Direktori će biti u 11. grupi platnog razreda

22 septembra, 2018

Četiri prosvetna sindikata najavila da će od ponedeljka časovi svakodnevno biti skraćeni na 30 minuta, dok se ne uvaži njihov zahtev da svi prosvetni radnici sa završenim fakultetom budu u devetoj platnoj grupi u prvom razredu.
Sindikati su za sada izdejstvovali pregovorima da 38.000 zaposlenih budu u devetoj platnoj grupi. Jasna Janković iz Unije Sindikata Prosvetara za “Blic” kaže da su primorani da pojačaju štrajkove jer se Ministarstvo prosvete oglušuje na njihove molbe.
– Ističemo da nam nije važan novac koliko pozicija i poštovanje. Mesec septembar je u fokusu jer sada traje uredba Vlade Srbije o platnim grupama i razredima, koja treba da se usvoji do kraja meseca. Ona će stupiti na snagu od 1. janura 2019. godine i mi tada ne možemo ništa da promenimo. Zato smo sada intenzivirali štrajk od ponedeljka – ističe Jankovićeva.
Prof. dr Tomislav Živanović, predstavnik Granskog sindikata prosvetnih radnika, ističe da je vrlo zadovoljan odzivom škola koje će se pridružiti štrajku.
– Na poslednjem bilo je 367, a niko nam do sada nije ponudio fer i korektnu ponudu. Mi želimo da budemo deo devete platne grupe, jer želimo da stimulišemo prosvetne radnike, a oni će zauzvrat dati bolje obrazovanje našoj deci. Ta odluka budžet ne košta mnogo, a svi će imati benefite od toga – kaže prof. dr Živanović.
Predstavnici četiri prosvetna sindikata bili su 17. septembra na pregovorima sa Ministarstvom prosvete i, prema mišljenju Jankovićeve, pregovori su dobili ozbiljniju konotaciju.
– Ministar Šarčević nam je obećao da će našem sledećem sastanaku prisustvovati i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i ministar državne uprave Branko Ružić. Međutim, ministar nije precizirao termin tog sastanka – podelila je Jankovićeva.
Ovo je potvrdio i ministar Šarčević kada je nedavno rekao da očekuje za nekoliko dana drugačiji predlog za prosvetare, koji će se naći i pred premijerkom.
Direktori u 11. grupi
Kada je reč o direktorima škola, oni su u daleko boljoj poziciji, ističu prosvetari.
– Direktori će biti u 11. grupi platnog razreda, i to sa povećanjem od 46 odsto koeficijenta plate, dok će prosvetari ostati u osmoj grupi. To samo jedno dokazuje – da će direktori biti zadovoljni svojom pozicijom. Mi se onda pitamo kako nije recesija i kriza za direktore škola – kaže Jasna Janković iz Unije Sindikata prosvetara.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Direktori će biti u 11. grupi platnog razreda

 1. Miki kaže:

  Čoveku ne može, a da ne padne na pamet sledeće:
  * nedavno je promenjen zakon (ili bar modifikovan) da ministar aminuje, smenjuje, postavlja i odlaže imenovanje direktora;
  * ministar dolazi iz vladajuće stranke (botovske ili bilo koje druge);
  * direktor škole će biti postavljen od strane istog ministra ukoliko je u istoj stranci kao i ministar (logično za našu državu);
  * nemoguće je očekivati da kod nas i ministar i direktori budu “nezavisni”

  1. Proka kaže:

   Prosveta

 2. Prosvetar kaže:

  A ja se pitam kako vam nije jasno da profesor istorije, geografije, matematike…. ili bilo cega drugog ne moze biti u istoj kategoriji sa lekarom opste prakse! Niti im studiranje traje jednako, niti je tezina posla jednaka.
  A sto se direktora tice, sramota je sto su sindikalni predsednici do sada imali platu direktora a nikakvu odgovornost. Uvek je za sve direktor kriv i odgovoran. Pa tu odgovornost i stres treba nagraditi.
  I trece, u prosveti nikada plate nisu bile velike, ni u najbolja vremena. A ruku na srce, mnogi ne zasluzuju ni ovu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama