Ђаци могу да имају и фирму

16 априла, 2018

Ђаци Економске школе у Нишу осим петица нижу и пословне успехе. Већ два шлепера њиховог органског чаја стигла су на немачко тржиште. Ђачка компанија “Биоорганик” чајевима снабдева и домаће купце и само је једно од ученичких предузећа која успешно послују у оквиру ђачке задруге.

Ђачка компанија “Биоорганик” из Ниша чајеве продаје и Немцима


Економска школа једна је од малобројних школа у Србији које имају ђачку задругу, а њена има традицију дугу 25 година. Нови просветни закони предвидели су да све школе могу да оснују задруге и да оне много лакше функционишу него раније. Управо је израђен је и Правилник о школским задругама, који би ускоро требало да буде и усвојен.
Правилником је предвиђено да школе могу да оснују задруге, како би развијале ваннаставне активности и предузетнички дух ученика. Задруге функционишу као право правно лице – имају оснивачки акт, руководиоце, уписују се у посебан регистар који ће водити Агенција за привредне регистре. Задругари могу да буду особе запослене у школи, ученици и родитељи, а задругом управљању скупштина, управни одбор и директор.
У Министарству просвете објашњавају да ученичка задруга може да се бави производњом, услужним делатностима, друштвено корисним или хуманитарним радом.
– Ученичка задруга обавља делатност која се односи на производњу и продају производа, израду делова за индустрију и занатство, прикупљање секундарних сировина или пружање услуга трећим лицима – објашњавају у Министарству просвете. – Ученичка задруга води пословне књиге, саставља и подноси финансијске извештаје, како је прописано законом који уређује рачуноводство. Школа је дужна да уз финансијски извештај школе, Министарству достави и извештај о раду ученичке задруге.
Детаљно је уређено и како задругари могу да троше зарађени новац. Уколико имају губитак, њега прво надокнађују, а потом редом – новац могу да троше на унапређење рада, на куповину уџбеника, на екскурзије, пројекте, наставна помагала… До четвртине зараде задругари могу да поделе као награде.

ЈЕФТИНИЈИ УЏБЕНИЦИ
Један од задатака задруге требало би да буде набавка уџбеника, чиме би се, како је раније најавио министар просвете Младен Шарчевић, снизила крајња цена уџбеничких комплета. Родитељи би плаћали мање тако што би били избачени посредници, а школска задруга би набављала књиге, добијала половину рабата, а половине би се одрекла у корист ђака, тј. тако би уџбеници постали јефтинији.

Нишлије, ђаци Економске школе, зараду коју остваре посредством задруге користе управо у овакве сврхе.
– Једне године задруга је, на пример, платила екскурзију на север Италије за 14 ученика лошијег материјалног стања. Услов је био да су одлични ђаци и да не беже са часова – објашњава за “Новости” Братислав Васић, руководилац школске задруге Економске школе у Нишу. – Највећу зараду задруга остварује набавком уџбеника. То годинама радимо без посредника, тако да рабат остаје нама. С обзиром на то да је реч о великој школи са 1.148 ученика, приход није занемарљив. Њиме можемо да финансирамо рад ученичких компанија, које постоје у оквиру задруге.
Најуспешнија компанија је, објашњава наш саговорник, “Вектор студио”, који се бави штампањем рекламних и других материјала, а има и неколико својих издања. Они, каже, имају доста посла који обављају ученици, уз надзор својих наставника.
Васић поносно објашњава и да су аутори великог броја пројеката. Наговештава велике планове за ову задругу и каже да ће се прилагодити новим правилима која су уведена за задругарство у школама. Управо, каже, пишу бизнис план за један нови пројекат.
И. Мићевић
Фото Новости
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама