Dečji vrtić nije čuvalište, a vaspitačice nisu tetke

7 septembra, 2017

Rano i predškolsko vaspitanje je vrlo važno za dalji detetov razvoj i život. Sve što dete nauči i stekne u prvim godinama života ostaće zauvek u njemu. Vaspitačica govori o tome kako stvari stoje, stvari koje možda niste znali, a koje objašnjavaju šta vrtić jeste, a šta nije.

Bilo da se vraćate u svoj vrtić ili krećete sa procesom prilagođavanja na vrtić, htela bih da znate šta je to zapravo vrtić. Vrlo često roditelji smatraju vrtić samo mestom gde dete boravi i igra se sve dok ne dođete po njega. Vrtić je sve ono što roditelji misle da jeste, ali i mnogo više.

Foto Milena Đorđević
Telegraf

1. Vrtić je vaspitno-obrazovna ustanova koja osigurava uslove za ostvarivanje vaspitno-obrazovnih procesa omogućavajući prilagodljivost potrebama, mogućnostima i interesima dece i odraslih koji u tom procesu učestvuju. Ovaj vaspitno-obrazovni proces omogućava izražavanje inicijative i fleksibilnosti dece i odraslih, osigurava rast i razvoj dece u sigurnim uslovima. U ovakvom procesu se na dete gleda kao na celovitu jedinku i u tom procesu je dete aktivni učesnik, a ne objekat ili instrument rada.

Učenje je fleksibilan i aktivan proces konstruisanja znanja u kojem se ono pokreće, njime se ne upravlja jer svako dete ima različit redosled razvoja, a taj process se ne događa kod svakoga jednakom brzinom. Vrtići omogućavaju celovit razvoj dece polazeći od omogućavanja poštovanja prava svakog deteta i pojedinca u tom procesu, osigurava zadovoljavanje specifičnih potreba i različite načine učenja.

2. Vrtić je zajednica dece i odraslih u kojoj se uči i raste, razvijaju se potencijali, socijalna i emocionalna inteligencija, zadovoljavaju se osnovne potrebe, stiču nova znanja i veštine potrebne za život. Dečji vrtić je kompleksan sastav povezan sa više karika koje osim dece, roditelja i vaspitača čine stručni saradnici (pedagog, psiholog, logoped, rehabilitator), direktor i ostalo tehničko osoblje s ciljem unapređenja življenja i razvoja dece, kao podrška i pomoć roditeljima.

3. Dečji vrtić nije čuvalište. To je vaspitno-obrazovna ustanova sa ličnim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju deteta i podršku roditeljima. Vrtići su nastali krajem 19. veka kao čuvališta za decu radi emancipacije žena u društvu koje su počele da rade i zarađuju. Od čuvališta su se razvila u ustanove sa razvijenim planom i programom vaspitanja i obrazovanja dece usmerenim na dete kao aktivnog učesnika ličnog vaspitanja.

4. Vaspitačice nisu tetke. „Tete“ kako volim da ih zovem od milja, su vaspitačice višeg ili visokog stepena obrazovanja koje su isto kao lekari, ekonomisti, inženjeri i ostali studirale(i), na koncu diplomirale(i) i položile državni stručni ispit, samim tim kvalifikovale se za rad sa decom.

Biti vaspitač nije samo posao. To je profesija koja zahteva sistemsko i kontinuirano edukovanje i usavršavanje u radu. Nakon roditelja vaspitači (tete i teče) su prvi koje detetu pružaju utehu, zabavu i vaspitanje, pri čemu ih edukuju i u velikoj meri doprinose njihovom ranom obrazovanju, vrlo često više i duže od roditelja jer ne zaboravimo da današnji život roditelja je doveo decu u situaciju da borave češće i više u ustanovi nego u roditeljskom domu. U redu je da deca svoje vaspitačice zovu „tete“, ali je u redu da ih roditelji poštuju kao profesionalce.

5. Vrtić je pozorište, bioskop, muzej, koloseum, građevinsko zemljište, radionica, restoran, dom. Već pri prvom koraku u vrtić uočićete mnoštvo dečjih radova izrađenih različitim tehnikama, u raznim veličinama i oblicima. Vaspitači sa decom obeležavaju važne datume u godini, datume vezane za eko kalendar, obeležavaju godišnja doba, recikliraju, kuvaju, grade, glume, pevaju, razgovaraju, smeju se i plaču.

Prošetajte ponekad kroz vaš vrtić. Pogledajte šta rade druge grupe, učestvujte u aktivnostima na koje vas vaspitači zovu. Jedino na taj način moći ćete da shvatite šta se u vrtiću zaista događa i upoznaćete kulturu te kuće koja je dobro osmišljenja i svaka aktivnost rađena je sa određenim ciljem. Osim likovnih aktivnosti u vrtiću se priređuju pozorišne predstave, a često možemo da vidimo vaspitače u kostimima i sa posebnom scenografijom. U pozorišne predstave često se uključuju i roditelji kako bi razveselili dečicu svojim glumačkim sposobnostima. Svakodnevno se u vrtiću održavaju male predstave koje osmišljaju deca i vaspitači u svojim grupama, a pri tome koriste razne pedagoški neoblikovani materijal kojima daju nove uloge pa uz malo mašte i motivacije kuvarica postaje Crvenkapica. Sobe u kojima borave deca svakodnevno postaju građevinske zone u kojima se grade visoki tornjevi, auto-putevi i garaže. Tu se otvaraju restorani, škole, frizerski saloni, lekarske ordinacije, prodavnice, nema fiskalne kase, PDV-a. Sve se plaća smehom i zagrljajem.

Dečji vrtić je mesto zabave, smeha i pesme. Rano i predškolsko vaspitanje je vrlo važan za dalji detetov razvoj i život. Sve što dete nauči i stekne u prvim godinama života ostaće zauvek u njemu. Vrtić je detetov drugi dom. Odrasli, i vaspitači i roditelji imaju vrlo važan zadatak u tom procesu, a to je zajedničkim snagama upotpuniti tu radost i ljubav.

Izvor: Klokanica.hr

Uredila: Slađana Pantović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Dečji vrtić nije čuvalište, a vaspitačice nisu tetke

 1. Ana kaže:

  Vrtići u Srbiji nisu čuvališta dece. Sama sam vaspitač sa završenim postdiplomskim i 10god. iskustva u državnim vrtićima (sela, mali grad, veliki grad). Nažalost postoje vaspitači koji 90% vremena čuvaju decu a 10% vremena rade nešto. Oni su u manjini ali svakako urušavaju ugled profesije. Sa druge strane postoje zaista obrazovani i požrtvovani vaspitači koji su naravno frustrirani ovakvim položajem u društvu. Roditelje nećemo promeniti ma koliko se trudili. Naše je da radimo posao najbolje što možemo, da budemo profesionalni a to što oni donose zaključke o nama na osnovu našeg izgleda, njihovih ličnih frustracija to je njihova stvar. Ja uvek kažem roditeljima ‘Vaše dete je kod nas godinu, dve, maksimalno četiri a sa Vama je ceo život’. Ne znam od kada i zašto su roditelji i prosvetari na suprotstavljenim stranama kada bi interes trebao da nam je isti-dobrobit deteta:(

  1. Tanja kaže:

   Ana,masa dece dolazi u “predškolsko” cele godine,u jednoj seoskoj školi pored Niša i sve je ok,roditelji ,deca,vaspitačica.Formiraju se odeljenja i šok…jedno (1) dete polazi u 1razred.eeeeeee.Bruka za sve.Čiji je bio posao da radi po Zakonu.Jasno čuvate decu!!!!!

   1. Ana kaže:

    Ukoliko dete nije prošlo na testiranju za 1.razred znači da je socio-emocionalno nezrelo. To je najblaža varijanta. Svako zdravo dete, bez razvojnih problema, prođe testiranje za školu. Dete ne treba da zna da čita, piše , računa, što mnogi roditelji misle.Tako da ukoliko je samo jedno dete upisalo 1.razred, u šta iskreno sumnjam, znači da ostala deca imaju ozbiljne probleme:(

 2. Ivana kaže:

  Tekst je copy paste iz nekih knjiga sta i kako bi trebalo da bude. Vaspitacice su uglavnom blagi ocaj. Nije im stalo do vaspitanja i obrazovanja vec da odrade svoje. I sama svrseni student Pedagoske akademije u Subotici tvrdim da 95% studenata koji su pohadjali sa mnom tu skolu nije spremno ni za cuvanje ovaca a kamo li djece. Toliko

  1. Sonja kaže:

   Draga Ivana,zao mi je sto iz tvog komentara izbija ogorčenost. To svakako nije dobro za nekoga ko će se baviti ovim poslom. Procenu uspesnosti u ovom poslu svakako ne mogu vršiti tek diplomirani vaspitaci. Inače u koji procenat ti spadaš? Možda si i ti nekome u tih 95%.

  2. Natasa kaže:

   Vrlo je moguce da je tako, ali to ni ne treba toliko da cudi s obzirom da je jos ociglednije koliko tek neodgovornih i nerealnih roditelja ima. Evo primer….ovog leta sedim u kaficu na podnevnoj kafi ( ja sam na godisnjem a inace ne zivim u Srbiji ), a mlada mama sedi sa bebom, pusi i pije kafu i prica na telefon, beba pocinje da placa, a ona joj dodaje imrovizovanu zvecku napravljenu od kamencica u flasici od coca-cole, beba se na momenat smiri, ali dolazi prijateljica i nastavlja se kafanska sedeljka, beba nastavlja da place….ja bi rekla da je pospana, ali majka zna bolje. Odlazim… Nakon sat vremena u supermarketu opet plac iste te bebe i pobuna te mame kako niko nece da je pusti preko reda, da ne ceka, jer je beba pospana. Uzdrzala sam se da ne reagujem….a komentar je suvisan.

  3. Igor kaže:

   Postovana Ivana,
   Citajuci Vas komentar ni Sam kao roditelj, ne bih voleo da mi decu vaspitaju takvi vaspitaci.
   Samo ste pokazali da ste i Vi jedan od takvih 95% vaspitaca (kao sto ste rekli).Trebalo bi da branite Vasu profesiju, kolege i koleginice …
   Ukoliko zelite da promenite ovaj sistem, MORATE krenuti prvo od sebe.
   Iskreno, Mi smo prezadovoljni sa vaspitacima u nasem vrticu u Kikindi. Samo bih imao reci hvale…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama