Директори ће бити у 11. групи платног разреда

22 септембра, 2018

Четири просветна синдиката најавила да ће од понедељка часови свакодневно бити скраћени на 30 минута, док се не уважи њихов захтев да сви просветни радници са завршеним факултетом буду у деветој платној групи у првом разреду.
Синдикати су за сада издејствовали преговорима да 38.000 запослених буду у деветој платној групи. Јасна Јанковић из Уније Синдиката Просветара за “Блиц” каже да су приморани да појачају штрајкове јер се Министарство просвете оглушује на њихове молбе.
– Истичемо да нам није важан новац колико позиција и поштовање. Месец септембар је у фокусу јер сада траје уредба Владе Србије о платним групама и разредима, која треба да се усвоји до краја месеца. Она ће ступити на снагу од 1. јанура 2019. године и ми тада не можемо ништа да променимо. Зато смо сада интензивирали штрајк од понедељка – истиче Јанковићева.
Проф. др Томислав Живановић, представник Гранског синдиката просветних радника, истиче да је врло задовољан одзивом школа које ће се придружити штрајку.
– На последњем било је 367, а нико нам до сада није понудио фер и коректну понуду. Ми желимо да будемо део девете платне групе, јер желимо да стимулишемо просветне раднике, а они ће заузврат дати боље образовање нашој деци. Та одлука буџет не кошта много, а сви ће имати бенефите од тога – каже проф. др Живановић.
Представници четири просветна синдиката били су 17. септембра на преговорима са Министарством просвете и, према мишљењу Јанковићеве, преговори су добили озбиљнију конотацију.
– Министар Шарчевић нам је обећао да ће нашем следећем састанаку присуствовати и премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и министар државне управе Бранко Ружић. Међутим, министар није прецизирао термин тог састанка – поделила је Јанковићева.
Ово је потврдио и министар Шарчевић када је недавно рекао да очекује за неколико дана другачији предлог за просветаре, који ће се наћи и пред премијерком.
Директори у 11. групи
Када је реч о директорима школа, они су у далеко бољој позицији, истичу просветари.
– Директори ће бити у 11. групи платног разреда, и то са повећањем од 46 одсто коефицијента плате, док ће просветари остати у осмој групи. То само једно доказује – да ће директори бити задовољни својом позицијом. Ми се онда питамо како није рецесија и криза за директоре школа – каже Јасна Јанковић из Уније Синдиката просветара.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Директори ће бити у 11. групи платног разреда

 1. Miki каже:

  Čoveku ne može, a da ne padne na pamet sledeće:
  * nedavno je promenjen zakon (ili bar modifikovan) da ministar aminuje, smenjuje, postavlja i odlaže imenovanje direktora;
  * ministar dolazi iz vladajuće stranke (botovske ili bilo koje druge);
  * direktor škole će biti postavljen od strane istog ministra ukoliko je u istoj stranci kao i ministar (logično za našu državu);
  * nemoguće je očekivati da kod nas i ministar i direktori budu “nezavisni”

 2. Prosvetar каже:

  A ja se pitam kako vam nije jasno da profesor istorije, geografije, matematike…. ili bilo cega drugog ne moze biti u istoj kategoriji sa lekarom opste prakse! Niti im studiranje traje jednako, niti je tezina posla jednaka.
  A sto se direktora tice, sramota je sto su sindikalni predsednici do sada imali platu direktora a nikakvu odgovornost. Uvek je za sve direktor kriv i odgovoran. Pa tu odgovornost i stres treba nagraditi.
  I trece, u prosveti nikada plate nisu bile velike, ni u najbolja vremena. A ruku na srce, mnogi ne zasluzuju ni ovu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама