Дете вам улази у пубертет? Ево шта можете да очекујете

Деца која су на уласку у пубертет налазе се на великој животној прекретници. Тинејџерско доба је период којег се родитељи највише плаше. То је и период који је немогуће избећи, прелазак из дечјег у одрасло доба који уме да буде попут торнада. Последњи стадијум пре него што дете постане одрастао човек.

Као и период кад су деца мала, тинејџерско доба има тренутке смеха и забаве и ако се усудите да трепнете, пропустићете их.

Нема више оног дечјег лица, висином су вас скоро стигли и све мање сте им потребни. И даље вас једнако воле, али почињу да се удаљавају. И то је потпуно у реду.

Ако још нисте стигли до тог момента и тешко вам је и да замислите тако нешто, можда није лоше да се припремите.

Ево 10 начина на које ће се ваше дете променити кад постане тинејџер.

Постају самосталнији

Ово је логично и очекивано, а опет нам понекад буде изненађење шта све наша деца могу и раде без наше помоћи. Имају своје пријатеље и своја интересовања. Проводе више времена у својој соби, сами и мање сте им потребни у свакодневном животу.

Ок, вероватно ћете и даље морати да их подсећате да наместе кревет и донесу оних 6 чаша које им стоје у соби, али већину ствари ће моћи да ураде сами.

Ово је најтеже – ви им више нисте број 1

Тинејџери се свађају с родитељима. То је чињеница. И иако је помало тужно, очекујте да, кад уђу у пубертет, ви више нећете бити најомиљенија особа, она с којом највише воле да проводе време. Чак напротив, постајете она особа која их спутава да изразе своју новооткривену самосталност.

Наравно да вас и даље воле, али једноставно више нисте кул. И то може да заболи, зато се припремите.

Воле да имају и изразе свој став

Било да је реч о политици, музици или нечем трећем, тинејџери желе да имају свој став и желе да се он чује.

Почињу да експериментишу

Свет је пун изазова и искушења за која се надате да вашем будућем тинејџеру неће пасти на памет да им се препусти. Цигарете, алкохол, секс су само неки од њих. Јасно је да нећете моћи да контролишете и спречите све, али држите очи широм отворене, а комуникацију покушајте да лишите осуде и стреса.

Хормони дивљају

Тело тинејџера буквално врви од хормона и то може да их наведе да се понашају другачије, да више ризикују. Нивои допамина су непрестано високи у раној адолесценцији, а то је хормон који природно расте кад осећамо да ће нам се десити нешто добро.

Постају социјално свеснији

У периоду адолесценције деца постају свеснија тога да их свет посматра на одређени начин и то им је веома важно. Наука каже да ниво социјалног стреса достиже свој врхунац кад дете напуни 15 година.

Имају осећај да их нико не разуме

Тинејџери се суочавају са много осећања о којима никоме не говоре. Имају много мисли које чувају за себе и, као резултат, тога, може им се чинити да су једини на свету који се тако осећају. И да их нико не може разумети.

Баш као трогодишњаци, тинејџери проживљавају велика осећања која не умеју да објасне ни да изразе.

Изглед им је баш важан

Ово, наравно, има директно везе са прихватањем од стране вршњачке групе. Тинејџери веома брину о томе како изгледају другима и како их други виде. Нажалост, живимо у друштву које је веома фокусирано на изглед, а у свету Инстаграм филтера, тинејџери не схватају колико су све те савршене фотографије заправо лажне. Ова фаза би требало да прође кад мало одрасту, али будите врло опрезни и пружите им разумевање и подршку.

Потребно им је више сна

Можда мислите да како расту, тако им је потребно све мање спавања, али није тако. Одраслима је довољно између 6 и 8 сати сна. Тинејџери не би требало да спавају мање од 9 сати.

Физички и емотивно они се много мењају и развијају, а додатни сан ће им помоћи да сачувају расположење. Кад би се посматрале стварне биолошке потребе деце, школа никад не би почињала у 7:30.

Повредиће вас речима

Спремите се на то. Ваш тинејџер ће вероватно рећи ствари које ће вас заболети. Разлог је то што ћете стати на пут нечему што јако желе, а нису свесни или не желе да виде да их својим забранама само штитите. И ово је можда најтежи део адолесценције за родитеље – сачувати комуникацију и однос са дететом, иако вас је повредило.

Имајте на уму увек да из вашег детета говоре хормони који дивљају и да ће све проћи. Доследан став, комуникација, компромиси, разумевање и избегавање сваке осуде провешће вас кроз овај нимало једноставан период у ком ваше дете престаје да буде дете и постаје човек.