Деца и вештачка интелигенција: Како би требало да децу учите о овој страни технологије?

Вештачка интелигенција доживела је огроман напредак и велику популарност, не само у технолошком свету, већ и у општој популацији. Мало је младих људи који нису чули за ChatGPT, а многи су с овом апликацијом и „проћаскали“.

AI (Artificial Intelligence – вештачка интелигенција) показала је потенцијал не само да мења животе у пословном смислу, већ и да утиче на нашу свакодневицу, па и на начин на који се деца играју и проводе своје време. Деца, заправо, већ користе играчке базиране на вештачкој интелигенцији.

Данашњу децу зовемо ‘АИ генерација’ зато што су вештачком интелигенцијом окружени где год да крену. Она утиче на њихове одлуке које садржаје ће пратити онлајн, па и на одлуке о куповини, пласирајући им огласе које је проценила да ће их занимати.

А утицај вештачке интелигенције на свакодневни живот људи само ће расти. То је технологија која је дошла да остане и наставиће да се развија и мења наш професионални и приватни живот.

То значи да ће АИ имати огроман утицај на професионални живот и развој наше деце и будућих генерација – вештине у овој области можда ће једног дана бити део стандардних захтева за кандидате на многим позицијама, као што је данас, на пример познавање Microsoft Office.

Шта је разлог за бригу?

Да, вештачка интелигенција може бити мач с две оштрице, нарочито када је реч о деци.

Ризици су различити. Од оних који се тичу приватности и безбедности, до психолошких и бихевиоралних ефеката, судећи према извештају Уницефа.

Добар пример су друштвене мреже. Алгоритми базирани на вештачкој интелигенцији уче који то садржај деца (и сви ми) гледају, претражују, шта отварају, а онда на бази наученог деци пласирају садржај који је повезан с тим претходним искуствима и интересовањима. Па чак и ако би ти садржаји могли бити штетни по њих или њихову околину.

Још један ризик повезан са снажним присуством вештачке интелигенције у нашим животима повезан је са аутономијом и одлучивањем. Како је АИ све присутнија, понекад се лако можемо несвесно ослонити на њу и веровати јој.

Почните малим корацима

Едукација је кључна ако желите да ваша деца не дозволе да вештачка интелигенција доноси одлуке уместо њих. Важно је да деца разумеју како ове технологије функционишу како би разумели могућности, али и ограничења и ризике које носи АИ. И треба почети малим корацима.

Почните тако што ћете да их научите основама вештачке интелигенције, једноставним језиком, на њиховом нивоу разумевања. Испричајте им шта вештачка интелигенција може, зашто су је људи створили, како ће нам у будућности помагати. Али им реците и да она ради озбиљан посао и кад ми нисмо свесни, покушавајући да нас увери да донесемо неку одлуку о куповини, о томе који ћемо садржај пратити, где ћемо летовати, шта ћемо радити у слободно време.

Практично учење кроз софтвер који омогућава корисницима да истражују алгоритме и друге АИ технологије на визуелни начин може бити добар почетак. Важно је да разумеју да их вештачка интелигенција окружује и да она није само Chat GPT, већ да је ту, на њиховим друштвеним мрежама, на Youtube каналима које прате, док читају чланке на порталима.

Али према експертима, не ради се само о разумевању АИ. Једнако је важно научити како да се бавите тиме. То укључује развој вештина попут критичког размишљања и креативности које би могле да допуне вештачку интелигенцију. Децу би требало да учимо да се на АИ никад не ослањају превише у доношењу својих одлука.

Разумевање вештачке интелигенције ће постати све важније у формирању одговорних, образованих грађана са способношћу да доносе одлуке и залажу се за себе у све аутоматизованијем свету.

Деца и омладина морају да схвате да вештачка интелигенција има ограничења и да може да погреши. Може бити пристрасна и чак склона предрасудама. Зато је важно да децу учите да критички размишљају и одлучују како и колико могу да се ослоне на АИ. То је једини начин да искористе предности технолошког напретка у данашњем свету, а да уједно не подлегну лошим странама које он носи.