Дете креће у вртић – шта да очекујем?

12 фебруара, 2018

Полазак у вртић једна је од најстреснијих ситуација у животу сваког сваког детета, али и његових родитеља. О томе шта вас све очекује слушали сте од блиских пријатеља и рођака који имају старију децу од ваше. И ми ћемо покушати да вам дочарамо, али смо сигурни да, као ни рођаци и пријатељи, у томе нећемо успети. То је нешто што се мора искусити на сопственој кожи…

1. Плакаће дете – плакаћете и ви:  Ваша мала породица, остала деца и њихови родитељи састаћете се у вртићу. То нисте знали, али после 15. септембра до 15. новембра сваке године прво јутро у вртићу је као хорор филм – тешко искуство и за око и за ухо.


2.  Научићете  све тајне места у вртићу погодна за шпијунирање: Као што и ви шпијунирате, срешћете и  друге мајке и баке како уходе, са којима можете да размењујете вруће вести са фронта.

3. Мрзим васпитачицу:  Није довољно нежна, или је превише нежна (ова која је нежна, вероватно се претвара) или је сувише млада и нема довољно искуства, или није довољно млада и вероватно не зна модерне технике васпитања. Касније када ваше дете потрчи према васпитачици и заборави да вас пољуби нећете се сећати о чему сте мислили на почетку.

4. Мрзим себе:  Изабрали сте  да идете  на посао, уместо да останете код куће и бринете о свом  детету. Или зато што сте управо родили још једно дете, а нисте довољно способни да гајите двоје мале деце у исто време. Или зато што желите, понекад, само мало да се опустите.

5. Бринете да ли је дете гладно и жедно: Али он не једе спанаћ! Али он не воли пудинг! Ово је ваша верзија вашег детета. Истина је да је ово место где дете научи да једе ствари које дефинитивно код куће одбија. Тачно је да наставници понекад не успевају да понуде воду сваком од 30-ак и више деце. Али ово је одлична прилика да се ваше дете научи да тражи оно што жели, или се само послужи. У неком моменту ћете видети да баш оно што ваше дете код куће није хтело да једе постаје његова омиљена храна. У друштву је све лепше.

6Првих дана ће им очи бити сузне када треба да крену у вртић: Неки ће се чак и сакрити  испод кревета или на неком другом месту. Развијаће креативност и машту док смишља како да избегне вртић.

7. Да ли ће умети да обрише нос када је болестан: Њихове мале болести су нешто као птице селице, али у обрнутом смеру – појављују се у јесен и нестају у пролеће. Нервираће вас те честе дечје болести. А шта мислите, да ли је могуће да је ваше дете болесно 210 дана у години? И ако је тако, зашто не постоје болнице у којима се борави 210 дана у години?

8. Бићете запањени колико ваше дете једе: Чак и под претпоставком да су васпитачеве информације о томе како је дете добро јело сувише оптимистичне или нису истините, количина хране коју дете поједе после изласка из вртића су довољне за цео дан. Тада вам је прилика да ваше дете једе и оно што иначе није јело .

9. Бићете задивљени енергијомм вашег 4-годишњака: Открићете да у вртићу постоје зликовци, јунаци и, наравно, најмање 15-ак принцеза. После три месеца  деца се упознају и почињу да се воле. Све сте чули о Мартину, Стефану и мораћете да их позовете на рођендан свог детета јер ће ваше дете то тражити. Пронашао је прве пријатеље! Још једна обавеза – мораћете да памтите датуме рођења и његових другова и другарица из вртића.

10. Ви ћете обогатити свој друштвени живот. Са родитељима вашег малишана ћете постати пријатељи на друштвеним мрежама, а понекад попити кафу и весело чаврљати док се малишани играју. И ви сте пронашли нове пријатеље!

11. Ви ћете доживети велико олакшање кад видите како ваше дете весело иде у вртић да проведе 8 сати са својим пријатељима, где ће свакога дана научити нешто ново.

Срећа неописива!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама