Ђаци лоше урадили математику на припремама за малу матуру

20 априла, 2018

Осмаци би до мале матуре највише требало да раде математику, показују први резултати пробног завршног испита за упис у средњу школу и гимназију.

Ученици осмог разреда основне школе, којих је у Србији 71.661, у петак су решавали пробни завршни тест из математике, а у суботу комбиновни и тест из српског. Ови тестови већином су прегледани, а подаци се сумирају како би се потом и анализирали.
Директор ОШ “Горња Варош” у Земуну Илија Мировић каже да наставници процењују да је пробни тест био лакши него прошле године, али да су га и поред тога ђаци урадили горе него лане.
– Најбоље је урађен српски, на којем су ђаци у просеку имали око 11 поена, али прошле године су имали 14. Из комбинованог су имали око 10, док им је математика била најтежа, сада су имали око девет поена, а прошле године око 11 – прича Мировић.
Као неке од разлога за резултате слабије од прошлогодишњих он наводи то да је ова генерација генерално слабија од претходне, као и то да ђаци вероватно нису довољно мотивисани за спремање пробног теста.
– Било је ситуација да су ђаци са нижим оценама боље урадили, што показује да су они раније почели са припремом и озбиљније је схватили – каже Мировић.
У ОШ “Ратко Митровић” на Новом Београду подаци се још увек уносе, прича директорка Светлана Радоичић.
– Из неформалних разговора са колегама из других школа, примећујемо да су наши ђаци солидно урадили пробни тест. Они су из математике у просеку имали више од 13 поена, из српског више од 14, док за комбиновани и даље сумирамо резултате. За сада смо приметили да им је из комбинованог теста најтеже било пето питање из биологије, које је мало било и мозгалица – прича она.
У поменутом задатку од њих се тражило да на Веновом дијаграму распореде бројеве који представљају дате карактеристике ћелије.
Према речима Предрага Терзића, наставника математике у ОШ “Јован Миодраговић” и председника Друштва математичара Београда, тестови ће се следеће недеље дати деци на увид и са њима анализирати како би се видело на чему треба више радити.
– Ђаци су математику нешто лошије урадили, види се да нису понављали градиво из шестог и седмог разреда. Нису се прославили ни у 17. задатку, где је требало да реше рачунски израз са више елемената – прича он и додаје да је комбиновани тест боље урађен од математике.
Већина ђака са којима је “Блиц” разговарао непосредно након пробног теста из математике истакла је да су задаци били тешки, пре свега због великог броја оних која се тичу геометрије.
Већина ђака мисли да су задаци из математике били тешки, али наставници сматрају да је тест био “таман како треба”
– Сматрам да је тест био таман како треба, ђаци немају објективног разлога да се жале – оцењује Терзић.
Помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић обишла је у суботу осмаке који су полагали пробни комбиновани и тест из српског језика у ОШ “Павле Савић” у Миријеву и истакла значај овог тестирања.
– И за наставнике је веома добро јер је добар показатељ шта треба да раде са децом. Ово тестирање треба схватити као крајње подстицајно и за децу и наставнике. Никако као врсту провере – навела је она тада и указала да ово тестирање проверава постигнућа и даје добре смернице за завршни испит.
Завршни испит за осмаке почеће 18. јуна тестом из српског, а сутрадан, ђаци ће решавати задатке из математике, док ће 20. јуна у оквиру комбинованог теста имати питања из хемије, физике, биологије, географије и историје. Сва три испита почињу у девет сати.
Промењен однос бодова
За разлику од претходне три генерације осмака, које су на завршном тесту могле да имају максимум 30 поена, а на основу општег успеха максимум 70, мали матуранти сада би требало да се боље припреме за завршни тест, јер ће се њему придавати већи значај. Тестови из српског и математике носе по 13 поена, комбиновани 14, а на основу општег успеха могу остварити највише 60 поена.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Ђаци лоше урадили математику на припремама за малу матуру

 1. Темељ каже:

  Па наравно .У појединим школама нестручни наставници предају математику, а граде имиџ у школама као супериорни.Шта вреди што учитељи где год могу, углавном поставе најјаче темеље када је надоградња шупља и слаба?Тако је и на кући.Добар темељ издржи дуго,ма каква да је надоградња или кров.Лични интереси су одавно надјачали опште.Стварност ће тек изаћи на видело.Мора.

 2. Ljubisa каже:

  Sta da spremaju iz matematike kada se to isto sve vreme kroz zadatke radi i u VIII razredu.
  Zasto ne iskazujemo istinu, a to je, MNOGO se poklanjaju ocene i tome je doprinela i inkluzija, a posebno ona skrivena, jer se za tzv. prilagodjen program ne evidentira i TI kao nastavnik obaras kritrijum za dve ili tri ocene (imas pritisak od direktora i strucne-PEPSI sluzbe).
  Od Gase i Tinde smo survli obrzovanje. Mislim da je to bila i namera nasih prijatelja sa ZAPADA.
  Ucenici imaju takva prava (zasticeni su kao beli medvedi od UN) da sada, samo stari nastavnici matematike drze nastavu da bi nakupili jos malo godina do penzije, i NESPOSOBNI MLADI NASTAVNICI MATEMATIKE. Sposobni mladi nastavnici matematike bave se programiranjem za TRI i vise puta vecu platu. Niko ne zeli da bude nastavnik MATRETIRAN da od nemirnih i bahatih ucenika i da dozivljava stres i da nista nesme da preduzme da bi zastitio svoje dostojsnstvo.
  U seoskim sredinama imate skole gde vise razredi pohadjaju po 5 ucenika u odeljenju pa se ucenici osmelili jer su shvstili da su NEOPHODNI da odeljenje opstane.
  Sto je najgore, BICE JOS GORE ako drzava ne shvati da mora da ukine ovolike privilegije ucenicima.
  Vratite stare zakone gde bi se znalo ko je ko u skoli – obrazovanju. I kada se krstimo, polazi se OD OCA I SINA …. , a ne obrnuto OD SINA I OCA …… . To mora biti moto kada se prve zakoni.
  Nije lose imati programiranje od V razreda, ali ko ce to predavati. Oni koji znaju idu u privredu a oni koji neznaju da pogresno uce ucenike?
  Ne moze programiranje da predaju ucitelji, ekonomisti,…. a pogotovo oni koji imaju preko 50 godina zivota. To se toliko izmenilo da ovi sa vecim brojem godina (u 87%) to nisu savladali niti ucili.
  Lepo je rekao predsednik Drustava matematicara Srbije, dr Andric Vojislav, dobri programeri (srednjeg nivoa znanja) rade u firmama za minimum 1000 evra, a u skoli jedva da doguraju, kao pocetnik, do 40 000 dinara.
  Sve je ovo lako resivo ako ili da shvatimo sta je sta i uozbiljimo obrazovanje i napravimo NOVE OZBILJNE zakone obrazovanja i skolstva ili da UKINEMO SKOLE ili jos lakse UKINITE MATEMATIKU U SKOLAMA jer je ona TESKA za ucenike, trebaju da razmisljaju, a to je nasilje nad ucenicima kako kazuju Zakoni o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

  1. AA каже:

   Sve ste jasno predstavili samo što to nikoga iz vladajućih struktura ne zanima,oni drugačije vide stvarnost.

  2. profa каже:

   Tako je samo to nikoga ne interesuje

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама