Direktori "na popravnom"

27 januara, 2017

 
Oko 410 direktora, koji su na čelu najslabije ocenjenih škola i vrtića u eksternoj evaluaciji, proći će tokom predstojećeg zimskog raspusta i u drugom polugodištu intenzivnu dvodnevnu obuku, koja bi trebalo da im pomogne da pokrenu razvoj svojih škola i da u narednom ciklusu spoljašnjeg vrednovanja dobiju bolje ocene.

Reč je rukovodiocima obrazovnih ustanova koje su u prvom krugu eksterne evaluacije ocenjene jedinicama i dvojkama, dok onima koji su dobili najvišu ocenu – četvorku, sleduje licenca bez obučavanja, što je više puta najavio ministar prosvete Mladen Šarčević.
Statistika pokazuje da je od oko 900 osnovnih i 300 srednjih škola, koje su dosad prošle kroz spoljašnju proveru kvaliteta rada, trećina ocenjena jedinicama i dvojkama (na skali od 1 do 4), dok su predškolske ustanove bolje – tek je svaka deseta od 90 vrednovanih dobila ocenu dva, a nijedna jedinicu.
Jasmina Đelić, koordinatorka rada školskih uprava u Ministarstvu prosvete, kaže da se upravo formiraju grupe na nivou Školske uprave Beograd, gde će obuku pohađati 23 direktora. U drugim gradovima obuke će se držati u regionalnim centrima za stručno usavršavanje nastavnika. Ona napominje da će obuke držati stručnjaci iz Instituta za pedagoška istraživanja, koji su i autori tog programa, akreditovanog u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Tvrdi da je obuka, iako traje samo dva dana, osmišljena tako da omogući što efikasniji rad i da pruža sigurne osnove za unapređenje rada, onima koji to žele.
Naredni korak biće sveobuhvatne obuke koje će morati da prođu svi rukovodioci obrazovnih ustanova u Srbiji, uključujući i pomenute najlošije ocenjene. Te obuke će prethoditi licenciranju direktora i zasnivaće se na svih šest ključnih kompetencija standarda za direktore, zbog čega je planirano šest ciklusa (koji bi “pokrili” svih šest oblasti) u trajanju od po dva dana. Jedino će rukovodioci ustanova koje su ocenjene četvorkama biti izuzeti od obuka, a da bi dobili licencu, svoj rad će dokumentovati kroz portfolio.
– Ključna tema u obuci će biti razvoj kompetencija direktora za pedagoško rukovođenje škole. To znači da se od direktora očekuje da više nego do sada budu pedagoški rukovodioci, da više vode računa o kvalitetu nastave, da više budu usmereni na praćenje rada nastavnika, davanje povratnih informacija nastavnicima, kao i na razvoj kulture horizontalnog učenja u školi. Tome se daje veći značaj u Pravilniku o stručnom usavršavanju nastavnika, ali je ovaj vid učenja bio malo iskorišćen, iako brojna istraživanja govore da nastavnici najviše vole da uče jedni od drugih. Direktori i dalje moraju biti menadžeri, ali najveći deo svoje energije treba da usmere na obrazovno-vaspitni proces – kaže Đelićeva.
Na pitanje da li očekuje otpore, on odgovara odrično, napominjući da to nisu kaznene mere već vid podrške školama, te da bi nadležni voleli da svi direktori prođu i intenzivnu dvodnevnu obuku koja se priprema tokom zimskog raspusta za pomenutih oko 410 direktora. Napominje i da je jedan član komisije za razvoj programa obuke iz Društva direktora škola Srbije, čiju podršku imaju. Obuke će početi u drugoj polovini ove godine, a pravilnik o licenciranju direktora škola treba da bude gotov do 1. jula, što znači da će prve licence biti dodeljene tokom 2018. godine.
Dosadašnji rezultati eksterne evaluacije pokazuju da su naše škole najlošije u oblasti kvaliteta Nastava i učenje, posebno kada je reč o individualizaciji nastave i praćenju i ocenjivanju učenika.
– Ovom i sličnim obukama želimo da pomognemo direktorima da nastava bude bolja, više prilagođena potrebama učenika i njihovim mogućnostima, da imamo bolji sistem praćenja. Utisak je da pravilnike o ocenjivanju nastavnici više doživljavaju kao administrativnu meru, a ne kao osnov da unaprede ocenjivanje da bi ono pomoglo razvoju učenika – kaže Đelićeva.
Prvi petogodišnji ciklus spoljašnjeg vrednovanja završava se 2017, a tokom ove školske godine sumiraju se rezultati i iskustva, na osnovu kojih će biti predložena poboljšanja okvira kvaliteta sa standardima i metodologija vrednovanja. Iako je u javnosti bilo dosta kritika na račun eksterne evaluacije, Đelićeva ističe da su nezavisne stručne analize pokazale da standardi dobro funkcionišu u praksi, ali da su potrebni dodatni instrumenti kako bi ocene bile još objektivnije i osetljivije.
Redovna eksterna evaluacija sprovodi se jednom u pet godina, a svake godine škole su obavezne da rade samoevaluaciju. Dosadašnja iskustva pokazuju da se u velikom broju obrazovnih ustanova samoevaluacija ne radi na kvalitetan način. Preovlađuje formalistički pristup, koji je obojen pristrasnošću, stručni saradnik je najčešće usamljen u ovom poslu i uglavnom postoji malo interesovanje zaposlenih za rezultate procene.
Piše: Piše: V. Stamenić
Izvor: Danas
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Direktori "na popravnom"

 1. Zamišljam kaže:

  Zar za 16 godina ,a neki i više ,nisu direktori učinili ni jedan korak ka tom “licenciranju”? Žalosno.Nasuprot tome,oni ne vrednuju stručna usavršavanja pojedinih nastavnika ,jer im smeta njihova posvećenost,želja za stručnim napredovanjem,pa ih “sasecaju” ne birajući sredstva ,metode.Iz prethodnog se može uočiti kao da se direktori “mole” da učine “taj prvi korak”a sve s ciljem da ih ne naljutite.Naravno.nisu svi kao ovaj naš,ali 16godina? Malo li je?A šta je to “licenca”? Da li je to dokumenat oblika diplome ili misaona imenica(virtuelni svet) koja samo dobro zvuči,a niko je nije video ,a ni opisao.Ako neko ima taj dokumenat,neka ga objavi na ovim stranicama da ga bar vidimo kako izgleda i šta sadrži.I mogao bi ministar odmah da im izda te licence,da ne bi prošlo uzalud još 16 godina ,Mnogo bi to bilo za dva koraka.Pojedini direktori možda ne mogu to dočekati.

 2. Marko kaže:

  Bravo, za prethodni komentar. Ako je neko dobio jedinicu za 16 i više godina direktorovanja, treba ga obučiti da bude dobar direktor, hahahaha!!! Ovo je stvarno nemoguće ili moguće samo u našoj zemlji. U dilemi sam da li se ovo namerno radi, ili je veliko nepoznavanje situacije na terenu napravilo neprovidnu mrežu kroz koju samo određene rupice daju svežeg vazduha. Neverovatno je da neko ko za toliko vremena nije uspeo da organizuje, i nikada neće, to je samo laž, bude nagrađen sa dva dana seminara koje će država da plati, ponovo u nekom dvorcu u Bugarskoj ili nekoj idiličnoj planini. Ma, dajte ljudi, šta je ovo?

 3. ema kaže:

  Sledeci oblik manipulisanja je dodeljivanje licenci pogodnim direktorima. Jasno je da veliki broj nastavnika, a svi imaju pravo da konkurisu na mesto direktora, ovim ostaje pred zatvorenim vratima jer nigde se ne predvidja da i oni mogu proci istu obuku. Sindikati se ne oglasavaju, to pokazuje koliko su ucmali i nedorasli svojoj ulozi, potpuna negativna selekcija. Pojavljuje se kasta nedodirljivih i nesmenjivih, osim stranacki i politicki. Ovo je samo korak ka daljem urusavanju skola. O samoj dvodnevnoj obuci ne vredi ni pricati. Da se zaista zeli urediti izbor direktora onda bi se uredili jasni kriterijumi za bodovanje kandidata, kao u svakom normalnom konkursu, zakonom. Pa nastavnici ne bi mogli da ocenjuju kandidata po tome ko kod koga ide na slavu i ko zabavlja drustvo u zbornici i ljigavo glasa na sednicama veca. Ali ni SO ne bi mogao da glasa za politickog direktora vec za najkvalitetnijeg kandidata. Toboznje licenciranje pogodnih direktora sluzi politickom ciscenju skola. Provuci ce se, naravno, i poneki otpad…

 4. Malena kaže:

  Za DVA dana će od LOŠIH postati DOBRI direktori ? Pa , Ministe, Vi ste smešni, da izvinete ! Ne, nego je to dobra prilika da ” držači seminara ” /čitaj : podobni, uvek jedni te isti, obavezno dobri drugari da zaposlenima u ŠU, a često , vrlo često, i načelnici i zaposleni u ŠU / zarade još koju hiljadarku / evra, naravno / na beskorisne seminare. pa da su ti direktori dobri, naučili bi mnogo toga poodavno, a ne za dva dana !!! A koliko li je, tek, direktora, dobrih drugara / stranačkih / sa načelnicima ŠU, pa podobijaše silne trojke i četvorke, a nemaju pojma ni sa čim ! Izgubili sudske sporove, trebali biti smanjeni, a oni se proglašavaju za dobre direktore!!!! Nisu direktori doprineli dobroj oceni – DOPRINELI SU ZAPOSLENI KOJI DOBRO RADE SVOJ POSAO ! Njih nagradite, a ne direktore, stranačke poslušnike i neradnike.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama