Зашто је ноћно дојење јако важно и корисно

 
Дошли сте кући са својом бебом што значи да вас чекају многе непроспаване ноћи…буђење у поноћ, у 2, можда опет у 4 и свакако у 6:30. ноћ за ноћи, када постанете потпуно исцрпљени, почнете се питати је ли ноћно дојење створено само зато да вас уништи? Није, толико је више од тога и ево зашто је важно, како за дијете, тако и за вашу залиху млијека.
dojenje1
Бебе имају мали желудац
Јесте ли знали да желудац новорођенчета може примити само око 20 милилитара течности? Ако је та течност мајчино млијеко, она буде пробављена у року од отприлике сат времена.
Мора проћи још наредних десетак дана да би се бебин желудац раширио на величину лоптице за голф, односно да би могао примити око 60 милилитара течности. Дојење сваких сат и по или два узорак је које дијете зато усваја, јер у ствари задовољава његове потребе за храном. Али тај узорак не односни се само на дневно, већ и на ноћно храњење.
Због чега маме најчешће одустају од дојења
Највећа корист? Залихе млијека се повећавају.
Ноћу бебе пију више млијека
Неке студије показују да бебе током ноћних храњења попију више млијека. То може бити врло важно за бебе чија тежина варира и која можда не добијају довољно на тежини.
Ноћно дојење помаже бебином сну
Мајчино млијеко садржи триптофан, аминокиселину која подтсиче сан, и то понајвише навече.
Ниво пролактина је виши током ноћи
Истраживања су показала да ниво пролактина, хормона одговорног за настанак млијека, знатно већи током ноћи. Зато ноћно дојење одржава и повећава залихе млијека.
Ноћно дојење је важно за лактацијску аменореју
Лакатацијска аменореја једна је од метода контрацепције која је 98 одсто сигурна, ако се примјењује на правилан начин. Ако је ваша беба млађа од 6 мјесеци, ви још нисте поново добили менструацију и бебу искључиво дојите, дању и ноћу, можете користити лактацијску аменореју као методу контрацепције.
Наиме, научници сматрају да би пролактин и ноћно дојење могли бити два фактора која су одговорна за спречавање повратка менструације код мајки дојиља.
Многим мајкама се менструални циклус опет успостави прекидом или значајним смањењем ноћног дојења. Али, као ни многе друге методе заштите, ни ова није у потпуности поуздана.
Браво: Сутра постављање прве клупе за дојење у Београду
Бебин биолошки ритам се тек успоставља
Дојили или не дојили, ваше дијете не мора спавати цијелу ноћ до трећег или четвртог мјесеца живота. Непрекинути сан није резултат храњења дјетета мајчиним или адаптираним млијеком, већ развојним кораком којег свака беба достигне у различито доба.
Дојење штити од СИДС-а
Смањење ризика од нагле и необјашњене смрти дјетета један је од можда главних разлога за ноћно дојење. Анализа резултата 18 проведених студија показује да ноћно дојење смањује ризик од СИДС-а за 50 одсто и то поготово ако дојење дуже траје.
Научници сматрају да је узбуђење важан механизам преживљавања, а то узбуђење још је чешће за дојене бебе.
Мајке које доје се у ствари више наспавају
Студије показују да мајке које искључиво доје боље спавају од оних које хране дјецу адаптираним млијеком или комбинују адаптирано млијеко и дојење. Упркос буђењима током ноћи, мајке дојиље су у студијама истакле да имају више енергије током дана што је јако битно када се бавите новорођенчетом.
Писмо једне бебе мами о дојењу
Студије показују да мајке дојиље у просјеку добију 45 минута квалитетног сна од других, иако им је сан прекинут неколико пута. Иако се можда тих 45 минута не чини пуно, оне се итекако покажу кориснима када наступи период неиспаваности и исцрпљености.
Наиме, бебе треба да једу преко ноћи и мајчин ће сан у сваком случају бити прекинут. Мајке које користе адаптирано млијеко мораће припремити бочицу док мајке дојиље могу донијети бебу у свој кревет и подојити је а затим одмах утонути у сан. Ту се наравно требају предузети све мјере опреза потребне за заједничко спавање с бебом.
 
Извор: Дјечја посла