Драга моја децо, ако бих желела да саставим „упутство за живот“, ово бих вам написала

12 новембра, 2016

Раније сам много значаја придавала васпитању.
Била сам сјајан родитељ. Све док нисам добила децу.
А онда сам мало на тежи а мало на лакши начин схватила да деца нису празна књига у која ми уписујемо слова по свом нахођењу. Нису наш списак лепих жеља у који додајемо оно што МИ желимо.
dete-blato
 
Деца су људи, карактери, које, ако имате среће, мудрости и упорности, можете мало, сасвим мало да модерирате и усмерите.

Прочитајте и 8 моћних позитивних васпитних порука

Да им дате снаге и довољно ће бити да им не поткрешете крила. Знам, то је много теже него се шепурити и говорити да смо их ми васпитали, ми им усадили одређене особине и погледе на живот.
А заправо, знамо, од пресецања пупчане врпце, они су своји. Ма, знала сам по томе како су у породилишту плакали, шта ме код куће чека.
Дивно је правити људе
И на том великом и дивном, дивљем и исцрпљујућем путовању које можете назвати васпитање, одрастање, формирање Човека, има много успона и падова, преиспитивања и схтрахова, стрепњи и порстања под теретом одговорности. Јер, ма шта ми мислили о улози родитељства данас и колико год „јахали“ на комформистичким флоскулама савременог друштва да се ништа не мора па ни да се продужи врста и да нам је посао је живот нова мантра, ја дубоко верујем да на овом свету нема важније и одговорнијег стрмљења од тога да правите људе.
И под тим теретом свакодневно се преиспитујем и маштам какве ја то људе желим. Шта ће од мене и оца покупити (добро као и лоше). Какве то особине желим да им нас двоје пренесемо и усадимо? Које вредности да им буду најважније у животу, толико, да не гледају њихову цену?
Драга моја децо, ако бих желела да саставим „упутство за живот“, ово бих вам написала:
Волите
Ништа на овом свету није важно као то. Немојте само чекати да будете вољени, да будете хваљени, да будете обожавани, како би узвратили истом мером. Волите, јер у пружању љубави је огромна срећа. Волети људе, бића, појаве, ствари никада ништа није лоше донело. Недостатак љубави је с друге стране, нанео овом свету много и превише зла.
И не само да је важно да волите, важно је да ту своју љубав покажете. Некада ће то бити речи, некада поглед, пријатељски загрљај, пружена рука опроста. Љубав је најчвршће икада створено везивно ткиво и надам се вам ваш тата и ја то сваки дан на делу показујемо. Све друго, све лоше што може да се испречи, све је пролазно и решиво, ако љубав влада.

Прочитајте и Плакање је порука – шта нам беба поручује

Плашите се
Само будале се не плаше ничега. Увек су ме нервирали они који причају само о томе како се не треба ничег плашити у животу. Верујем да су нам гробља пуна оних који се ничег нису плашили, а и да су око нас многи људски примерци који су олако правили велике одлуке и резове.
Храброст је за мене када се суочиш са последицама својих одлука и када можеш да се супроставиш свом страху. Писала сам вам већ колико је мени колебања и размишљања било потребно да донесем одлуку и направим корак да после 12 година променим ушушкану позицију и променим не само фирму у којој радим, већ и професију. Упркос стрепњи да ли ћу бити довољно добра, та одлука је као лавина покренула још много добрих ствари. Зато што сам се плашила и што сам се свом страху супроставила.
Образујте се
Могла сам написати, завршите школу, завршите факултет… Али, сматрала бих се неуспешном ако учење схватите само као пут до бољег радног места, веће плате и удобнијег живота.Учење је само по себи тако лепо и дивно, да не видим ниједан разлог зашто не би учили целог живота. Па, хеј, живот је тако леп и има толико тога да се види, истражи, осети! Знање је једини „алат“ који вам нико никада неће моћи да одузме.
Зато тако упорно и тврдоглаво, и мајчински досадно причам о томе да ми је највећи задатак да не замрзите школу и да заволите учење. Онда кад престанете да учите за маму, тату, учитељицу, оцену, онда ће то бити права ствар а ја ћу бити јако поносна.

Прочитајте и Недостају ми моје пријатељице, али тренутно су деца све што …

Чувајте људе
У вашем животу ће, надам се бити много различитих вредности, покретних и непокретних, али само је једна вредна огромног напора и труда – људи. Из мора оних са којима ћете долазити у контакт, треба полако и стрпљиво да просејете оно драго камење уз које ћете ви расти и бити бољи људи, који ће увек бити са вама и уз вас. Надам се да ћете то бити једно другом.

За те људе, ваше људе, вреди и да подметнете грбачу и да опростите неправду и да се помучите да инвестирате у тај однос, да потрошите време, пређете километре. Јер, вреди.

За ових скоро четрдесет година, упознала сам јако, јако много људи, водила много занимљвих разговора, па и даље ништа на свету не може да замени загрљај вашег оца, и све речено уз неизговорене речи. Моја сродна душа. Не морам годину дана да видим моју куму у Америци да бих знала да је мој човек, за којег ћу да одем на крај света ако треба. Зато и даље, после 16 година имам невидљиве нити које ме вежу за вољену сестру на најудаљенијем континенту. Такве људе вам желим и такве људе чувајте, до краја света
Постављајте циљеве
Знате да сваког јутра када устанем, прво напишем листу обавеза за тај дан. Шта морам, шта желим, чему стремим? Мислите о томе, сваког дана, вербализујте, запишите. Где ћете бити за дан, два месеца, годину дана, пет година? Мислите о томе, сваког дана и бићете тамо. Када сам у четвртом гимназије рекла да желим да будем новинарка, разредна ми је отворено рекла да ја то не могу. Могла сам, итекако, само је требало да схватим да ми је то циљ.
Сада, када желим да на другом крају света учим вас и од вас, ја знам да ћу то постићи, пре или касније. И то баш због вас, јер, ако ме послушате драга децо, мој драги и ја заправо ћемо „направити“ људе који су од сјајног штофа али нису за ову земљу. Све ово што причамо – добар, поштен према себи и другима, вредан, упоран, све се то овде систематски потцењује и девалвира. Али, све то људско у нама сигурна сам, наћи ће начин начин да се пробије и исплива, остали овде или не, не брините. Никад се за добро немојте кајати.

Прочитајте и Није све у оценама, важније је учење

Дајте све да их остварите
Циљеви остају само лепа слова на папиру ако не радите на томе да их остварите. Ако не гурате напред, не запнете јако, и не борите се за оно што вам је важно. То важи за све, од појединца, преко фирми до држава. Недавно сам чула податак који ми је прво пао на памет када сам кренула о овоме да пишем: Кока Кола је дала себи у задатак да до 2050. године сву воду коју узму од природе да би правили своје производе њихове фабрике радиле, врати назад – у природу. Амбициозоно, и корисно, за њих чак и неопходно, јер је вода саставни део њихових производа. Дали су све од себе и наравно успели, али много пре рока, ове године. Живели су један од својих (многих) циљева. Јер је важно. Неопходно.

Тако ћете, надам се и ви, знати да проберете шта је оно за шта је много важно да се борите. И да гризете и не одустајете.

Некада се нећете борити за цљ, већ за оно што вам је важно. Нисам, улазећи у Удружење Родитељ имала никакав свесно формиран циљ, али сам знала да ми је јако важно да други родитељи знају шта су њихова права. И из тога се изродило 10 сјајних година мог живота. На тој вредности.
 

Будите луцкасти. Будите гладни

Није ни чудо што је ова филозофија Стива Џобса толико прихваћена и обожавана широм планете а „ајфон“ је филозофија и приступ животу много више него само производ. Он је први масовно успео да нам „прода“ причу о посебности, и то не онај излизани начин да морамо да будемо посебни и другачији по сваку цену. Већ да свему можемо да приђемо с друге стране и погледамо из другог угла. Да мислимо другачије.
Мислите другачије, и свет ће за вас бити друго место.
Нико вам више на свету не жели добра него ми, мама и тата. Али, знамо да не можемо да живимо ваше животе. Ако би сву мудрост и сву љубав морали да сабијемо у једну поруку, рекла бих, а тата би се гарант сложио
Јер, превише размишљања зна да излуди човека, срце је често варљиво и одвлачи нас у погрешним правцима. Али, стомак, он је непогрешив. И кад имате „тај“ осећај у стомаку, знајте да је то то ?
 
Пише АНГЕЛИНА РАДУЛОВИЋ
Извор: maminsvet.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама