Delu učitelja veće dnevnice od 1. januara?

14 septembra, 2018

Za učiteljice koje rade u produženom boravku, od Nove godine, po svemu sudeći, dolaze bolji dani. Kako “Novosti” saznaju u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, Grad razmatra mogućnost povećanja propisanih dnevnica koje iznose svega 833,33 dinara. Nadležni smatraju da je reč o veoma odgovornom poslu, koji mora biti plaćen.
Zarada, koja je manja i od zakonom propisanog minimalca, glavni je razlog što škole koje bi i mogle da organizuju produženi boravak, ne mogu da nađu učiteljice. Prosta računica pokazuje da ako rade sve dane mesečno zarade – oko 18.000 dinara. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, prošle godine su iz gradske kase isplaćivane plate za 236 učitelja, koji su radili u produženom boravku i to u prvom i drugom razredu za 59 nastavnika u 42 škole, a u trećem i četvrtom za njih 177 u 78 osmoletki.
Pravila nalažu da u boravku sa decom rade profesori razredne nastave, koje angažuju škole po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, a izbor zaposlenih je nadležnost direktora. Oni rade samo u boravku, a plata zavisi od broja radnih dana. Procedura upisa deteta je jednostavna i podrazumeva samo prijavu kod učiteljice. Iako uputstvo Ministarstva propisuje da u grupama treba da bude najmanje 25, a najviše 30 dece, u praksi ih je, najčešće, više upravo zbog nedovoljnog broja nastavnika.
– Grad Beograd finansira plate učiteljica i učitelja koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred – navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu. – U prvom i drugom razredu, za novootvorene grupe, škole zahtev šalju Ministarstvu prosvete i tek po dobijanju odbijenice, Grad ima osnov da plaća i njih. Pohađanje produženog boravka je besplatno. Roditelji u nekim školama plaćaju ručak u produženom boravku, što zavisi od dogovora sa roditeljima, ali nijedna škola nije obavezna da ga organizuje.
Neophodni adekvatni uslovi
Za otvaranje produženog boravka potrebno je da škola ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva.
Da bi dobila odobrenje potrebno je da postoji inicijativa saveta roditelja, saglasnost nastavničkog veća i odluka školskog odbora.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama