Десет корисних савета за сузбијање грчева код беба

Уз помоћ наших савета спречите или ублажите појаву болних грчева (инфантилних колика) код своје бебе.

Десет корисних савета за сузбијање грчева код беба:
1. Поставите бебу да лежи потрбушке на вашим грудима.
2. Ставите беби топлу пелену на стомачић.
3. Масирајте беби трбух. Најпре је скините, поставите је да лежи на леђима, и опипајте јој трбух. Уколико је надувен попут балончића, значи да су гасови присутни у цревима – у мери која беби прави проблеме, и да је најбоље да их избаци. То ће лакше да уради ако их мало „погурате“.
 
Поставите бебу да лежи на леђима. Замислите на њеном стомачићу сат, чији је центар пупак. Палац ваше десне руке поставите на „седам сати“ – па, најпре прстима, а затим спољним ободом длана, полако правите кругове око пупка, у правцу казаљке на сату. Благо притискајте надувен стомачић у року од 10-15 минута, све док беба не почне да избацује гасове. У почетку масаже, може да јој буде непријатно, што ће да покаже интензивирањем плача. Ускоро ћете под прстима да осетите претакање, јер гурате гасове кроз црева ка излазном отвору, да бисте на крају чули познати звучни феномен, после чега ће беби да лакне.
4. Код деце која су на природној исхрани (дојењу) мајка може узимати чај од коморача а дете ће путем млека добити део активних састојака који регулишу гасове. Код беба које су на вештачкој исхрани, ситуација је другачија. Оне ионако треба да пију воду, па не смета да уместо ње пију чај против колика.
5. Покушајте са препаратима који садрже ким (мајка или дете у зависности од тога на каквој је дете исхрани, као и са коморачом). Постоје и комбиновани препарати, чији су основни сатојци ким и коморач.
6. Беби старијој од месец дана можете да понудите Симетикон у облику капи. Овај лек је потпуно нешкодљив, јер се не упија у крвоток, већ делује тако што смањује површински напон мехурића ваздуха ако на њих наиђе у цревима. Мехурићи прскају, смањују се, и беба их лакше избацује. Дозирање је према приложеном упутству.
7. Код грчева изазваних употребом антибиотика, помажу такозвани пробиотици – лекови који садрже „добре“ бактерије. На тржишту постоје пробиотици специјално намењени бебама. Треба их давати све док траје антибиотска терапија, и неколико дана дуже – док се не опорави цревна флора. Интересантно је да понекад, и када није у питању антибиотска терапија, пробиотици смирују колике код одојчади.
8. Веома је згодно да ви, ако дојите бебу, пијете чај за дојиље. Осим што потпомаже навирање млека, он умањује и колике код ваше бебе, јер садржи коморач или/и ким.
9. Уколико наведене методе не дају резултате пробајте да беби благо загревате стомачић млаком пеленом или Вашом кожом тј контактом кожа на кожу.
10. На крају, ако ништа не помогне, знајте да ће грчићи да прођу сами од себе, и да неће оставити никакве последице.
Извор: Супербеба