Disciplinksi postupak protiv učenika koji su izazvali napad astme nastavnici

29 marta, 2023

U Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Boljevcima pokrenut je disciplinski postupak protiv učenika sedmog razreda, jer su krajem prošle nedelje ugrozili život nastavnice, prenosi RTS. Nastavnica Borka Milošević rekla je za javni servis da ne zna šta je motiv takvog ponašanja učenika.

Znajući da je lošeg zdravstvenog stanja, da je između ostalog astmatičar, dvojica učenika isprskala su celu učionicu i njen radni sto parfemom zbog čega je ona dobila težak napad. Intervenisala je i hitna pomoć – na svu sreću, na vreme. Nastavnica se vratila na posao.

Nastavnica Borka Milošević rekla je za RTS da je sada dobro i da koristi pumpicu češće nego ranije. Ispričala je da joj je bilo teško i da nije mogla da dođe do vazduha.

“Bilo je za neopisati, nikada takav napad nisam imala, astmatičar sam deset godina“, rekla je Miloševićeva.

“Roditelji dečaka koji je doneo taj parfem u školu, su mi doneli pumpicu jer sam zaboravila da imam svoju u džepu i pet puta sam je koristila, dok nije došla Hitna pomoć, prikačili su me na kiseonik i dali mi lek, tada mi je bilo mnogo bolje“, ispričala je Miloševićeva.

Miloševićeva kaže da nikakvih problema ranije nije imala sa tim učenicima, niti zna motiv.

“Učenik koji je doneo parfem, svestan je mog stanja, svaki put trči da mi donese udžbenik iz zbornice, odnese mi torbu u zbornicu i pita – nastavnice, kako ste danas“, napomenula je Miloševićeva.

Dodaje da ne zna šta je tog trenutka bio njihov motiv, ali da je od drugog učenika “bilo za očekivati“.

Kakav je postupak 

Petar Mušterić, direktor OŠ “Branko Radičević” u Boljevcima je rekao da mu je žao zbog neprijatnosti koju je doživela koleginica jer joj je život praktično visio o koncu.

“Po saznanju za slučaj, telefonom sam obavešten, obavestili smo razrednog starešinu da preduzme određene mere u skladu sa protokolom postupanja u ovom slučajevima, da se prvo sanira Borkina situacija, da se prikupe izjave prisutnih učenika. Odeljenje je napisalo izjave, zakazao sam Tim za zaštitu od nasilja, koji je odredio nivo nasilja, reč je o trećem nivou – ugrožavanje bezbednosti drugih opasnih po život i teža povreda disciplina učenika“, objasnio je direktor.

Postupak je sledeći: Tim mora da izradi plan koji će preduzeti prema učenicima, najpre ide rasprava gde se pozivaju roditelji, zatim se mesec dana vrši pojačan vaspitni rad prema učenicima i donosi se odluka.

“Taj pojačani vaspitni rad se prati svakodnevno, dete je uključeno u društveno-koristan rad. Na ovom nivou nasilja, sankcija je ukor nastavničkog veća, ocena 2 ili 1. Najpre ocena 2, ako nije ranije kažnjavan”, zaključio je Mušterić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Disciplinksi postupak protiv učenika koji su izazvali napad astme nastavnici

 1. Mara kaže:

  Hej vi, odakle cam vise pravo sa postavljate ovakve tekstove. I treba ppnovo dete sa nesmotrenom reakcijom da prezivljava traume zbog lincovanja’ ” moralnih gradjana”Srbije. Ajde da ih sve zajedno posaljemo na previspitavanje u Gulag. A vi moralni, nikad nikakvu glupost niste napravili. Znaci deca treba da imaju tablete, da bulje u telefob
  ncine, imaju on line nastavu, da budu kljakavi, atomski mravi, amorfne mase. Jer svaku šalicu ce objaviti Zelena ucionica, Telegraf, zeljni velikih lajkova i komentara. Decaci a i mi sa njima tukli smo se svaki svakcati dan, ali svaki dan. Malo mesto..nije bilo osude okoline, a kamoli novina, udarnih vesti u dnevniku . I tako je bili svuda. Znam muskarce koji su danas na ozbiljnim rukoodecim mestimaako se ne potuku svaki dan, smatrali su ga dosadnim. Ovim ne opravdavam ovaj postupak ni izmicanje stolice, ali ajde da se malo utisate i ne traumizirate deci detinjstvo. A sad vi isti koji ste tako odrastali se zgražavate. Šra bi rekao Vladeta Jerotic, sigurno bi se nasmejao, i predlozio sankcionisanje u okviru skole. Ili Nušic, da li ste vi kao neki zastupnici skple citali njegovu Autobiografiju, lektira za 5 razred i njegove nestasluke. Pre 150 godina. Ajde da deci ovakvim tekstovima ne stvarate traume, da li vam je jasno????Da li ste svesni sta radite deci.Naucili su lekciju, ajde dota vise. A skola ako treba neka sama resi problem. Ili nije u stanju pa pita moralne medije i fini svet kako da resi situaciju. Dovidjenja, sa nadom da ste zavrsili sa ovakvim tekstovima.

  1. Aleksa kaže:

   Vi sad pišete kao da je profesorka kriva što je imala napad. Šta bi bilo da nije preživela? Da li biste i tada branili ovakve postupke? I nemojte da poistovećujete nestašluke sa pokušajima ubistva.

 2. Mara kaže:

  Kada se skupimo, pa prepicava se sta se radilo nekada i u skoli i van skole. Danasnja deca su ZLATO! Prema tome, neka skola sankcionise, a ne razjarena masa sa medijima zajedno sa MEDIJIMA. Pozdrav

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama