Đacima rasterećenje, nastavnicima obuke

januar 5, 2017

Od proleća će biti uvede privremeni model kombinovanog finansiranja naučnih projekata, koji će uvažiti specifičnost društvenih nauka, a u međuvremenu će biti urađen novi konkurs i on će važiti od 2019. godine.
sarcevic
Pokušaćemo da nađemo najbolji model finansiranja nauke, koji će biti održiv, ali i podsticajan za istraživače – najavio je juče ministar prosvete Mladen Šarčević, predstavljajući planove ministarstva na čijem je čelu za naredni period.
On je rekao da je pri kraju plan optimizacije školske mreže u Beogradu, koja će obuhvatiti sve obrazovne ustanove, od vrtića do instituta, i koja će omogućiti da se postojeći resursi racionalnije koriste. Time će se obezbediti oko 4.000 novih mesta za predškolce, biće rešeni prostorni problemi Sportske gimnazije i Politehničke škole, nekih muzičkih i baletske škole, Biološkog i Geografskog fakulteta. Šarčević je naveo da se traži rešenje za dodatni prostor Matematičkog, ETF-a i FON-a, kao i fakulteta u Kragujevcu i Čačku zbog planiranog povećanja upisnih kvota na IT studijske programe. On je naveo da će već u narednom upisu biti povećan broj budžetskih mesta na IT programima za 700 studenata, a da će dve kasarne – u Niš i Novom Sadu, za te namene biti dodeljene univerzitetskim centrima u ovim gradovima.
Ministar je naveo da će novac iz kredita Svetske banke, vrednog 50 miliona dolara, biti utrošen za izgradnju novih predškolskih ustanova i da sledi promena programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u kojoj akcenat treba da bude na ranom razvoju, a ne na konceptu čuvanja dece. Među novinama u osnovnom obrazovanju, Šarčević je najavio promenu nastavnih planova i programa u cilju rasterećenja đaka, ali i osavremenjivanja nastave.
On je kazao da će od drugog polugodišta u nekim školama moći da se uvedu uniforme, ali nije precizirao da li će to biti obaveza. Od januara startuju obuke za direktore čije škole su najlošije ocenjene u eksternoj evaluaciji, a oni sa najboljom ocenom (četvorkom) automatski će dobiti licence. Ministar navodi i da će mnogo pažnje biti posvećeno obukama nastavnika i podseća da je u gimnazijama već počela on lajn obuka za profesore osam predmeta za primenu standarda postignuća. U narednoj godini počinje i pilot projekat digitalizacije škola, u kojem će učestvovati 200 obrazovnih ustanova, a on predviđa, između ostalog, uvođenje elektronskog dnevnika, elektronsko izdavanje svedočanstava i vođenje dokumentacije.
Kao “krunu” planiranih aktivnosti Šarčević navodi nova zakonska rešenja, koja će u martu biti razmatrana u Skupštini Srbije, a među promenama u sistemskom zakonu najavljuje veću uloga Ministarstva prosvete kao izvršne vlasti, a smanjivanje nadležnosti nekih tela, kao što je Nacionalni prosvetni savet.
Javnost u radu
Još jedna novina se tiče obećane javnosti u radu, pa će uskoro na sajtu Ministarstva prosvete biti objavljeni svi sporni slučajevi – u kojim ustanovama su uvedene privremene mere, gde su razrešeni školski odbori i zbog čega…Ministar Šarčević kaže da to nije “stavljanje na stub srama” već da javnost mora da zna šta se događa u obrazovanju, ali i “svi koji žele da rade korektno i pošteno”.
Piše: V. Andrić
 
Izvor: danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Đacima rasterećenje, nastavnicima obuke

  1. milutin vuckovic kaže:

    Neka ministar pogleda kako su uvedene privremene mere u Gimnaziji u Smederevu ,pa ce imati model kako to radi radi vlast.Nikako da se ministar izjasni sta ce preduzeti u sprovodjenju strategije obrazovanja ili ga ona ne zanima ?

  2. Makarena kaže:

    Kaže Ministar da će direktori škola koje su ocenjene sa 4 automatski dobiti licencu…Pa gospodine Ministre da li znate kako se dobijaju ta četvorka i trojka ? Tako što je direktor drugar sa načelnikom ŠU, pa oni u toj školi to urade odokativno, u poslednje vreme za jedan dan, a direktor i nema nekog velikog udela, već su mu sve odradili / za eksternu, naravno / vredni zaposleni ! Ima direktora koji nemaju pojma ni Internet da koriste, ni šta im se u školi dešava,Zakon nisu ni pročitali, ali su dobri drugari, pa dobili 3 ili 4 ! A što su ovi direktori privilegovani pa će dobiti licencu bez stvarne provere njihovog znanja i poznavanja škoskih propisa ? Da je kontrola rada tih škola, zaista,zakonska, sami direktori ne bi bili ni za 1 ! Ali stranka je čudo…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama