Дечји вртић није чувалиште, а васпитачице нису тетке

7 септембра, 2017

Рано и предшколско васпитање је врло важно за даљи дететов развој и живот. Све што дете научи и стекне у првим годинама живота остаће заувек у њему. Васпитачица говори о томе како ствари стоје, ствари које можда нисте знали, а које објашњавају шта вртић јесте, а шта није.

Било да се враћате у свој вртић или крећете са процесом прилагођавања на вртић, хтела бих да знате шта је то заправо вртић. Врло често родитељи сматрају вртић само местом где дете борави и игра се све док не дођете по њега. Вртић је све оно што родитељи мисле да јесте, али и много више.

Foto Milena Đorđević
Telegraf

1. Вртић је васпитно-образовна установа која осигурава услове за остваривање васпитно-образовних процеса омогућавајући прилагодљивост потребама, могућностима и интересима деце и одраслих који у том процесу учествују. Овај васпитно-образовни процес омогућава изражавање иницијативе и флексибилности деце и одраслих, осигурава раст и развој деце у сигурним условима. У оваквом процесу се на дете гледа као на целовиту јединку и у том процесу је дете активни учесник, а не објекат или инструмент рада.

Учење је флексибилан и активан процес конструисања знања у којем се оно покреће, њиме се не управља јер свако дете има различит редослед развоја, а тај процесс се не догађа код свакога једнаком брзином. Вртићи омогућавају целовит развој деце полазећи од омогућавања поштовања права сваког детета и појединца у том процесу, осигурава задовољавање специфичних потреба и различите начине учења.

2. Вртић је заједница деце и одраслих у којој се учи и расте, развијају се потенцијали, социјална и емоционална интелигенција, задовољавају се основне потребе, стичу нова знања и вештине потребне за живот. Дечји вртић је комплексан састав повезан са више карика које осим деце, родитеља и васпитача чине стручни сарадници (педагог, психолог, логопед, рехабилитатор), директор и остало техничко особље с циљем унапређења живљења и развоја деце, као подршка и помоћ родитељима.

3. Дечји вртић није чувалиште. То је васпитно-образовна установа са личним курикулумом, планом и програмом који доприноси развоју детета и подршку родитељима. Вртићи су настали крајем 19. века као чувалишта за децу ради еманципације жена у друштву које су почеле да раде и зарађују. Од чувалишта су се развила у установе са развијеним планом и програмом васпитања и образовања деце усмереним на дете као активног учесника личног васпитања.

4. Васпитачице нису тетке. „Тете“ како волим да их зовем од миља, су васпитачице вишег или високог степена образовања које су исто као лекари, економисти, инжењери и остали студирале(и), на концу дипломирале(и) и положиле државни стручни испит, самим тим квалификовале се за рад са децом.

Бити васпитач није само посао. То је професија која захтева системско и континуирано едуковање и усавршавање у раду. Након родитеља васпитачи (тете и тече) су први које детету пружају утеху, забаву и васпитање, при чему их едукују и у великој мери доприносе њиховом раном образовању, врло често више и дуже од родитеља јер не заборавимо да данашњи живот родитеља је довео децу у ситуацију да бораве чешће и више у установи него у родитељском дому. У реду је да деца своје васпитачице зову „тете“, али је у реду да их родитељи поштују као професионалце.

5. Вртић је позориште, биоскоп, музеј, колосеум, грађевинско земљиште, радионица, ресторан, дом. Већ при првом кораку у вртић уочићете мноштво дечјих радова израђених различитим техникама, у разним величинама и облицима. Васпитачи са децом обележавају важне датуме у години, датуме везане за еко календар, обележавају годишња доба, рециклирају, кувају, граде, глуме, певају, разговарају, смеју се и плачу.

Прошетајте понекад кроз ваш вртић. Погледајте шта раде друге групе, учествујте у активностима на које вас васпитачи зову. Једино на тај начин моћи ћете да схватите шта се у вртићу заиста догађа и упознаћете културу те куће која је добро осмишљења и свака активност рађена је са одређеним циљем. Осим ликовних активности у вртићу се приређују позоришне представе, а често можемо да видимо васпитаче у костимима и са посебном сценографијом. У позоришне представе често се укључују и родитељи како би развеселили дечицу својим глумачким способностима. Свакодневно се у вртићу одржавају мале представе које осмишљају деца и васпитачи у својим групама, а при томе користе разне педагошки необликовани материјал којима дају нове улоге па уз мало маште и мотивације куварица постаје Црвенкапица. Собе у којима бораве деца свакодневно постају грађевинске зоне у којима се граде високи торњеви, ауто-путеви и гараже. Ту се отварају ресторани, школе, фризерски салони, лекарске ординације, продавнице, нема фискалне касе, ПДВ-а. Све се плаћа смехом и загрљајем.

Дечји вртић је место забаве, смеха и песме. Рано и предшколско васпитање је врло важан за даљи дететов развој и живот. Све што дете научи и стекне у првим годинама живота остаће заувек у њему. Вртић је дететов други дом. Одрасли, и васпитачи и родитељи имају врло важан задатак у том процесу, а то је заједничким снагама употпунити ту радост и љубав.

Извор: Klokanica.hr

Уредила: Слађана Пантовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


7 коментара на "Дечји вртић није чувалиште, а васпитачице нису тетке

 1. Ana каже:

  Vrtići u Srbiji nisu čuvališta dece. Sama sam vaspitač sa završenim postdiplomskim i 10god. iskustva u državnim vrtićima (sela, mali grad, veliki grad). Nažalost postoje vaspitači koji 90% vremena čuvaju decu a 10% vremena rade nešto. Oni su u manjini ali svakako urušavaju ugled profesije. Sa druge strane postoje zaista obrazovani i požrtvovani vaspitači koji su naravno frustrirani ovakvim položajem u društvu. Roditelje nećemo promeniti ma koliko se trudili. Naše je da radimo posao najbolje što možemo, da budemo profesionalni a to što oni donose zaključke o nama na osnovu našeg izgleda, njihovih ličnih frustracija to je njihova stvar. Ja uvek kažem roditeljima ‘Vaše dete je kod nas godinu, dve, maksimalno četiri a sa Vama je ceo život’. Ne znam od kada i zašto su roditelji i prosvetari na suprotstavljenim stranama kada bi interes trebao da nam je isti-dobrobit deteta:(

  1. Tanja каже:

   Ana,masa dece dolazi u “predškolsko” cele godine,u jednoj seoskoj školi pored Niša i sve je ok,roditelji ,deca,vaspitačica.Formiraju se odeljenja i šok…jedno (1) dete polazi u 1razred.eeeeeee.Bruka za sve.Čiji je bio posao da radi po Zakonu.Jasno čuvate decu!!!!!

   1. Ana каже:

    Ukoliko dete nije prošlo na testiranju za 1.razred znači da je socio-emocionalno nezrelo. To je najblaža varijanta. Svako zdravo dete, bez razvojnih problema, prođe testiranje za školu. Dete ne treba da zna da čita, piše , računa, što mnogi roditelji misle.Tako da ukoliko je samo jedno dete upisalo 1.razred, u šta iskreno sumnjam, znači da ostala deca imaju ozbiljne probleme:(

 2. Ivana каже:

  Tekst je copy paste iz nekih knjiga sta i kako bi trebalo da bude. Vaspitacice su uglavnom blagi ocaj. Nije im stalo do vaspitanja i obrazovanja vec da odrade svoje. I sama svrseni student Pedagoske akademije u Subotici tvrdim da 95% studenata koji su pohadjali sa mnom tu skolu nije spremno ni za cuvanje ovaca a kamo li djece. Toliko

  1. Sonja каже:

   Draga Ivana,zao mi je sto iz tvog komentara izbija ogorčenost. To svakako nije dobro za nekoga ko će se baviti ovim poslom. Procenu uspesnosti u ovom poslu svakako ne mogu vršiti tek diplomirani vaspitaci. Inače u koji procenat ti spadaš? Možda si i ti nekome u tih 95%.

  2. Natasa каже:

   Vrlo je moguce da je tako, ali to ni ne treba toliko da cudi s obzirom da je jos ociglednije koliko tek neodgovornih i nerealnih roditelja ima. Evo primer….ovog leta sedim u kaficu na podnevnoj kafi ( ja sam na godisnjem a inace ne zivim u Srbiji ), a mlada mama sedi sa bebom, pusi i pije kafu i prica na telefon, beba pocinje da placa, a ona joj dodaje imrovizovanu zvecku napravljenu od kamencica u flasici od coca-cole, beba se na momenat smiri, ali dolazi prijateljica i nastavlja se kafanska sedeljka, beba nastavlja da place….ja bi rekla da je pospana, ali majka zna bolje. Odlazim… Nakon sat vremena u supermarketu opet plac iste te bebe i pobuna te mame kako niko nece da je pusti preko reda, da ne ceka, jer je beba pospana. Uzdrzala sam se da ne reagujem….a komentar je suvisan.

  3. Igor каже:

   Postovana Ivana,
   Citajuci Vas komentar ni Sam kao roditelj, ne bih voleo da mi decu vaspitaju takvi vaspitaci.
   Samo ste pokazali da ste i Vi jedan od takvih 95% vaspitaca (kao sto ste rekli).Trebalo bi da branite Vasu profesiju, kolege i koleginice …
   Ukoliko zelite da promenite ovaj sistem, MORATE krenuti prvo od sebe.
   Iskreno, Mi smo prezadovoljni sa vaspitacima u nasem vrticu u Kikindi. Samo bih imao reci hvale…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама