Deca i mediji

4 decembra, 2013

 
Pod uticajem medija ljudi mogu da menjaju svoje mišljenje, stavove, lični izgled imidž. Spremni su da promene svoj identitet. Mediji ne govore kao što govore bića, ali, oni prenose poruke, preko njih neko govori. 1003789_747613615256627_879191627_n
Percipirajući taj govor saznanja pojedinaca postaju opšta, ona se šire i prenose. Informacije nam se prenose neprekidno, tokom čitavog života. Sredstva masovnih komunikacija svojim delovanjem razvijaju i oblikuju društvenu svest. Klasična škola nije više jedini izvor znanja imajući u vidu broj informacija koje svaki pojedinac stiče prateći sadržaje medija, poput televizije i kompjutera. 
Kompjuteri su, kao i televizija sastavni deo svakog domaćinstva pa su i deca izložena njima od najranijih dana. Kao i u slučaju TV programa roditelji se suočavaju sa pitanjem koji je uzrast pravi za uvodjenje kompjutera, koje su mane a koje prednosti kompjutera i televizije i da li mogu postojati eventualne posledice po zdravlje ili razvoj? Gledajući roditelje kako provode vreme za računarom i pred televizorom i mališani će već u ranom uzrastu poželeti da i oni isprobaju računar, da gledaju svoje programe na televiziji.
Na, sve češće postavljano pitanje: kada im, na koji način i u kojoj meri to dozvoliti, trebalo bi da odgovori naše istraživanje.
Deca su aktivni samopozvani, a često i samouki korisnici medija. Oni ne umeju svesno da dekodiraju značenje koja mediji žele da plasiraju svojim konzumentima, pa takve poruke ih prmaju u bukvalnom smislu. Zato mediji poput televizije i kompjutera, ukoliko ih deca koriste nekontrolisano, mogu biti od velikog uticaja na njihov razvoj, na mišljenje i govor, kao i stvaranja slike sveta. Po Radojkoviću „mladi su najprijemčivija publika masovnih medija – veoma senzitivna, podložna uticajima.“ .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama