Ђачке задруге – како вредна деца зарађују новац за екскурзије, униформе, уџбенике

Школе у Србији од прошле године имају могућност да оснују ученичке задруге које се баве услужним делатностима, производњом и продајом предмета, прикупљањем секундарних сировина, продајом уџбеника. Из Министарства просвете наводе да су се као пример добре праксе истакле основне школе „Свети владика Николај“ из Брадарца и „Краљ Александар I“ из Пожаревца, које су поступиле по свим препорукама министарства.

ПРАВИЛИ МАГНЕТЕ ОД РЕЦИКЛИРАНИХ МАТЕРИЈАЛА… УЧЕНИЦИ ОШ „КРАЉ АЛЕКСАНДАР I“ ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

– Наша ученичка задруга „Деца Стига“ прва је основана задруга у Србији, имамо секцију за пољопривреду, за набавку уџбеника и школског прибора, за развој ученичког предузетништва, за организацију рада ученичке кухиње и секцију за друштвено хуманитарни рад – рекао је за Курир Дејан Животић, директор школе „Свети владика Николај“ из Брадарца.

Он је објаснио да су се у оквиру секције за пољопривреду ученици протекле године бавили производњом цвећа на школском земљишту, којe су пласирали на тржиште, а у плану је производња јагода и руколе. Директор додаје да су основали и платформу преко које се организује набавка прибора и уџбеника директно од издавача, без посредника и да тако родитељи плаћају јефтиније комплете.

– Ученици су у почетку били бојажљиви, али сада већ и они дају предлоге, па је задруга сакупила у протеклој години 224.000 динара. Новац се троши на ученичке униформе, прибор, бесплатне екскурзије и уџбенике за ученике који немају довољно финансијских средстава. Циљ нам је да кроз менторски рад оснујемо нове задруге на територије града Пожаревца и да разменимо искустава – наглашава Животић.

Основна школа „Краљ Александар I“ из Пожаревца лане је основала ђачку задругу „Вредне руке“ и сада имају секцију за рециклажу, хуманитарну секцију, секцију за набавку уџбеника, као и еколошку и уметничку секцију.

– Наша школа има 877 ученика, који су и чланови задруге, а радом задруге прикупљено је око 325.000 динара. Новац ћемо уложити за набавку прибора, за финансирање екскурзија и униформа, један део ће бити одвојен и за уређивање школе – рекла је за Курир Наташа Гајић, помоћник директора ове школе.

Додаје да је та школа у мају спровела акцију израде магнета од рециклираних материјала које су продавали на Фестивалу цвећа, а сав прикупљени новац је искоришћен за хуманитарну помоћ ученицима школе.

– Најбитније је то што деца сјајно реагују на овакве пројекте, они воле да се друже, раде заједно, свиђа им се да се баве оваквим друштвено активним послом, али и да искажу своју креативност – наглашава Гајићева.

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је за Курир да ће од 8. новембра све школе у Пожаревцу основати ђачке задруге, то ће бити прва градска средина у Србији која има комплетно завршену прву фазу развоја ђачких задруга:

– Школе „Свети владика Николај“ и „Краљ Александар I“ истакле су се по доброј пракси ученичких задруга, зато што су испоштовале све кораке које предвиђа реформа образовања. Деца имају практичну примену неких знања која су учили кроз теорију. Ове школе су показале колико ту може добрих ствари да се уради по децу и родитеље и школу. Прво, уџбенике су набавили путем електронске набавке без посредника и направили уштеду, а онда су направили добит и у плану је да се набави текстил и да се сашију униформе, а то би требало да раде текстилне школе које имају ђачке задруге. Планира се израда и школског врта да би се покренула прича о екологији.

Извор: Курир