Ако сте дечју собу напунили играчкама, екранима, геџетима, ВИ сте им препрека да у животу буду СРЕЋНИ

Родитељи троше огромну количину енергије како би њихово дете усвојило одређене вештине, изградило одговорност, урадило домаћи задатак на време, очистило собу… Све је то, наравно, важно. Али постоји једна ствар којој не само да заборављамо децу да учимо, већ смо им понекад чак и препрека. А то је да науче да уживају у животу. Да ли постоји ИКО ко томе данас учи децу?

Foto: Canva

Да, рећи ћете можда, па то деца природно раде, сваког дана. Они томе инстинктивно теже. Али, некако, деси се да велики број те срећне деце одрасте у не баш тако срећне одрасле људе. То је због тога што постоји разлика у уживању у животу у детињству и када одрастемо.

Деца лако могу стећи погрешну слику о томе шта је срећа заправо

Људи су најсрећнији када је њихов живот испуњен продуктивним, смисленим активностима. То су показала бројна истраживања. Али, на несрећу, поруке које нам константно пристижу са свих страна, уверавају нас да срећа долази уз конзумеризам. Речју, да је за срећу потребан новац којим ћете купити све оне производе који вриште са реклама на билбордима и са Инстаграм профила инфлуенсера.

Када нам велике компаније поручују да треба себе да “почастимо” и себи угодимо баш тако што ћемо купити њихове производе, оне нам поручује да је куповина ствари заправо ултимативни циљ, да ћемо бити срећнији ако купимо бољи ауто или већи стан.

А како се одупрети? Немојте да вам постане навика да водите децу у продавнице где ће они трчати између полица и сваких пет секунди говорити: “Могу ли ово?” “Купи ми то!”…

Иако ваше дете можда није директно изложено свим тим рекламама, врло је вероватно да јесте изложено култури коју су те рекламе креирале. Другар им је можда показао нову, сјајну играчку или су чули разговор о томе како су родитељи неком другом купили, рецимо, конзолу за игрице.

Најсрећнија су она деца која више вреднују радост искустава од материјалних ствари

Немојте охрабривати децу да верују да више ствари значи срећу. А ако сте им собу напунили играчкама, екранима, геџетима, онда управо то и радите.

Концепт исказивања љубави кроз поклоне је дивна идеја и постоји вековима. И некад је стварно добро функционисала. Али многа деца данас добијају тако пуно поклона да је сва радост нестала. Дајући им превише онога што мислимо да желе, одузели смо им оно што им стварно треба – радост ишчекивања. Слатку неизвесност жеље за коју не знају хоће ли се остварити.

Ако желите да промените ствари, почните од своје породице. Нека поклони који ће деца вама убудуће поклањати не буду материјални. Тражите да од сад то увек буде нешто направљено њиховим рукама, нешто значајно за њих и вас.

Деца морају научити да, иако им новац даје могућност да буду срећни, он им не може показати пут до среће.

Играјте друштвене игре са својом децом, како би видели и разликовали узбуђење и осећај среће у тим моментима заједништва, од оне среће коју доноси нова ствар. Направите кућицу на дрвету или само колач заједно, како би осетили понос и срећу коју доноси продуктиван рад.

Ако успете да научите децу да увиде вредност ових малих ствари, њихове шансе да буду срећни кад одрасту повећаће се вишеструко.