Деда Мраз (ипак) постоји

4 јануара, 2023

Куповина новогодишњих поклона за децу најчешће је задатак који припадне мами. И, ако ћемо да будемо искрени, није то никакав посао. То је задовољство, јер док бирамо играчке за њих, замишљамо слатке осмехе који ће обасјати целу кућу на то новогодишње јутро. У тим тренуцима већина ће мама помислити и на ону децу која испод јелке неће затећи ништа. Која можда немају чак ни јелку. Они који могу, одвоје још мало новца и купе коју чоколаду и играчку више, како би обрадовали бар једно такво дете.

Али, Марија Такић из Ниша је радила много више. Пре неколико година покренула је акцију прикупљања поклона за децу из социјално угрожених породица и са својим супругом и пријатељима сваку Нову годину проводила је сакупљајући, пакујући и носећи новогодишње пакетиће онима који их, да она није започела ту акцију, можда не би никад добили. А онда се Марија разболела и врло брзо напустила овај свет, оставивши за собом тек рођену девојчицу, али и многа добра дела.

Marijina akcija 2020. godine

Њени пријатељи решили су да, њој у част, ова акција настави да живи. Тако су се храбро упустили у озбиљан пројекат. Преко Инстаграма, где неке од њих прате и десетине хиљада људи, позвали су своје пратиоце да ове године буду Деда Мразеви и донесу радост деци с југа. Акција је добила назив Срце са југа и њих шесторо – Зоран, Кристина, Тамара, Милена, Анђела и Сашка прикупили су много поклона и измамили баш много дечјих осмеха.

Њиховој акцији одазвало се скоро 2000 људи који су им слали слаткише и играчке. Курирска служба Dexpress све је то доставила бесплатно, а можете само да замислите како су изгледали њихови домови у које је у периоду од свега неколико недеља стигло толико пакета! И док је већина нас своје претпразничне дане проводила лењо, радујући се одмору и Новој години, они су жртвовали своје слободно време, вредно сортирајући и пакујући све те пошиљке, како би направили више од 600 лепих и вредних пакетића. Не треба заборавити ни то што је тако много хуманих људи решило да се одазове овој акцији и да свој допринос, као ни још Деда Мразових помоћника који су се прикључили акцији паковања и развожења пакетића.

Захваљујући овој акцији прикупљени су пакетићи за Нурдор, Центре за социјални рад у Нишу и Лесковцу, Домове за незбринуту децу Душко Радовић и Христина Маркишић, угрожену деца Ниша и околине, као и за угрожену децу из Брестовца.

Потом су својим аутомобилима журно превозили све те поклоне широм југа наше земље, трудећи се да нигде не закасне и да свако дете добије свој поклон.

И успели су. Тако да, ако вас сутра дете сумњичаво пита – да ли Деда Мраз стварно постоји, без имало гриже савести му реците: “Да, постоји. И има баш велико срце.”

Ево како је, укратко, све то изгледало:

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Milena Blagojević (@mamaizfioke)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама