијалност која надахњује, да није било зналачке, ране и систематичне обуке његовог оца?

Тесла је у окриљу своје породице, од стране родитеља, сматран мање интелигентним у односу на Данета, брата који је сматран изузетно обдареним, а погинуо је при паду са коња када је Никола имао 5 година. Унутрашњи порив ка оживотворењу даровитости (братовљеве) и средина у којој је мајка обликовала атмосферу запитаности, радозналости и била генератор мозгалица које подстичу ангажовање менталних капацитета, била је атмосфера у којој је растао будући геније.

Да ли би квалитетна генетика успела да добије форму импозантне грађевине људског духа да није имала ванредно подстицајни амбијент за раст и развој?

„Генији се стварају, они се не рађају“, била је и теза Ласлоа Полгара који је, заједно са својом женом, образовао три кћерке у кућној атмосфери, при чему је један од главних предмета био шах. Јудит Полгар, њихова најмлађа кћерка ,сматра се најуспешнијом шахисткињом свих времена.

С 15 година освојила је титулу мушког велемајстора (1991.), оборивши рекорд Бобија Фишера из 1958. који је до тада био најмлађи велемајстор.

Јудит је побеђивала све врхунске светске шахисте, укључујући и Гарија Kаспарова кога многи сматрају најјачим шахистом свих времена.

Генетика дефинитивно јесте значајан грађевински материјал даровитости али какав ће коначни изглед грађевине бити неоспорно зависи од система обучавања и атмосфере за раст и развој.

Kао што и дијамант може бити градивни материјал и за зубарску иглу и веренички прстен, зар не?