Deci su potrebna jasna pravila ponašanja, iako će se često žestoko svađati sa vama zbog toga

maj 18, 2019

Svi bismo želeli da nam deca odrastaju u srećnom domu ispunjenom ljubavlju. Ima dana kada je to „sasvim lako“. Sve ide kako treba, deca se igraju zajedno, slušaju vas… A ima i drugačijih dana, deca se svađaju, vi ste pod stresom i „ništa ne funkcioniše“. Mada sve porodice imaju dobre i loše dane, ima mnogo toga što možete učiniti da dobrih dana bude više.

Osnova srećne porodice jeste zdrav odnos pun ljubavi između vas i bračnog partnera. Najznačajnija stvar koju za decu možete učiniti jeste da imate najbolji mogući odnos s partnerom. Ako deca vide da se vas dvoje slažete i podržavate i oni će se tako ponašati i verovatno će se slagati s drugom decom. Energija koju uložite u svoju vezu dvostruko će vam se vratiti kroz vašu decu.

S druge strane, deca „upijaju“ i ponašanje koje nije pohvalno. Ako vide da se vas dvoje svađate, vređate ili fizički obračunavate, primetićete da deca i to negativno ponašanje prihvataju. Verovatno će se osećati nesigurno, i ta nesigurnost bi se mogla pokazati kroz loše ocene, loše ponašanje u kući i školi. Radite na braku, jer cela porodica će od toga imati korist!

Jedna od najvažnijih stvari za decu jeste disciplinovanje. Disciplinovanje jeste učenje dece o tome koji su oblici ponašanja prihvatljivi, a koji nisu, kao i o tome da za svoje ponašanje moraju da snose posledice. To je važno da bi se osećala sigurnije. Deci su potrebna jasna pravila ponašanja, iako će se često žestoko svađati sa vama zbog toga. Disciplinovanje dece je sastavni deo dobrog vaspitanja, čak i kada je veća teškoća disciplinovati ih nego pustiti da rade šta hoće. Jasna pravila znače da deca znaju šta je to što očekujete od njih i koje su posledice „nepridržavanja“. Pravila morate svaki put da koristite da bi bila efikasna. Ako sprovedete kaznu kojom ste mu pripretili, dete će naučiti da se zaista pridržava onog što ste rekli. Osim toga, znaće da će biti posledica ako vas ne posluša, i da neće ostati samo na „praznoj“ pretnji.

Važno je da pažljivo odaberete disciplinsku meru. Pri odabiranju disciplinske mere treba obratiti pažnju na dve stvari. Prvo, kazna je nešto što možete i hoćete da uradite. Drugo, važno je da kazna odgovara prekršaju. Na primer, ako dete boji sestrinu knjigu, treba ga poslati u sobu ili mu uzeti bojice do kraja dana. Što je posledica bliža neprikladnom ponašanju, to je verovatnije da će dete shvatiti vezu između svojih postupaka i kazne.

Takođe je od ključnog značaja da vi i vaš partner imate jedinstven stav prilikom disciplinovanja dece. Ako jedno od vas počne da sprovodi kaznu, a drugi kaže da to nije potrebno, podrivate međusobni autoritet. Deci na kraju neće biti jasno šta se od njih očekuje. Iako će im verovatno biti drago što su izbegli kaznu, biće zbunjeni. Sem toga, gubite partnerovo poverenje.

Prema tome, uvek morate podržati partnera u disciplinovanju. Posle, nasamo, možete porazgovarati o tome kako je situacija mogla drugačije da se reši. Najbolja stvar za decu jeste da vide roditelje kao snažan tim koji se slaže, čak i u kažnjavanju. Deca lako umeju da prepoznaju roditeljska razmimoilaženja i pokušaće da zavade roditelje. To je uobičajeno ponašanje. Najbrži način da dete preraste tu fazu jeste da roditelji ostanu čvrstog stava.

Vi i vaš partner imaćete srećnu porodicu ako ste vas dvoje srećni. Najvažnija stvar koju možete da uradite za svoju decu jeste da se starate da vaša veza ostane jaka. Nemojte se svađati pred decom, ulažite vreme i energiju u brak. Budite dosledni prilikom disciplinovanja dece. Ako ste zaista partneri i u vaspitanju, odgajaćete divnu decu. Imaće lepe uspomene i dobar odnos sa vama celog života.

Jasenka Jugović
bračni i porodični psihoterapeut

Izvor: lekariduse.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama