Дечак са аутизмом након третмана матичним ћелијама комуницира са својом породицом

11 јануара, 2019

“Окренули смо цео свет наопачке док нисмо сазнали за лечење матичним ћелијама”

Четворогодишњи Лукас Арабаџић из Америке који болује од аутизма почео је да комуницира са родитељима након што је прошао три терапије матичним ћелијама у Новом Саду. Његова мајка Весна Арабаџић, која већ двадесетак година живи у Кливленду у Охају не крије одушевљење овим значајним напретком свог малишана

  • Супруг и ја смо окренули цео свет наопачке да би нашли која терапија је најадекватнија за Лукасово стање и тако дошли до сазнања да су матичне ћелије врло ефикасне за многа обољења, врхунац су данашње медицине, али да овај вид терапије још није распрострањен за третирање аутизма. Истраживање које је проведено на Дуке Универзитету у Америци о ефикасности матичних ћелија за третман аутизма дало нам је храбрости да покушамо са третманом. Верујемо да терапија матичним ћелијама може да помогне нашем сину и да га врати у стање пре него што је регресирао у аутизам. Игром случаја сазнали смо за тим лекара који се тиме бави у Новом Саду – прича за “Блиц” Весна Арабаџић.

Породица не крије одушевљење третманом матичним ћелијама

Објашњава нам да је Лукас прво подвргнут анестезији, затим су му матичне ћелије извучене из коштане сржи, из кука, а онда су посебном методом стимулисане и тако третиране враћене у тело, односно убризгане су у цереброспинални ликвор у кичменом делу.

  • Већ после прве терапије, Лукас је почео да показује значајан напредак, почео је да користи нове речи у контексту и добили смо вокабулар од око педесетак или више нових речи. Неке од тих речи смо по први пут чули на нашем језику, почео је да комуницира и са мном и са супругом, да се социјализује са нашим другим сином и да се игра са псом. После друге терапије Лукас је добио температуру. Можда је многима незамисливо, али ми смо славили када се то догодило. Лукас три године није показивао никакве знаке да имунитет код њега постоји. Температура је била знак да се имуни систем укључио и да је организам почео да обавља функцију која му је намјењена. После треће процедуре, иако још увек ретко, Лукас је почео састављати више речи у контексту “дај ми сок”, “скини ми јакну”, “желим тај колач” – присећа се Весна периода од пре неколико месеци.

Свесна сам са би му матичне ћелије из пупчаника донеле још већу корист

Како каже, Лукина мама је сада свесна да би му матичне ћелије из пупчаника биле најефикасније, али када је била трудна о томе није размишљала јер у Америци не постоји тренд чувања матичних ћелија из пупчаника.

  • Пре него што смо пронашли тим лекара из Новог Сада, Лукаса смо одвели на једну терапију у Панаму, где је добио матичне ћелије из ткива пупчане врпце од донора. Помак је и тад постојао, кожа му се побољшала, реакције на храну и остале спољашње алергене су се смањиле. У том тренутку смо супруг и ја очекивали много више јер смо упознали децу која су се сасвим опоравила од оваквог третмана па смо решили да следећа Лукасова терапија буде са његовим властитим матичним ћелијама.
Лука је после трећег третмана почео да саставља реченице / фото: приватна архива

 

Видимо напредак и сигурно ћемо се вратити у Нови Сад на терапију

Лукас је имао непуну годину када је прележао тешку вирусну инфекцију и након тога полако почео да се искључује из свакодневнице и показује знакове аутизма. До тад је знао да говори основне речи: мама, тата и понашао се као и сва друга деца тог узраста. Знао је да распознаје неке боје, бројеве и животиње. Међутим, убрзо се све почело мењати, да би му убрзо био дијагностификован аутизам.

  • Ми ћемо се сигурно вратити на терапију у Нови Сад, а желим да наш случај буде ветар у леђа родитељима, да сазнају да постоји могућност да се стање деце побољша. Лекари су нам назначили да можда нећемо видети побољшања али смо ушли у процес.

На нашу срећу, видимо побољшање и надамо се да ће ове терапије у комбинацији са интензивним радом са терапеутима допринети да Лукас једног дана буде функционалан чак и тотално опорављен.

Др Душан Марић, који је оперисао Лукаса, истиче за Блиц да он и његов тим у ком је и специјалиста ургентне медицине др Џихан Абазовић нису чудотворци и да успех није загарантован

  • Матичне ћелије се ваде из коштане сржи, па се у специјално уређају изолују и концентришу, а потом стимулишу. Тако припремљени супстракт се даје у цереброспинални ликвор. На тај начин активиране матичне ћелије доспеју директно у мозак и тамо врше активацију успаваних ћелија. На овај начин се успоставља бољи контакт између нервних структура у мозгу и омогућава се боље преношење импулса. Терапија матичним ћелијама није магија и ми не чинимо чуда, него је то терапија која у зависности од многобројних фактора покажу мањи или већи успех – објашњава нам др Марић.

Извор: Блиц

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама