Дела Десанке Максимовић присутна су у сваком разреду основне школе

7 јуна, 2020

Главна тема на друштвеним мрежама последњих дана су дела Десанке Максимовић. И они који можда никад нису прочитали ниједну збирку њених песама сада су згрожени одлуком комисије (у којој седе представници Друштва за српски језик и књижевност и методичари са Филолошког факултета) да се збирка њених песама “Тражим помиловање” избаци из програма за четврти разред гимназије.

Ова збирка ипак ће се обрађивати у првом разреду гимназије, а већина оних који су се побунили заправо не зна да се дела ове велике, вероватно највеће српске песникиње обрађују кроз читаву основну школу и да она апсолутно није “избачена”. Ипак, не можемо да се не запитамо, ако се једна књижевница попут Десанке Максимовић обрађује кроз читаву основну школу, и ако и данас имамо савремене писце и песнике који једног дана треба да пронађу своје место у лектирама и читанкама, колико ће обимно бити то градиво за које се већ жалимо да би требало растеретити?

Дневни лист Данас разговарао је са координатором комисије која је радила предлог програма српског језика и књижевности за гимназије Дејаном Милијић Субић. Она је рекла да програм није промењен од 1993. године, а у међувремену су значајно модернизовани садржаји за основну школу.

– Гимназијски програм треба да буде логички след нечега што су ученици научили у основној школи. Дело Десанке Максимовић присутно је, с разлогом, у сваком разреду основне школе. Не желећи да маргинализујемо дело вољене српске песникиње, морали смо да узмемо у обзир одређени број часова који је намењен обради књижевног дела (на друштвено-језичком смеру, који има највећи фонд часова, тај број је 100), као и савремени концепт наставе који почива на проблемском приступу и вредновању, те да број дела које ћемо уврстити у програм „уприличимо“ захтевима и оставимо довољно времена за обраду – указује Милијић Субић.

Она напомиње и да у досадашњем програму није било места за песника Ивана В. Лалића, као ни за значајан циклус Стевана Раичковића „Записи о црном Владимиру“. Није било места ни за великог Борислава Пекића, а та „неправда“ исправљена је предлогом новог програма, каже наша саговорница.

– С обзиром на то да се у четвртом разреду обрађују канонска дела српске и светске књижевности (Шекспиров „Хамлет“, Гетеов „Фауст“, Достојевски, Ками, Бекет, Булгаков, Андрић, Селимовић, Ћосић, Павић, Киш), били смо принуђени да понешто из програма одстранимо. Узели смо у обзир чињеницу да је Десанка Максимовић веома присутна у основној школи. Након реаговања Задужбине „“Десанка Максимовић“ предложили смо да се збирка „Тражим помиловање“ обради у првом разреду гимназије у оквиру теме „Дијалог књижевних епоха“ у контексту – како би ученици могли да схвате како то књижевна дела (и не само књижевна дела) из далеких епоха могу утицати на савремене токове. Наравно, увек је могуће оставити сва прописана дела из прошлих програма и ићи „линијом мањег отпора“, то не би изазвало никаква комешања у јавности. Али, такав „програм“ не би имао смисла јер ни ученици ни наставници не би стигли да обраде сва дела, ни информативно, а камоли на ваљан начин – рекла је за “Данас” Милијић Субић.

Она наглашава да су у комисији која је радила предлог програма били, између осталог, представници Друштва за српски језик и књижевност и методичари са Филолошког факултета, као и да је се о њему изјаснио Национални просветни савет.

Списак дела која се обрађују у основној школи

Први разред – Првак; Хвалисави зечеви/У гостима/Ливадско звонце

Други разред – школска лектира: Бајка о лабуду. Домаћа лектира: Ако је веровати мојој баки, Прстен на морском дну, Бајка о трешњи, Сликарка зима, Како су пужу украли кућу, Три патуљка, Чика-Мраз, Божић-батини цртежи, Траве говоре бакиним гласом, Орашчићи-палчићи, Кћи вилиног коњица (три бајке по избору ученика)

Трећи разред – “Вожња”

Четврти разред – “Сребрне плесачице”

Пети разред – “Грачаница”

Шести разред – “Крвава бајка”

Седми разред – “Пролећна песма“/ “Опомена”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама