Дисциплиновање осетљивог детета – тешко, али не и немогуће

Пронаћи начин да дисциплинујете осетљиво дете, може бити баш тешко. Њима подизање гласа пада теже него осталој деци. Потребно је пажљиво размишљање и стрпљење, а дечја терапеуткиња Becky Mansfield издваја пет савета за све родитеље који, као и она, код куће имају осетљиво дете.

“Сећам се кад је моја девојчица имала четири године. Устала је на столици, а ја сам јој рекла да седне. Почела је одједном снажно да плаче и била веома узнемирена. Ова и још неколико ситуација навеле су ме да схватим да је она то што зовемо хиперсензитивно дете.

Foto: Canva

“Спољном свету осетљива деца изгледају као размажена и плачљива, али и као психотерапеут и као мајка, имала сам прилике да проучавам хиперсензибилну децу и она нису ни плачљива ни размажена. Једноставно су осетљива.”

Она објашњава како је хиперсензибилност код деце уобичајенија него што мислимо, а нека деца једноставно осећају емоције снажније и интензивније од других. Иако обично науче да их контролишу до шесте године, увек ће осећати снажније емоције него други.

“На родитељима који имају осетљиву децу је одговорност да науче како да раде с њима и како да их дисциплинују без да им сломе дух!”

1. Поставите границе

Иако може бити примамљиво заобићи правила како бисте избегли узнемиравање осетљивог детета, то вам неће помоћи дугорочно. Будите флексибилни, али сигурни да учите дете како бити одговорно. Ако сте превише попустљиви према детету, оно неће бити припремљено на стварни свет.

2. Избегавајте посрамљивање

Осетљива деца посебно су осетљива на посрамљивање. “Ниси добар” се можда чини као исправљање понашања, али осетљивој деци такве речи могу пасти као камен на срце.

3. Не говорите, показујте!

Када се ваше осетљиво дете понаша лоше, покажите му/јој понашање које очекујете. Што смиреније могуће, реците детету да престане то што ради и да вас гледа. Затим почните да радите тачно оно што је дете радило. Дете ће веројатно помислити како сте смешни и схватити колико је његово/њено понашање било претерано. Затим покажите детету исправно понашање. Тај чин којим ћете показати исправно понашање уместо да то понашање изговарате – имаће пуно снажнији и значајнији утицај.

4. Будите партнери

Осетљива деца реагују много боље на захтеве ако у вама осећају партнера него ако само показујете строгу дисциплину. Строго дисциплиновање може изазвати исто понашање које покушавате да избегнете – емоционалне изливе беса, плакање и викање. Партнерство с дететом укључује и то да научите шта су му окидачи, да их затим избегавате и пружите алате које дете може користити када се осећа преплављено осећањима.

5. Покажите саосећање

Када ваше дете плаче након што је, рецимо, огребало лакат (иако му заправо није ништа), ваш први инстинкт могао би бити да кажете детету да се смири или да пређе преко тога јер му очигледно није ништа. Стручњаци су сложни у томе да ћете на тај начин само погоршати ситуацију, посебно ако дете чује љутњу или фрустрацију у вашем гласу.

Када покушавате да промените оно што дете осећа, само ће се још више узнемирити. Важно је слушати и прихватити дететове емоције чак и ако се не чине логичним. Иако не треба да подстичете плакање придавањем превелике пажње, можете рећи нешто попут: “Знам да боли”, или “Сигурно си био/ла изненађен/а када си пао/ла.” Затим помозите детету да се усмери на решавање проблема: “Шта мислиш да исперемо рану или да ставимо мало леда на њу? Да ставимо фластер или једноставно мало одморити руку?”

Имати осетљиво дете јесте изазов, а чињеница да то како ће дете научити да се бори са својим снажним емоцијама зависи пре свега од вас – сигурно је помало терет. Ипак, осетљива деца могу научити да препознају, разумеју и управљају својим емоцијама. Све што им треба је ваша помоћ и подршка.