Detinjstvo boji kasnije odnose

24 marta, 2020

Oni prema kojima se roditelji nisu odnosili sa toplinom, kao odrasli zauzimali napadački stav. Oni koji su imali izraženu podršku, pre svega majke, mogli su uspešno da se nose sa teškoćama u ljubavi.

Veza mame i tate, ali i odnos roditelja prema deci utiče na kasnije emotivne priče mališana, jer se oni ugledaju na modele relacija iz kuće.

Foto: Canva

Tako je zaključio tim istraživača na Univerzitetu Minesota, koji je godinama pratio decu od najranijeg uzrasta do treće decenije.

Studija je pokazala da su oni prema kojima se roditelji nisu odnosili sa toplinom, kao odrasli zauzimali napadački stav. Oni koji su imali izraženu podršku, pre svega majke, mogli su uspešno da se nose sa teškoćama u ljubavi.

“Povezanost bebe sa majkom tokom prve dve godine utiče na ljubavni život deteta u budućnosti, sposobnost rešavanja sukoba sa drugima i poverenje. Jer, sve zavisi od obrazaca usvojenih u domu. Ako je detinjstvo ispunjeno toplinom, dete će biti emotivno zrelije i bolje će funkcionisati u ljubavnim odnosima”, kaže Džefri Simpson, jedan od vođa studije.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama