Хоћу да пишким, где је моја ноша!? (све што треба да знате о одвикавању од пелена)

23 маја, 2016

Лето и врели дани право су време да се дете заувек растане од пелена. Биће му пријатније када је разголићено, а ни мокра одећа није сметња, пошто је топло. Међутим, родитељи морају бити спремни на разне незгодне ситуације, јер ће малишану требати извесно време, обично неколико дана, док не схвати да пре него што крене са обављањем нужде о томе треба да обавести маму или тату. При томе, родитељи треба да буду свесни да нека деца можда још нису спремна да се одрекну пелена и не треба их форсирати.

Развој сваког детета је засебна прича, па тако неки већ након првог рођендана овладају овом вештином, неки када напуне две године, а ништа страшно није ни ако се одвикавање одужи до пуне три године.

Према тврдњама психолога, деца тек након другог рођендана почињу да препознају своје физиолошке потребе, тако да се у том узрасту најлакше и одвикавају од пелена. За овај велики развојни корак је потребна и увертира – упознавање са ношом, објашњавање чему она служи и како се користи. Тако ће дете најлакше прихватити ношу и када буде довољно спремно почеће и да је употребљава.

Карактеристика деце млађе од петнаест месеци је да нужду обављају аутоматски. Када се голо дете упишки и томе не придаје никакав значај, значи да још увек није довољно спремно за ношу. Са друге стране, уколико му је пажња усмерена на то шта је урадило, значи да је разумело да су пишкење или какење на неки начин повезани са оним што се након тога догађа. Ово никако не значи да ће дете одмах одбацити пелене. Деца често обавесте родитеље да се нешто дешава тек након извршене нужде. У тим случајевима најбоље је разговарати са дететом о ноши, о томе чему она служи.

Потреба за великом нуждом се код већине деце јавља свакога дана у исто време, па је најбоље да дете тада и ставите на ношу. Када је први пут напуни, треба да буде награђено и похваљено. Ако му не успе, немојте га грдити и викати, јер ће то бити контрапродуктивно. Није добро ни стално инсистирање на ноши, јер није редак случај да деца трпе и не обављају нужду док су на ноши из чистог револта према вашем навалентном понашању. Такође, уколико прерано кренете са одвикавањем, можете код детета изазвати одбојност и појаву негативних емоција. Зато је, пре свега, потребно да се добро снабдете стрпљењем.

Дете које има старијег брата или сестру раније се навикне на ношу, јер опонашајући њих и само почиње да је користи. Међутим, ако је дете јединче, онда то иде мало теже. Поред тога, многим малишанима је нејасно зашто старији користе вц шољу а они ношу, па буду у недоумици. Нека деца чак инсистирају на вц шољи, док ношу игноришу. За то постоји једно веома једноставно решење – купите уметак и клупицу која ће детету олакшати да се попне и седне на шољу и спречити евентуалне озледе. Обратите пажњу и на пуштање воде, јер тако можете уплашити дете, па страх може постати разлог избегавања шоље. Покажите детету како да само пусти воду, то ће му вероватно бити интересантно.

Бебе које су научиле да преко дана кажу када желе да обаве нужду не треба да поново користe пелене, чак ни уколико кренете на пут или сте у гостима. Тако дете можете довести до забуне, јер неће разумети зашто мора да носи пелене када већ зна како функционише ноша или вц шоља. Нежељене ситуације ће временом постајати све ређе. Ваш главни задатак је да помогнете детету да схвати да му је у гаћицама знатно комфорније него у пеленама.

Не вршите притисак на дете. Не тражите од њега да пишки када вама падне на памет и када оно не осећа потребу. Инсистирањем уносите компликације у дететов живот, које ће оно повезати са гаћицама и сетити се како је у пеленама све било једноставније.

Немојте терати дете да пред полазак на пут аутомобилом обавезно пишки, пошто касније неће имати где. Уколико осети потребу током пута, чим вам се укаже прилика станите. Када сте у шетњи, ако дете каже да му се пишки, пробајте да пронађете вц, а уколико га нема у близини, помозите детету да то обави у природи. Где год да кренете са дететом, макар и у краћи шопинг, обавезно понесите гаћице за пресвлачење, а ако планирате вишедневно путовање, понесите ношу или уметак за шољу. Не упоређујте вашег малишана са другом децом. Не причајте му како нека деца, иако млађа од њега, већ одавно врше нужду на ноши.
Родитељи треба да знају и да је квалитет пелена за једнократну употребу данас више него добар, па колико год да су натопљене, деци је у њима удобно и сува су. Последица тога је све касније одвикавање од пелена. Психолози наглашавају да је добар квалитет пелена главни разлог због чега данас све већи број малишана почиње да користи ношу тек са три године.

Нису ретки ни случајеви када деца чак до четвртог или петог рођендана носе пелене док спавају. Родитељима се саветује да је најбоље да свега месец до два након скидања дневних, детету скину и ноћну пелену. Сваког јутра обратите пажњу када детету скидате пелену. Уколико она буде сува три до четири јутра за редом, можете престати да је стављате. Дете ће можда пишкити у сну још пар пута, након чега се ноћно пишкење више неће дешавати.

Драган Антић,

Блог Недеље трудноће

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


8 коментара на "Хоћу да пишким, где је моја ноша!? (све што треба да знате о одвикавању од пелена)

 1. biljana каже:

  Imamo tri cerke. Dve starije (7 i 5 god.)
  jos uvek nocu mokre u krevet ukoliko ih ne budimo jednom ili dva puta.
  Koliko je to normalno i sta da radimo?

  1. pilici каже:

   Obratite se lekaru. U nasem domu zdravlja ima plakat na kome pise da se mokrenje u krevet vise od jednom nedeljno nakon pete godine smatra medicinskim problemom i uz pomoc lekara da se resiti.

   1. M каже:

    pilici>>, to su gluposti. nisu sva deca ista. moj sin je piskio povremeno nocu do pete godine i nije imao nikakvih mediciniskih problema. ne kazem da je i to iskljuceno, ali se ne slazem sa tim iskljucivim odgovorom.
    biljo, samo budi uporna. procice ih taj period.

    1. Katica каже:

     Nisu gluposti, trebali bi potraziti savet, misljenje, kako god da to zovete, nekog strucnog. Nije rekla povremeno, vec da se deca od 5 i 7 godina upiske u krevet ukoliko ih ne probude da to urade gde treba!!! Moje licno misljenje je da nije normalno, ne zelim da nagadjam i nabrajam moguce razloge…

    2. Ja каже:

     Medicinski problem i jeste upravo to noćno umokravanje. Umesto da se probudi i obavi kako i gde treba.

  2. veca каже:

   Bilja’Moje dete od 5 ipo godina povremeno je piskilo u krevet nocu,nakon 6 godine sve cesce i cesce,pa prekine,nema neko vreme,krece u prvi razred posle neki period opet krenulo da piski,posle je prekinuo i evo sada nema,non stop smo pricali,ubedjivali,nocu ukidali tecnost,non stop sam ga terala da prica ja necu vise da piskim u krevet,veliki sam,tako je prestalo,vidite da nije prehladjeno dete,neka nose deblje carape.

   1. Vrach каже:

    Da lo si stvarno terala decu da ponavljaju da nece da piske u krevet? Pa ja ne verujem hahahaha svasta cu cuti

  3. Lesli каже:

   Probajte da ih ne budite desetak dana i pratite sta se desava. Mozda ste ih iz straha od samog starta budili, a one ovo usvojile kao mehanizam i to tako funkcionise godinama. Pre spavanja ne treba da piju mnogo vode- mada ja mislim da to ovde nije toliki problem. Nakon sedam do deset dana utvrdite da li se sve stabilizovalo. Ako nije onda pravo kod lekara opste prakse da utvrdite sta dalje.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама