Делу учитеља веће дневнице од 1. јануара?

септембар 14, 2018

За учитељице које раде у продуженом боравку, од Нове године, по свему судећи, долазе бољи дани. Како “Новости” сазнају у Секретаријату за образовање и дечју заштиту, Град разматра могућност повећања прописаних дневница које износе свега 833,33 динара. Надлежни сматрају да је реч о веома одговорном послу, који мора бити плаћен.
Зарада, која је мања и од законом прописаног минималца, главни је разлог што школе које би и могле да организују продужени боравак, не могу да нађу учитељице. Проста рачуница показује да ако раде све дане месечно зараде – око 18.000 динара. Према подацима Секретаријата за образовање и дечију заштиту, прошле године су из градске касе исплаћиване плате за 236 учитеља, који су радили у продуженом боравку и то у првом и другом разреду за 59 наставника у 42 школе, а у трећем и четвртом за њих 177 у 78 осмолетки.
Правила налажу да у боравку са децом раде професори разредне наставе, које ангажују школе по уговорима о привременим и повременим пословима, а избор запослених је надлежност директора. Они раде само у боравку, а плата зависи од броја радних дана. Процедура уписа детета је једноставна и подразумева само пријаву код учитељице. Иако упутство Министарства прописује да у групама треба да буде најмање 25, а највише 30 деце, у пракси их је, најчешће, више управо због недовољног броја наставника.
– Град Београд финансира плате учитељица и учитеља који раде у продуженом боравку за трећи и четврти разред – наводе у Секретаријату за образовање и дечију заштиту. – У првом и другом разреду, за новоотворене групе, школе захтев шаљу Министарству просвете и тек по добијању одбијенице, Град има основ да плаћа и њих. Похађање продуженог боравка је бесплатно. Родитељи у неким школама плаћају ручак у продуженом боравку, што зависи од договора са родитељима, али ниједна школа није обавезна да га организује.
Неопходни адекватни услови
За отварање продуженог боравка потребно је да школа има адекватан простор, опрему и наставна средства.
Да би добила одобрење потребно је да постоји иницијатива савета родитеља, сагласност наставничког већа и одлука школског одбора.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама