Директор Тиршове: Долазе деца са тешким симптомима постковида

24 марта, 2022

Директор Дечје клинике у Тиршовој Синиша Дучић каже за Блиц да се у овом тренутку у тој клиници налазе два пацијента позитивна на коронавирус, који су тестирани рутински – јер су дошли на операцију. То су деца која немају никакве симптоме, каже доктор Дучић.

Напомиње да су у клинику у Тиршовој од почетка пандемије долазили најтежи пацијенти који су захтевали интензивну негу.

– У току последњег таласа било је нешто мање тешких пацијената, с тим што смо у овом таласу имали постковид пацијенте. Од почетка пандемије лечили смо преко 50 деце са постковид симптомима, махом са тешком клиничком сликом, фебрилним стањем, са свим параметрима запаљења – каже директор Дечје клинике.

Додаје да су у постковиду највише погођени срце, плућа, бубрези, али да су такви пацијенти добро пролазили након интензивног лечења које траје неколико недеља.

Према његовим речима, у претходном периоду су, у пиковима пандемије, на клиници смањивани елективни оперативни програм и елективне педијатријске интервенције, које нису хитне. Истиче да се није десило да неки хитан пацијент није оперисан или збринут.

Због ковида је стала и трансплантација, али се сада и то враћа у редован режим.

– То је утицало на то да је већи број пацијената на хемодијализи. Ту смо подбацили – каже Синиша Дучић.

Додаје да се на Дечјој клиници у Тиршовој ради са најтежим болесницима, по принципима модерне медицине. Сву опрему која им је потребна, каже, имају.

Што се тиче лечења деце у иностранству, напомиње да је принцип да се сви страни стручњаци који нешто раде боље доведу у Србију.

– Пуно је једноставније и родитељима и деци да се дете лечи у Тиршовој, него у Москви или неком другом граду. Друго, странци када дођу, они врше едукацију наших младих лекара – рекао је Дучић и нагласио да ће ускоро лекари из Немачке долазити у Тиршову, а да ће наши лекари одлазити у Универзитетски клинички центар у Немачкој.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама